6. Küresel Bakü Forumu - Son Dakika
Politika

6. Küresel Bakü Forumu

Başbakan Binali Yıldırım, "Mülteci durumuna düşmüş 60 milyondan fazla insan var. 196 ülkenin 20'sinden daha büyük nüfusa sahip mülteci var. O halde neyi konuşuyoruz?

15.03.2018 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "Mülteci durumuna düşmüş 60 milyondan fazla insan var. 196 ülkenin 20'sinden daha büyük nüfusa sahip mülteci var. O halde neyi konuşuyoruz? Dünyanın aslında dengeleri bozulmuş, her yerde, her an yeni bir sorun alanı olması muhtemeldir." dedi.

Yıldırım, 6. Küresel Bakü Forumu kapsamından düzenlenen "Güç: Büyük Güç ve Diğerleri" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, gücü esas alan uluslararası sistemin, adalet temelinde işlemediğini, bu bağlamda öncelikle Birlemiş Milletler (BM) sisteminin acilen gözden geçirilmesinin ihtiyaç haline geldiğini belirtti.

Dünyanın bir yerinde meydana gelen anlaşmazlıklar, büyük sorunlar için çözüm üretmesi gereken BM'nin, çoğu kez çözüm üretmekte aciz kaldığını dile getiren Yıldırım, BM daimi üyelerinin bu konularda çoğu zaman birlikte hareket edemediklerini vurguladı.

Bu durumun temelinde ülkelerin, bireysel davranarak kendi gündemlerini, küresel sorunların çözümüne ilişkin gündemden öncelikli görmesi olduğunu anlatan Yıldırım, "Bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda defaatle de dile getirdiği, başka ülkelerin de savunduğu gibi daha kapsayıcı, bütün ülkelerin sesini ve temsilini esas alan bir Birleşmiş Milletler reformu bugün, düne göre daha acil ihtiyaç haline gelmiştir." dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin, sorunların çok taraflı çözümünü sağlayan, uluslar arası barış ve güvenliği koruyan, insan haklarını daha da güçlendiren, uluslar arası meşruiyeti temsil eden normları ortaya koyan çalışmalara önem verdiğine işaret etti.

"Küresel barış, bölgesel iş birliğinden geçiyor"

Günümüzün artan sorunları karşısında, BM sisteminin güç ve yeteneklerinin yetersiz kaldığını vurgulayan Yıldırım, "Dünya vatandaşlarının büyük bir kısmını daha etkin bir uluslar arası yapıyı arzu etmektedir. Küresel barış, bölgesel iş birliğinden geçiyor. Bölgesel iş birliklerini artırdığımız oranda küresel barışta da önemli bir mesafe katetme imkanımız olacak." dedi.

Türkiye'nin bu konuda yürüttüğü projelere değinen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Özellikle Kafkaslar'ın istikrarı ve güvenliği için enerji, ulaştırma projeleriyle Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye olarak ciddi adımlar atıyoruz. Bu projeler sadece bölgeye istikrar sağlamıyor, aynı zamanda Orta Asya'dan Avrupa'ya kadar Avrasya coğrafyasına da hizmet ediyor. Özellikle TANAP ve Kuzey Akım Projesi, Balkanlar'ın, Avrupa'nın da enerji güvenliğine hizmet eden önemli bir proje. Demir yolu projemiz Bakü-Tiflis- Kars Projesi de yüzyıllar boyunca Doğu'dan Batı'ya, Batı'dan Doğu'ya İpek Yolu diye adlandırılan orta koridorun hayata geçirilmesi projesidir. Projeyle birlikte Çin'den, Uzak Doğu'dan Londra'ya kadar kesintisiz ulaşım imkanı sağlanacak. Bu ve buna benzer projelerin sayısı arttığı müddetçe bölgeler arasındaki itilaflar da azalacak, olumlu gündem daha çok konuşulacaktır."

Türkiye'nin, komşularıyla sorunlarını diyalog içinde çözmenin, dostlukları artırıp düşmanlıkları azaltmanın en doğru seçenek olduğunu düşündüğünü vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"60 yılı aşan bir Avrupa Birliği üyeliği maceramız var. Zaman zaman olumlu, zaman zaman olumsuz seyreden bu Avrupa Birliği yolculuğu bugünlerde yine zor günler geçiriyor ama şunu herkes bilmelidir ki Türkiye, NATO sınırlarını korumak için Avrupa'nın güvenliğini her türlü terör tehdidinden korumak için büyük bir bedel ödüyor, büyük bir fedakarlık yapıyor. Çünkü Türkiye'nin 911 kilometre Suriye ile 350 kilometre Irak ile hududu var. Bin 300 kilometreyi aşan bu sınır boyunca her türlü terör tehdidine karşı çok büyük bedel ödüyoruz, çok büyük mücadele veriyoruz. Şunu bilmenizi isterim ki DEAŞ'a katılmak için ülkemiz sınırlarından geçmeye çalışan 55 binden fazla yabancı savaşçıyı geri çevirmiş durumdayız. DEAŞ ile mücadelede Türkiye, tek başına 4 binin üzerinde DEAŞ militanını etkisiz hale getirmiş ve bunların dünyanın diğer bölgelerine yayılıp eylem yapmalarının önüne geçmiştir."

Zeytin Dalı Harekatı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin kuzeyindeki Afrin bölgesinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'na da değinen Yıldırım, "Bugünlerde Afrin bölgesinde yaptığımız faaliyet tamamen ülkemizin yıllardır başını ağrıtan, sivil insanların ölümüne sebep olan, roketler, füzelerle sivilleri yok eden PKK'nın uzantısı PYD/ YPG gibi terör unsurlarını ortadan kaldırmak ve Suriye'deki otorite boşluğunun getirdiği durumu fırsat bilen bu terör örgütlerini yerinde etkisiz hale getirmektir." dedi.

Özgür Suriye Ordusu milisleriyle TSK'nın yürüttüğü ortak faaliyet sonucu binlerce insanın zulümden kurtarıldığını dile getiren Yıldırım, "Bütün bunları yaparken amacımız daha istikrarlı, kalıcı bir çözüme ulaşmış Suriye. Silaha bulaşmamış, eline silah almamış bütün unsurların Suriye'nin yönetiminde etkin olacağı, sınır bütünlüğü, egemenlik hakları sonuna kadar temin edilmiş bir Suriye devletinin oluşturulmasıdır. Silah almayan, terör faaliyeti içinde olmayan herkes Suriye'nin geleceğinde söz sahibidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yılırım, Türkiye'de 3,5 milyon Suriyeli sığınmacının bulunduğunu, Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden temizlenen Cerablus- Azez hattına 136 bin Suriyeli'nin geri döndüğünü bildirdi.

Bölgede 160 bin çocuğun eğitime başladığını belirten Yıldırım, "Bu 3,5 milyon içinde Türkiye'de eğitime başlayan Suriyeli çocuk sayısı 900 bin. Bütün bu fedakarlıklar yapılırken ne yazık ki yanımızda fazla kimseyi göremedik. Yaptığımız takdir edildi, sırtımız sıvazlandı ama onun ötesinde fazla bir katkı göremedik. Biz bunları katkı olsa da olmasa yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Çünkü bizim kültürümüzde, inancımızda zorda, darda kalan insanlara yardım ilkesi vardır." ifadelerini kullandı.

"Refahta ciddi bir uçurum var"

Başbakan Yıldırım, mülteci durumuna düşen 60 milyondan fazla insan bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"196 ülkenin 20'sinden daha büyük nüfusa sahip mülteci var. O halde neyi konuşuyoruz? Dünyanın aslında dengeleri bozulmuş, her yerde, her an yeni bir sorun alanı olması muhtemeldir. Şunu bilmemiz ve kabul etmemiz gerekir; ayrılıklar, farklılıklar asla bizi çatıştıran değil, bizim zenginliğimiz olmalıdır. Bugün doğu batı, kuzey güney arasında refahta ciddi bir uçurum var. Dini inançlarımızda, tenimizin renginde farklılıklar olabilir, gözlerimizin, saçlarımızın rengi de farklı olabilir ama unutmayalım gözlerimizin düşen damlaların rengi hep aynıdır. Onun için daha çok bir araya gelmemiz lazım. Küresel barış, refah, bölgesel kalkınma farklılıklarını ortadan kaldırmak için daha fazla ortak müştereklerimiz, ortak yanlarımız bulunması gerekiyor.

Kendini 'büyük güçler' diye adlandıran ülkelerin sorumluluğu daha fazladır. Büyük olmanın sorumluluğunu ne yazık ki gereği gibi yerine getirdiklerini bugün söylemek zordur ancak dünya üç beş büyük güçten ibaret değildir. 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunda kendini 'büyük güç' diye nitelendirenlerin oranı çok da büyük değildir. O yüzden küresel dayanışma, küresel kaynaşma ve ülkelerin birbirleriyle olan yardımlaşmaları eminim ki gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakmamız için önemli bir fırsat olacaktır."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 6. Küresel Bakü Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi
    15:16 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi

    İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesinin 9'uncu yılında, İstanbul Adliyesi'nde düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Çocuklarımızın, gençlerimizin huzurlu bir Türkiye'de yaşamasının mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz. Şehit Savcımız Mehmet Selim Kiraz işte bugün olduğu gibi bu ülkenin kahraman bir evladı olarak, hayırla, rahmetle anılıyor ve anılmaya devam edecek" dedi.

  • Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
    15:13 Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor

    Mehmet Tosun, seçim çalışmaları kapsamında tiyatro oyunu izledi, halk buluşmaları gerçekleştirdi ve belediye hizmet birimlerini ziyaret etti. Ayrıca esnaf buluşmaları düzenleyen Tosun, Bodrum'un çehresini değiştirecek projelerini anlattı. Gümüşlük ve Karaova'da yapılan ziyaretlerde ise bölgenin sorunları hakkında bilgi aldı ve yaşamı kolaylaştıracak yatırımlar planladıklarını belirtti.

  • Trabzon'da siyasi parti temsilcileri TSYD Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti
    15:10 Trabzon'da siyasi parti temsilcileri TSYD Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti

    Trabzon'da AK Parti ve İYİ Parti temsilcileri, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti. Ziyarette, AK Parti Trabzon milletvekilleri, ilçe başkanı ve belediye başkan adayları ile İYİ Parti belediye başkan adayları yer aldı. TSYD Trabzon Şubesi Başkanı Selçuk Kılıç, ziyaretten memnuniyetini dile getirerek, Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin Trabzon ve ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.

  • AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Meram gençliği ile sahurda buluştu
    15:10 AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Meram gençliği ile sahurda buluştu

    AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve AK Parti Meram İlçe Başkanı Mustafa Dolular, Meram gençliği ile sahurda buluştu. Meram Gelişim Akademisi (MEGA) Mehmet Ali Özbuğday Gençlik Merkezi'nde sınavlara hazırlanan gençlerle gerçekleşen buluşma bir keyifli ve eğlenceli anlara sahne oldu. Milletvekili Özer ve Başkan Kavuş ile aynı sofrada sahur yapma fırsatı yakalayan gençler başkanlarla birlikte olmanın mutluluğunu da yaşadı.

  • Bakan Özhaseki: 'Bittiğinde Zonguldak'ımızın en güzel yerlerinden birisi haline gelecek'
    15:07 Bakan Özhaseki: 'Bittiğinde Zonguldak'ımızın en güzel yerlerinden birisi haline gelecek'

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Lavuar Alanı'nda incelemelerde bulundu. Terakki Mahallesi'nde TOKİ tarafından başlatılan müze ve sosyal tesis inşaatlarının Zonguldak'a yakışacağını belirten Bakan Özhaseki, projenin Zonguldak'ın uğrak yeri olacağını söyledi. Ayrıca, esnafın işlerini sürdürebilmeleri için modern iş yerleri yapılacağını ve kısa sürede projenin tamamlanacağını ifade etti.

  • Murat Kurum: İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 40,6 km uzatarak 4 yeni hattı hizmete alacağız
    15:05 Murat Kurum: İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 40,6 km uzatarak 4 yeni hattı hizmete alacağız

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 40,6 km uzatarak 4 yeni hattı hizmete alacaklarını açıkladı. Kurum, ayrıca trafik sorununu çözmek, konut ve dönüşüm projelerini hayata geçirmek, ulaşımı kolaylaştırmak gibi birçok acil eylem planını da duyurdu.

  • Tokat'ın Bağtaşı köyü yeniden belde statüsüne kavuştu
    15:03 Tokat'ın Bağtaşı köyü yeniden belde statüsüne kavuştu

    Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Bağtaşı köyü, hukuki süreç sonucunda belde statüsüne geri döndü. Nüfusunun az olması nedeniyle 2014'te belde statüsünü kaybeden köy, muhtar Mustafa Karadağ tarafından başlatılan hukuki süreç sonucunda tekrar belde statüsüne kavuştu. Yeniden belde statüsüne kavuşan Bağtaşı'da geçici belediye başkanı olarak Almus Kaymakamı Emre Çömen görevlendirildi.

  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde Vatandaşlarla Buluştu
    14:56 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde Vatandaşlarla Buluştu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde vatandaşlar ve esnaflarla buluştu. Çerçioğlu, coşkulu kalabalık eşliğinde alanda yürüyüş gerçekleştirerek Çineliler ile selamlaştı, hayırlı Ramazanlar diledi.


Advertisement