51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne Doğru - Son Dakika
Kültür Sanat

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne Doğru

Festival 10 18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek, "Onur Ödülü" Nilüfer Aydan, Haldun Dormen ve Tarık Dursun Kakınç'a verilecek Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: "Festivalin ödül borçlarının ödenmemiş olduğunu üzülerek öğrendim. Böyle bir durum Antalya'ya Altın Portakal adına utanç verici bir durumdur ve kabul edilemez" "Sinema ve sanata yapılan bu saygısızlığı en kısa zamanda telafi edeceğiz.

18.07.2014 16:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalde Nilüfer Aydan, Haldun Dormen ve Tarık Dursun Kakınç'a "Onur Ödülü" verilecek.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu'nda düzenlenen toplantıda, festival hakkında bilgi verdi.

Festivali "dünya festivali" statüsüne geri kazandıracak olmanın sevincini yaşadıklarını belirten Türel, Altın Portakal'ı yeniden dünya sinemasının gündemine alacaklarını, küresel bir festival olarak öne çıkarmaya çalışacaklarını anlattı.

Türel, "Altın Portakal gibi bir festival yerel sınırlar içerisine hapsedilirse hem Türk sinemasına hem de bunca yıllık festivale haksızlık etmiş oluruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı da anmadan geçemeyeceğim. Bakanlık bu yıl sinema desteklerini iki katına çıkardı. Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kış Uykusu' adlı filmine yaklaşık 750 bin destek verilmesi en önemli göstergedir. Bu çabalar Türk sinemasını yüceltmektedir" diye konuştu.

Türk sinemasının 100. yılını kutladığını hatırlatan Türel, Türkiye'nin sinema veya başka alanda iç çekişmelerle vakit kaybetmemesi gerektiğini belirtti. Festivalin bu sene 10 Ekim Cuma günü başlayacağını ve 18 Ekim Cumartesi günü düzenlenecek ödül töreniyle sona ereceğini anlatan Türel, festivalde sanatçılar Nilüfer Aydan ve Haldun Dormen ile yazar-yönetmen Tarık Dursun Kakınç'a "Onur Ödülü" verileceğini bildirdi.

Ödül borçları

Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldıktan sonra belediyenin birçok alanda ekonomik güçlük yaşadığını ve borçlarını ödememiş olduğunu gördüğünü ifade eden Türel, "Bu çerçevede 50. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ödül borçlarının da ödenmemiş olduğunu üzülerek öğrendim. Böyle bir durum Antalya'ya Altın Portakal adına utanç verici bir durumdur ve kabul edilemez. Sinema ve sanata yapılan bu saygısızlığı en kısa zamanda telafi edeceğiz. İnşallah böyle bir saygısızlık Altın Portakal tarihinde yaşanmayacak. Geçmişten kalan ve ödüle layık görülmüş film yapımcıları ve sanatçıların alın terlerini en kısa zamanda kapatmak suretiyle haklarını ödeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Festivalin direktörü Elif Dağdeviren de 1896'da Lumiere Kardeşler'in kaydettiği ve bir trenin gardan hareketini gösteren dünyanın ilk olarak kabul ettiği filmin, aynı yıl sanata düşkünlüğü ile tanınan Sultan Abdülhamid'in talimatıyla Yıldız Sarayı Tiyatro Salonu'nda izleyici ile buluştuğunu anlatarak, "Bu topraklardaki ilk film gösteriminin yapıldığı Yıldız Sarayı bu kez de kapılarını 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin lansmanı için açtı" diye konuştu.

Festival hakkında

Elif Dağdeviren'in direktörülüğünü üstlendiği 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıldan itibaren bir Festival Komitesi danışmanlığında ilerleyecek. Komitede, Hülya Uçansu, yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, gazeteci ve sinema yazarı Alin Taşçıyan yer alacak. Festivalin ulusal bölümünün direktörlüğünü Serap Engin, uluslararası bölümün direktörlüğünü ise Nesim Bencoya üstlenecek.

Festivalde Türkiye sinemasının 100. yılını kutlamak adına, ulusal yönetmelikte ulusal uzun metraj film yarışmasının en önemli koşullarından biri olan prömiyer gösterim şartı, bu yıla özel olmak koşulu ile kaldırıldı. Bu karar uyarınca, diğer ulusal festivallerden en iyi film ödülü kazanmamış olmaları şartı ile herhangi bir ulusal ya da uluslararası festivalde seyirci karşısına çıkmış olsa da ulusal filmler yönetmelikte sözü geçen maddelere uygun oldukları takdirde ana yarışmada yer alabilecek.

Bu yıldan festival her yıl bir ülke sinemasına odaklanacak ve seçilen bu ülke ile Türkiye arasında kültürel ve sanatsal bağların güçlendirilmesi için çalışılacak. Bu yıl uluslararası program kapsamında davet edilecek ülke, hem coğrafi hem de geçmişe dayalı ortak kültürden hareketle belirlenen İspanya olacak. Programda, yeni dönem İspanyol sinemasının en önemli filmleriyle hazırlanacak bir seçki ile usta bir İspanyol yönetmenin retrospektifi de bulunacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor
    13:57 Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor

    Kayseri'de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi hayata geçirilecek. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve tanıtılması için güzel bir proje hazırladıklarını ifade etti. Proje kapsamında, Kayseri pastırması ve sucuğun yapımı öğretilecek, tadımlar yapılacak ve çocuklara da bu kültür aktarılacak.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

  • İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek
    13:45 İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Fransız besteci Georges Bizet'nin Carmen operasını 3, 6, 13 ve 18 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Carmen, dünya genelinde en çok sahnelenen opera eserlerinden biri olup, 1875'te Paris'te ilk sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmıştır. İDOB'un sahneleyeceği eserde Carmen'i Aylin Ateş ve Nesrin Gönüldağ, Don Jose'yi Ali Murat Erengül ve Efe Kışlalı, Escamillo'yu Caner Akgün ve Murat Güney canlandıracak.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.

  • Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu
    13:24 Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde elektrik kablo tesisatının yenilenmesi esnasında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan lahit, Hatay Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alındı. Lahit üzerinde mitolojik objeler bulunuyor.

  • Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi
    13:21 Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi

    Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri' konseri, Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Konserde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kültürel mirası olan Kıbrıs ilahileri, Ahmet Özhan ve ekibi tarafından seslendirildi. KKTC Meclis Başkanı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi ve çok sayıda dinleyici de konserde yer aldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu
    13:12 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür ve sanat takvimi kapsamında ilahiyatçı yazar Ahmet Bulut ve şair İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Bulut, namaz üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi ve İbrahim Sadri de sevilen şiirlerini seslendirdi. Program, plaket takdimi ile sona erdi.


Advertisement