55. Uluslararası Antalya Film Festivali - Son Dakika
Kültür Sanat

55. Uluslararası Antalya Film Festivali

Dizi ve film yapımcısı Fatih Aksoy, "İyi kadın yazarların bu sektöre girip çalışması, kadın hikayelerinin çok daha iyi olmasını sağladı.

01.10.2018 18:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dizi ve film yapımcısı Fatih Aksoy, "İyi kadın yazarların bu sektöre girip çalışması, kadın hikayelerinin çok daha iyi olmasını sağladı. Ben her halükarda kadınları erkeklere oranla çok daha yaratıcı ve zeki buluyorum." dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 55. Uluslararası Antalya Film Festivali etkinlikleri çerçevesinde, "Sinemadan Günümüz Dizilerine Kadının Yükselişi" paneli düzenlendi.

Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'nda düzenlenen panelde, panel yöneticisi Muammer Brav'ın sorularını yanıtlayan dizi ve film yapımcısı Fatih Aksoy, dizilerindeki güçlü kadın karakterini yaratırken annesinin hayatıyla bağlantı kurduğunu söyledi. Son yıllarda güçlü kadınların hikayelerinin daha çok izlendiğini kaydeden Aksoy, "Bunun sebebi biz değiliz, sizsiniz. Seyirci neden güçlü kadınları seyrediyor, bakmak lazım." diye konuştu.

Kadın ve erkek oyunculara eşit ücret ödeyip ödemediğinin sorulması üzerine Aksoy, Özge Özpirinçci ve Hazal Kaya'yı işaret ederek, "Arkadaşlara çok ücret ödüyorum, eşit falan değil. Dizinin erkek oyuncuları onların aldığının yarısını falan alıyor." dedi.

Bu yıl 7 dizi hazırladığını ve 7 dizinin senaristinin de kadın olduğunu anlatan Aksoy, "Yapımcı düzeyinde sektörümüzde kadın ve erkek eşit değil ama size şunu söyleyeyim, geçen sene ve bu sene erkek senaristlerle çalışmadık. 7 dizinin senaristi de kadın. Bu dizilerinin 3'ünün yönetmeni kadın, uygulayıcı yapımlarının tamamı kadın. İyi kadın yazarların bu sektöre girip çalışması, kadın hikayelerinin çok daha iyi olmasını sağladı. Ben her halükarda kadınları erkeklere oranla çok daha yaratıcı ve zeki buluyorum. Kadın yazarların daha fazla olmaya başlaması kadın hikayelerinin içini dolduruyor." diye konuştu.

Televizyon dizilerinin bir sanat eseri olmadığını, üretildiğini ve tüketildiğini anlatan Aksoy, dizinin hayatta kalabilmesi için reyting ölçümlerinin önemli olduğunu vurguladı.

"Niye aksiyon üretmiyorum diye dert etmiyorum"

Türkiye'de dizilerin neden hep dram ağırlıklı yapıldığı, bir süper kahramanın neden yaratılmadığının sorulması üzerine Aksoy, şöyle konuştu:

"Hepimiz dünyada aynı kamerayı, aynı malzemeyi kullanıyoruz. Türklerin iyi olduğu bir alan var, çok iyi drama üretiyorlar ama aksiyon üretme konusunda ne öyle bir birikimimiz var ne de o kadar çok paramız var. Onu da Amerikalı üretsin, ne yapayım. Zaten bir Türk süper kahraman nasıl olur, onu da bilmiyorum. Bir uzaylı İstanbul'a gelir mi? Buna kimse inanmaz. New York'a gider herhalde. Niye aksiyon üretmiyorum diye dert etmiyorum. Bu koşullanmayla boğuşmaktansa Amerikalıların ve kimsenin bizimle yarışamayacağı bir alanda gitmenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de üretilmiş bir diziyi dünyada 1 milyar insanın izlemesinin ne kadar önemli olduğunu ben biliyorum. Adını Feriha Koydum dizisi dünyada en fazla sayıda insanın izlediği diziler sıralamasında ilk 3'tedir. Yalnızca Hindistan'da 100 milyona yakın insan seyretmiş. Kadın dizisi Meksika'da yayımlanmaya başladı, Meksika'da 15 milyon insan kadın dizisini izledi. Bu kadar insana bu dizileri izletmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu, Amerikan dizilerinin yapamadığı bir şey. Amerika dizileri Latin Amerika'da küçük kanallarda izleniyor, Avrupa'da izleniyor. Asya'da izlenmiyor."

Aksoy, Türkiye'de ana kanallarda günde ortalama 7 dizi gösterildiğini, dijital platformda da son 2 yılda 8-10 iş yapıldığını ve dijital platformun çok da başarılı olunamadığını dile getirdi. Türkiye'de aksiyon gibi ana kanallarda yapılamayan ve yapılmaktan korkulan konular olduğunu vurgulayan Aksoy, örneğin kahramanı eş cinsel olan bir dizinin Türkiye'de yapılamayacağını, ana akım kanallarda bunun izleyiciye itici geldiğini, uyarladıkları dizilerde de bu unsurları diziden ayırdıklarını söyledi.

Özge Özpirinçci ve Hazal Kaya

Panelde konuşan oyuncu Özge Özpirinçci de "Kadın" isimli dizide oynadığı "Bahar" karakterinden sonra karşılaştığı birçok kadının kendisine sarılarak "benim hayatımı anlatıyorsun" dediğini söyledi.

Dizilerin ömrünü reytinglerin belirlediğini, aslında 80 milyon için dizi yaptıklarını, fakat reyting ölçümlerinin yaklaşık 3 bin haneye konulan cihazlarla yapıldığını anlatan Pirinçci, "80 milyona dizi yapıyoruz mantığıyla yola çıkarken aslında 3 bin haneye dizi yapıyoruz. Dizi arz-talep üzerine kurulu bir sistem. Dizide aslında ne başrol oyuncusu ne kanalı ne de günü çok önemli değil. Bir hikaye sizi çekiyorsa devam ediyor. Kadın veya erkek gibi bir ayrıma da bakılmıyor." dedi.

Özpirinçci, tüm dünyada yükselişe geçen feminizm ve eşitlik gibi kavramların Türk dizilerini de etkilediğini ifade etti.

Oyuncu Hazal Kaya da Türkiye'de kadınların aslında çok güçlü olduğunu fakat sahip oldukları gücün farkında olmadıklarını, şimdi şimdi kendilerine değer vermeyi öğrendiklerini söyledi.

Panelin sonunda sahneye getirilen doğum günü pastası ile Hazal Kaya'ya sürpriz yapıldı. Kaya, sürpriz doğum günü pastasını keserken göz yaşlarına hakim olamadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 55. Uluslararası Antalya Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement