51 il daha büyükşehir oluyor! Yeni düzenlemeler gündemde - Son Dakika
Güncel

51 il daha büyükşehir oluyor! Yeni düzenlemeler gündemde

2024 yılında yapılacak olan yerel seçimlerden önce dikkat çeken bir gelişme yaşandı. AK Parti'nin yerel yönetim üzerine yaptığı çalışma kapsamında 51 ilin daha büyükşehir olmasının gündemde olduğu öğrenildi. Gelir adaletsizliğinin önüne geçilmesi amaçlanan düzenlemede seçilecek büyükşehir belediye başkanları ilin tamamını yönetecek.

23.04.2021 11:20  Güncelleme: 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı yeni yerel yönetimler çalışmasında 51 ilin daha büyükşehir olması gündemde. Düzenlemenin yasalaşması halinde 51 ilde seçilecek büyükşehir belediye başkanları ilin tamamını yönetecek.

MECVUT SİSTEMDE İL BELEDİYE BAŞKANI SADECE MERKEZİ YÖNETİYOR

Sabah'ın haberine göre, mevcut sistemde ise il belediye başkanı sadece merkezi yönetiyor, ilçe belediyelerle hiçbir bağı bulunmuyor. Böylece Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında yeni bir yetki alanı düzenlemesine gidilecek.

GELİR ADALETSİZLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Vatandaşlar aynı anda 30 büyükşehirde olduğu gibi vatandaşlar hem büyükşehir belediye başkanlığı için hem de kendi ilçelerinin belediye başkanlığı için oy kullanacak. Düzenleme ile özellikle belediyeler arasında gelir adaletsizliğinin önüne geçilmesi düşünülüyor. Bu kapsamda özellikle ilçe belediyelerin gelirlerini artıracak adımlar atılacak.

ULAŞIM VE ANA YOL YAPIMI BÜYÜKŞEHİRLERİN GÖREVLERİ ARASINDA OLACAK

Yolcu ve yük terminalleri yapma, otopark yapma, işletme ve işlettirme ve ruhsat verme yetkisi ile mezarlık hizmetleri, toptancı hali ve mezbaha yapma yetkisi ilçe belediyelerine verilmesi düşünülüyor. Büyükşehir belediyeleri her ölçekteki imar ve parselasyon planları yapacak. Yine ulaşım, ana yol yapımı büyükşehrin görevleri arasında olacak.

YENİ DÜZENLEMELER YAPILACAK

Belediyelere genel bütçeden verilen vergi gelirlerinde de yeni düzenleme yapılacak. Mevcut düzenlemede, nüfus, yüzölçümü ve o şehirde bulunan sanayi kuruluşlarına göre pay dağılım yapılıyor. Bazı iller sanayi, turizm, tarımda ilk sırada yer almasına rağmen bu düzenleme nedeniyle hak ettiği geliri alamıyor. Sistem buna göre yeniden şekillenecek.

51 il daha büyükşehir oluyor! Yeni düzenlemeler gündemde

Son Dakika Güncel 51 il daha büyükşehir oluyor! Yeni düzenlemeler gündemde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (143)

  • Yani: Rant hırsızlık çalıp çırpma nın adı milli irade olmuş,milliyetçilik vatanseverlik dindarlık olmuş.yesinler bakalım 62 14 Yanıtla
  • Vatandaş: Memleketimizin köylüsüne yapmayın bunu yalan söylüyorsunuz kırsaldaki insanların sırtına daha çok vergi yüklemekten başka hiç bir iyi tarafı yok sakın kanmayın bu yalana. İnsanlar zaten üç kuruşla geçinmeye çalışıyorlar. Ey memleketimin insanı sakın kanmayın buna bağınızı hayvanınızı sulayamazsınız ahırınızdan bile vergi alırlar 55 7 Yanıtla
  • adarsin: büyükşehir olmanın o illerde yaşayan insanlara hic bir faydası yok gibi ama yerel yönetimlerin kazacları artması ve halk üzerinde bircok yük getiriyor sakın hevesslenmesinler büyük şehir olmak icin 59 2 Yanıtla HASMARASLİ: Aynen katılıyorum Büyükşehir memleketlere atılan en büyük kazık vergi.sigorta, elk,su fiyatları artıyor ama yollardaki çukurlar hiç değişmiyor birde aynı partilide olsa başkanların kavgasını duyarsınız. 3 0
  • sedat: Büyükşehir demek köyler mahalle olacak Emlak vergisi-çevre vergi- su parası yani vatandaşın hayrına bir şey yok 60 1 Yanıtla Ne desek boş: Bilader büyükşehir statüsünden çıkartılmak istenen iller karşı çıkmıştı bizi büyüşehir vasfondan çıkarmayın gelir yönünden etkileniriz diyerek sana soruyorum kazık yiyorsa ben memnunum kazıktan devam der mi ama sendeki zihniyetle der oda var. 7 9
  • Ali yavuz : Hep bana hesabı.. 34 17 Yanıtla
  • İlbay almanya : Türkiye büyük devlet şehirler büyük olur kıskannar çatlasın 21 29 Yanıtla Aynen: Süper tespit 1 2
  • Mstfa : Komedi, oy almak için ama faydası yok. Böyle yaparak seçim kanunu değiştirmeye çalışıyor ama korkunun ecele faydası varmı, yok. İlk seçimde hezimete uğrayacak 34 15 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    00:23 Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının nedeni henüz belirlenemezken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İş yerinin kepengi kesilerek müdahale edilen yangın, maddi hasara neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:21 Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un merkeze bağlı Çendik köyü yakınındaki çeşmeden su dolduran A.D. ile kimliği belirlenemeyen bir kişi arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla yaralanan A.D, yakınları tarafından Burdur Devlet Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi bulunan A.D, Isparta Şehir Hastanesine sevk edildi. Jandarma ekipleri, A.D'yi yaralayan kişiyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.

  • Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı
    00:09 Erdoğan Kocaeli'de miting yaptı

    Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Kocaeli'de düzenlediği mitingde konuştu. Kocaelili seçmenden, İstanbul'daki yakınlarına oy kullanması için çağrıda bulunmasını isteyen Erdoğan, partisinin Kocaeli'deki yatırımları anlattı ve seçimlere yönelik mesajlar verdi.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.


Advertisement