51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Son Dakika
Kültür Sanat

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

Oscarlı oyuncu Ellen Burstyn, "Ustalık Sınıfı" kapsamında sanat severler ve öğrencilerle buluştu Altın Portakal'ın "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nün sahibi Burstyn: "Kendimi rol yapıyormuş gibi hissettiğim zaman oyuncu değilim. Zaten böyle bir şey olduğunu hissettiğim zaman hemen keserim, sahici, hakiki olmam.

12.10.2014 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yönetmen Martin Scorsese'nin 1974 yılında çekilen "Alice Artık Burada Yaşamıyor" filmindeki rolüyle Oscar ve Bafta ödüllerini kazanan Ellen Burstyn, 51. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen "Ustalık Sınıfı"nda, sinema öğrencileri ve sanat severlerle buluştu.

Burstyn, Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'nda gerçekleştirilen "Ustalık Sınıfı"nda hayatını ve tecrübelerini anlattı, katılımcılara tavsiyelerde bulundu.

Konuşmasına Türkçe "Merhaba" diyerek başlayan Burstyn, katılımcıların festivale gelenlerden ya da öğrenci olup olmadıklarını sordu.

Konuşmasına şiirle devam eden Burstyn, şiirden alıntı yaparak hayatından örnekler verdi. Öncelikle insanların kendilerini bulmaları, buna göre hayata uyum sağlamaları gerektiğini anlatan Burstyn, "Nereye ait olduğumuzu bulmak için hayal gücümüzü kullanmamız gerekiyor. Nereye aitiz? Ben oyunculuğa aitim. Dünyaya geldiğim zaman bana sunulan yetenek de bu" dedi.

Doğduğu şehri terk ettiğinde cebinde para ya da gittiği yerde tanıdığı bulunmadığını dile getiren Burstyn, yolda birçok macera yaşadığını ancak yavaş yavaş bir oyuncu olmak istediğini keşfettiğini kaydetti.

İlk kez başrol için seçmelere katıldığında rolü kaptığını, bunun kendisine cesaret verdiğini vurgulayan Burstyn, doğru yolda ilerlediğine inandığını ifade etti.

Birkaç yıl kendi donanımı ile çalıştığını ancak bunun yeterli olmadığını anladığına işaret eden Burstyn, bir gün oyunculuğunun ne olduğunu bilmediğimi farkettiğini, bunu keşfetmek istediğini kaydetti.

Daha sonra eğitim aldığını bildiren Burstyn, sadece oyunculuğu değil, tiyatroyu ve hayatı öğrendiğini söyledi. Burstyn, sanatın kendisini başka bir dünyaya götürdüğünü anlatarak, şöyle konuştu:

"Hayatım boyunca bu sanatı icra etme lütfuna sahip oldum. Bunu büyük bir lütuf olarak gördüm. Hepinize bu lütfu dilerim, umarım siz de sanatınızı böyle icra etmeye devam eder, kendinizi insan olarak büyütür, bu lütfu hissedersiniz. Böylece kendinizi iyi tanıyabilirsiniz. Hayat, üzerinden gelinmesi gereken zorluklarla doludur."

"Başkası olmaya çalışsaydım ben, ben olur muydum"

1978 yapımı "Same Time, Next Year", filmindeki rolü ile Altın Küre ödülünü, 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de "Yaşam Boyu Onur Ödülü"nü alan Ellen Burstyn, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.

Çok önemli ödüller aldığı, parıltılı bir hayat yaşadığının hatırlatılması üzerine Burstyn, "Hayatın şaşası, parıltısı aslında bu piyasanın esas ürünü değil, pazarlama hali. Esas ürün, yaptığınız işin kendisidir, onun esas karşılığı da getirdiği iyiliktir" ifadesini kullandı.

Önceki sanatçıları taklit etmek yerine kendini ortaya koyduğunu vurgulayan Burstyn, "Başkası olmaya çalışsaydım o zaman ben, ben olur muydum" dedi.

Amatör oyunculara tavsiyesi: "İyi eğitim alın"

Burstyn, özellikle eğitim aldıktan sonra oyunculuğunu daha iyi bir noktada geliştirdiğine işaret ederek, amatör oyunculara iyi eğitmenlerden ders almalarını tavsiye etti.

Standartların ne kadar yukarıya konulursa o kadar iyiye gidilebildiğini belirten Burstyn, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim standardım şu an yaptığım düzeyde diyebilirim. İşte o zaman oyuncuyum ben. Kendimi rol yapıyormuş gibi hissettiğim zaman oyuncu değilim. Zaten böyle bir şey olduğunu hissettiğim zaman hemen keserim, sahici, hakiki olmam için ne yapmam gerekiyorsa onu yaparım. Oyunculuk tamamen içsel bir süreçtir."

Bir katılımcının, alçak gönüllü olduğunu söylemesi üzerine Burstyn, alçak gönüllülüğü ve kendine güvenmeyi dengede tuttuğunu kaydetti. Oyunculuğu bir sanat olarak gördüğünü dile getiren Burstyn, "Hem alçak gönüllü hem de kendine güvende olmalısınız. Bunları dengede tuttuğunuz zaman başarılı olabilirsiniz. Çok fazla alçak gönüllü olursanız gücünüzden kaybedersiniz, çok güvenli olursanız da çok şişkin olursunuz" diye konuştu.

Burstyn, daha sonra katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Söyleşiye katılımcılar arasında oyuncular Vildan Atasever ve Janset Paçal da yer aldı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement