586 Yıllık Tarihi Ramazan Geleneği - Son Dakika
Yerel

586 Yıllık Tarihi Ramazan Geleneği

586 yıllık tarihi Ramazan geleneği Sadrazam Koca Mehmet Paşa tarafından inşa edilen İmaretten her yıl Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatılıyorÇORUM - Çorum'un Osmancık İlçesi'nde 586 yıl önce Osmanlı Devletinin başveziri Sadrazam Koca Mehmet Paşa tarafından inşa edilen İmaretten...

04.06.2017 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

586 yıllık tarihi Ramazan geleneği

Sadrazam Koca Mehmet Paşa tarafından inşa edilen İmaretten her yıl Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatılıyor

ÇORUM - Çorum'un Osmancık İlçesi'nde 586 yıl önce Osmanlı Devletinin başveziri Sadrazam Koca Mehmet Paşa tarafından inşa edilen İmaretten her yıl Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatılıyor.

Sadrazam Koca Mehmet Paşa 1430 yılında memleketi Osmancık'a bir İmaret inşa ettirdi. Cami, han, medrese ve aşevi gibi önemli yapılardan oluşan İmaretten günümüze yalnızca Cami ve Aşevi kaldı. Uzun yıllar ihtiyaç sahiplerine yemek verilen aşevinde Osmanlı Devletinin zayıfladığı dönemlerde yalnızca ekmek verilebildi. Ramazan aylarında ise ihtiyaç sahiplerine iftar ve sahur verilmeye devam edildi. Koca Mehmet Paşa tarafından başlatılan bu gelenek bu gün Osmancık Belediyesi tarafından sürdürülüyor.

İmarethane'nin 1430 yılında Koca Mehmet Paşa tarafından inşa ettirildiğini hatırlatan Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Ramazan ayında Aşevi hizmetlerini yürüttüklerini söyledi.

İmarethaneden günlük 400 ila 450 kişiye yemek verildiğini anlatan Karataş, "Yaşlı kimsesiz yardıma muhtaç ailelerin Ramazanda bir mağduriyet yaşamaması için bu vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Yüce Allah ömü verdikçe bu geleneği yaşatmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Osmancıklı Danişmendoğlu Koca Mehmet Nizamüddin Paşa, 1429'dan 1438 yılına kadar 9 yıl başvezirlik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır. 1430 yılında Osmancık'a cami, aşevi ve medreseden oluşan bir yapı inşa ettirmiştir. Cami imaret cami olarak anılmakta, diğer yapılar ise yıkılmıştır. İmaret bünyesindeki aşevinden Osmanlı Devletinin son yıllarına kadar ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek verilmiştir. İmaret Aşevinde Osmanlı Devletinin zayıfladığı dönemlerde yılın her günü yemek verilemese de Ramazan haricindeki günlerde işçilere ve muhtaçlara ekmek, Ramazan günlerinde de yoksullara iftar ve sahur yemeği verilmiştir.

İmaret kültürü günümüzde Osmancık Belediyesi tarafından yaşatılarak Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine iftar ve sahur veriliyor.

586 Yıllık Tarihi Ramazan Geleneği
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 586 Yıllık Tarihi Ramazan Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement