53. Uluslararası Antalya Film Festivali (2) - Son Dakika
Kültür Sanat

53. Uluslararası Antalya Film Festivali (2)

53. Uluslararası Antalya Film Festivali (2)

53. Uluslararası Antalya Film Festivali, kapanış galası ve geleneksel "Altın Portakal" ödül töreniyle sona erdi.

23.10.2016 23:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

53. Uluslararası Antalya Film Festivali, kapanış galası ve geleneksel "Altın Portakal" ödül töreniyle sona erdi.

Sinemanın ünlü isimleri, EXPO 2016 Antalya kongre merkezindeki ödül törenine kırmızı halıdan geçerek geldi.

Sunuculuğunu Cem Öğretir'in üstlendiği ödül töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel, 53. Uluslararası Antalya Film Festivalinin sloganının gerçek olduğunu ve geçen hafta "sinemanın ışığının Antalya'dan yükseldiğini" söyledi.

Yerli ve yabancı yarışma filmlerinin onbinlerce sinemaseverle buluştuğunu, Film Forum ve Film TMR organizasyonları ile yüzlerce sinema profesyonelinin Antalya'da bir araya geldiğini anlatan Türel, şöyle konuştu:

"Biz 'Allah insanın gönlüne göre verir" deriz. Kur'an-ı Kerim'de 'Allah duayı işitir, duaya icabet eder, karşılıksız bırakmaz' denir. İncil'de 'isteyin, size verilecektir' deniliyor. Tevrat'ta da 'sıkıntıda çağırdın, seni kurtardım' deniliyor. İşte biz de temiz kalple dua ettik, festivali büyütmek, geliştirmek istedik. Birçok zorluğa rağmen festivalimizin uluslararası katılımı fevkalade güçlendi. Bu yıl 15 Temmuz'da kendilerini feda eden kahramanları unutmadık, dünyanın unutmak istediği mültecileri de özel gösterimlerle unutmadığımızı gösterdik. Dünya ve Türkiye sinemasının ustalarını saygıyla andık, gençlere anlatmaya çalıştık, genç yeteneklerin ellerinden tuttuk. Amerika'dan Avrupa'ya her yerde ırkçılık ve ötekileştirme artarken biz burada dost olduk, kardeş olduk. Küresel iletişim ağlarının öğrenmeyi, bilmeyi, düşünmeyi hissetmediği, hatta engellediği bir dünyada sinema bir kez daha bize ayna tuttu, insana insanlığı hatırlattı. Bizim kulaklarımız insanlığı duymaya yetti. Bizim duygularımız rüzgarda uçmadı. Bütün bunlar için ne kadar şükretsem azdır. Ödül alan bütün sanatçıları kutluyorum, festivalimizi 53 yıldır büyük bir içtenlikle yaşatan değerli hemşehrilerime, uzaklardan gelerek festivalimize katkı koyan yabancı konuklarımıza, sinemaya gönül vermiş herkese teşekkür ediyorum."

Yarından itibaren gelecek yılki festival için çalışmaya başlayacaklarını da belirten Türel, sinema ile uğraşanlara seslenerek, "Gelin Antalya'ya yerleşin, filmlerinizi burada çekin. Birlikte yeni bir sinema şehri inşa edelim." dedi.

100 bin liralık destek ödülü "Ay Dede"ye verildi

Gecede, senaryo aşamasındaki bir projeye destek sağlayan 100 bin lira ödüllü "Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü" Abdurrahman Öner'in "Ay Dede" isimli film senaryosuna verildi.

Yaşam Boyu Başarı Ödülleri, ABD'li aktör Harvey Keitel ile İranlı yönetmen Asghar Farhadi'ye verildi.

Ödülünü almak için sahneye çıkan usta aktör Keitel, güzel bir şehirde ve ödül töreninde bulunmaktan büyük onur duyduğunu söyledi. Keitel, "Sizlerin çalışmaları bana ilham verdi, benim çalışmalarım size ilham verdi. Hikayeniz devam etsin, herkese başarılar diliyorum." dedi.

Mavi Bisiklet'e 3 ödül

Ulusal Yarışma bölümünde En İyi Film Ödülü, En İyi Senaryo Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü "Mavi Bisiklet" filmine verildi. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü Menderes Samancılar'a, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü de yine Ecem Uzun'a gitti.

Ulusal Yarışma İzleyici Ödülünü "Babamın Kanatları" filmi aldı.

En İyi Müzik Ödülünü "Babamın Kanatları" filmiyle Burak Korucu aldı. Altın Portakal heykelciğini alan Burak Korucu, müzik yaparken, film yaparken kalp gözünü açmak ve insanların birbirini daha iyi anlaması gerektiğini söyledi. Korucu, "Fırat suyu Marmara'ya karıştı artık, bence bunun üzerine daha fazla düşünmemiz lazım." diye konuştu,

En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Yönetmen ödüllerini alan "Mavi Bisiklet"in yapımcısı, senaryo yazarı ve yönetmeni Ümit Köreken, filmin yapımı için eşiyle birlikte 6 yıldır çalıştığını söyledi. Kendisinin tiyatro ve radyo oyunu yazarlığından geldiğini belirten Köreken, "Eşim Nursel Çetin Köreken'e, ekibime çok teşekkür etmek istiyorum. Bu ödülü dünyanın herhangi bir yerinde bir bisiklet özlemi, bir ayakkabı özlemi, sıcak bir yuva özlemi çeken çocuklara ithaf etmek istiyorum." dedi.

53. Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma Jüri Başkanı yönetmen, senarist ve yapımcı Semih Kaplanoğlu da yarışmada 12 film izlediklerini, bu filmlerin 8'inin gelecek vadeden genç yönetmenlerin ilk filmleri olduğunu söyledi. Kaplanoğlu, "Sinemamızda olağanüstü oyunculuklar gördük. Çok güzel jüri toplantıları yaptık, çok güzel bir süreçte. Emeği geçen herkesi ve jürideki bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." diye konuştu.

En İyi Film "Mavi Bisiklet", 100 bin liralık ödülün de sahibi oldu.

Uluslararası Yarışma

53. Uluslararası Antalya Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü "48 Kavşağı" filmindeki performansı ile Tamer Nafar, En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü "Tereddüt" filmindeki performansı ile Ecem Uzun aldı.

En İyi Yönetmen Ödülünü "Tereddüt" filmiyle Yeşim Ustaoğlu alırken, En İyi Film de yine "Tereddüt" seçildi. Türkiye, Polonya ve Fransa ortak yapımı "Tereddüt" filmi, 50 bin avroluk ödülün de sahibi oldu.

Uluslararası Yarışmada İzleyici Ödülü ve En İyi Senaryo Ödülü İspanya yapımı "Açık Kapı" filmine, En İyi Müzik Ödülü İsrail, Almanya ve ABD ortak yapımı "48 Kavşağı" filmine, Jüri Özel Ödülü de Gürcistan, Rusya, İspanya ve Hırvatistan ortak yapımı "Başkasının Evi" filmine gitti.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 53. Uluslararası Antalya Film Festivali (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı
    14:57 Hatay'da deprem sonrası restore edilen Hünkar Mescidi ibadete açıldı

    Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremlerde hasar alan ve gerçekleştirilen restorasyon sonrası ibadete açılan Hünkar Mescidi'nde cuma namazı kılındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen mescit, bugün kılınan cuma namazıyla ibadete açıldı. Vali Mustafa Masatlı de yeniden ibadete açılan mescitte, vatandaşlarla cuma namazını kıldı. Depremlerde zarar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de restorasyonun devam ettiğini vurgulayan Masatlı, Ramazan Bayramı'nda da Sarımiye Camisi'ni ibadete açmayı planladıklarını söyledi.

  • Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor
    13:57 Kayseri'de Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi açılıyor

    Kayseri'de restorasyonu tamamlanmak üzere olan Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi hayata geçirilecek. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, geleneksel lezzetlerin yaşatılması ve tanıtılması için güzel bir proje hazırladıklarını ifade etti. Proje kapsamında, Kayseri pastırması ve sucuğun yapımı öğretilecek, tadımlar yapılacak ve çocuklara da bu kültür aktarılacak.

  • Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti
    13:57 Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzelerin açılış saatleri değişti

    Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığına bağlı müzeler, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile Ramazan Bayramı dolayısıyla belirlenen tarihlerde saat 13.00'te açılacak. Başkanlığa bağlı müzelerin açılış saatlerinde değişikliğe gidildiği belirtildi.

  • İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek
    13:45 İDOB, Atatürk Kültür Merkezi'nde Carmen operasını sahneleyecek

    İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Fransız besteci Georges Bizet'nin Carmen operasını 3, 6, 13 ve 18 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde sahneleyecek. Carmen, dünya genelinde en çok sahnelenen opera eserlerinden biri olup, 1875'te Paris'te ilk sahnelendiğinde eleştirilere maruz kalmıştır. İDOB'un sahneleyeceği eserde Carmen'i Aylin Ateş ve Nesrin Gönüldağ, Don Jose'yi Ali Murat Erengül ve Efe Kışlalı, Escamillo'yu Caner Akgün ve Murat Güney canlandıracak.

  • Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu
    13:29 Hatay'ın Defne ilçesinde bir evin bahçesinde lahit bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde, Fevzi M'ye ait bir evin bahçesinde yapılan elektrik altyapısı çalışması sırasında lahit bulundu. Durum jandarmaya bildirildi ve lahit, Hatay Müze Müdürlüğüne incelenmek üzere götürüldü.

  • Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu
    13:24 Hatay'da Yapılan Kazı Çalışmasında Lahit Bulundu

    Hatay'ın Defne ilçesinde elektrik kablo tesisatının yenilenmesi esnasında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkan lahit, Hatay Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından koruma altına alındı. Lahit üzerinde mitolojik objeler bulunuyor.

  • Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi
    13:21 Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri Konseri Lefkoşa'da Gerçekleştirildi

    Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Kıbrıs'ın Gönül Dili: Kıbrıs İlahileri' konseri, Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Konserde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kültürel mirası olan Kıbrıs ilahileri, Ahmet Özhan ve ekibi tarafından seslendirildi. KKTC Meclis Başkanı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi ve çok sayıda dinleyici de konserde yer aldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu
    13:12 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ahmet Bulut ve İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayına özel hazırladığı kültür ve sanat takvimi kapsamında ilahiyatçı yazar Ahmet Bulut ve şair İbrahim Sadri'yi Diyarbakırlılarla buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Bulut, namaz üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi ve İbrahim Sadri de sevilen şiirlerini seslendirdi. Program, plaket takdimi ile sona erdi.


Advertisement