6. Zeka ve Yetenek Eğitimi Buluşması" - Son Dakika
Güncel

6. Zeka ve Yetenek Eğitimi Buluşması"

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, "Zeka öğrencileri sınıflandırmak için kullanılabilir.

24.03.2018 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, "Zeka öğrencileri sınıflandırmak için kullanılabilir." cümlesinin kendileri için kabul edilebilir bir cümle olmadığını belirterek, "Öğrencileri sınıflandırmak için zekayı kullanılabilir bir parametre olarak görmüyoruz ve görmeyiz." dedi.

Çocuk Vakfı ve Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, "Dersimiz Hayal Bilgisi, Konumuz Eğitimde Zeka ve Yeteneğin Önünün Açılması" sloganıyla düzenlenen "Zeka ve Yetenek Eğitimi Buluşması"nın 6'ncısı Maçka Nuri Akın Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Etkinlikte onur konuğu olan MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Durmuş, "Zeka ve Yetenek Eğitiminde MEB'in Yaptıkları, Yapmaya Çalıştıkları ve Yapamadıkları" üzerine bir konuşma yaptı.

Kendisinin de 3 çocuğu bulunduğunu belirten Durmuş, 18 aylık taze bir bürokrat, aynı zaman da da bir öğretmen olduğunu söyledi.

MEB'in çalışmalarına, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri'nin (BİLSEM) faaliyetlerine değinen Durmuş, şöyle konuştu:

"BİLSEM'deki destek eğitiminde, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri destekleme konusunda proje üretimi yapılıyor. Bu bağlamda güzel sanatlar, yaratıcı yazarlık, bilgisayar ve bilişim teknolojileri, havacılık, akıl ve zeka oyunları, düşünce eğitimi gibi birtakım alanlarla ilişkilendirilmiş zenginleştirilmiş bir öğretim programı takip ediliyor. Zenginleştirilmiş öğretim programından kastımız şudur, resmi örgün eğitim süreçlerinde var olan birtakım konulara veya temalara ilave edilen ve onları içerik noktasında derinleştiren, daha nüfus edici, derin öğrenmeler sağlaması için çocuklarımıza, birtakım projeler ekseninde çalışmaları için imkan sağlanmış oluyor. Şu anda 81 ilimizde 123 BİLSEM var, buradan 36 bin öğrenci faydalanıyor. Geçen sene buraya müracaat eden öğrencilerimizden yapılan seçimle 13 bin 491 öğrenci dahil olmuş oldu."

Durmuş, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı başından itibaren Araştırma ve Geliştirme Eğitim ve Uygulama Merkezi adıyla Üsküdar ilçesinde takdir edilen bir okulun hizmet verdiğini, bu okulda 5. sınıf ve 9. sınıf düzeyinde toplam 60 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade etti.

Okulda farklılaştırılmış bir eğitim programı uygulandığını aktaran Durmuş, şöyle devam etti:

"Öğrenciler buraya yatılı olarak geliyorlar. 5. sınıf seçimi için bir hafta yatılı kamp oldu. Bu kampta kendilerini eğitecek öğretmenlerle birlikte yaptıkları çalışmalar sonucunda o çocuklar arasından 30 öğrenci belirlemiş oldular. Lise seçimi için de akademisyenlerden oluşan bir komisyon mülakat yaparak, ön elemeden geçmiş olan çocuklarla yaptıkları çalışmalar sonrasında, bir veli ile yaptıkları sözleşmeyle çocukları almış olduk. Bu sözleşmenin mahiyeti de şudur, 'Burada birtakım meselelerle alakalı aslında çocuklarımıza daha faydalı nasıl olabiliriz?' Konusunda bir takım uygulamaları denediğimiz, çocuklarla beraber uygulamaları sıraladığımız bir yerden bahsediyoruz. Şu an yaptığımız işler fiilen bu."

"Çocukları kategorize etmeyin"

Zeka ve yetenek tarifleriyle ilgili uzmanların görüşlerini anlatan Durmuş, "Zeka tamamen doğuştan gelir. Sabittir, gelişmez, değiştirilemez görüşü, yanlıştır ve kabul edilebilir değildir. 'Zekanın göstergesi sadece sözel ve matematik yeterliliklerdir' sözü de kesinlikle yanlış ve kabul edilebilir değildir. Sadece sözel, matematik yeterlilikleri göz önüne alarak, çocuğun sanatsal yeterliliklerini ve yeteneklerini dışarıda bırakan cümlelerde kesinlikle yanlıştır. 'Zeka tek bir faktörden oluşur' algısı da yanlıştır. 'Zeka kesin bir biçimde ölçülebilir ve tek bir sayısal değerle ifade edilebilir' yaklaşımı da yanlıştır. Zeka tek bir değere indirgenme veya ölçülme noktasında değil. Gittikçe aralık ölçümler vermeye başlıyoruz." diye konuştu.

Her çocuğu özel gördüklerini ve eşit eğitim imkanı sağlamaya çalıştıklarına dikkati çeken Durmuş, şöyle konuştu:

"Anayasamızın birinci maddesi, eşitlik ilkesinden bahsediyor. Hereksin eşit olduğundan bahsediyor. Ben yeni bir kamu görevlisiyim. Bir vatandaş ve yurttaş olarak da kamudan şunu bekliyorum, 'Bana herkesle eşit muamele et.' Ayrıcalıklı muamele asla beklemiyor ve istemiyorum.' Dolayısıyla burada zekanın kesin bir şekilde ölçülebilir olacağını kabul etmemiz mümkün değil. Bu, aynı zamanda kamusal ödevimiz itibarıyla da eşitlik ilkesini de zedeleyecek şey olurdu. 'Zeka öğrencileri sınıflandırmak için kullanılabilir' cümlesi, bizim için kabul edilebilir bir cümle değildir. Öğrencileri sınıflandırmak için zekayı kullanılabilir bir parametre olarak görmüyoruz ve görmeyiz. Görecek olursak biz, zekanın üzerinden çocukları vurgulamaya başlarız. Niye gruplanmayı bu kadar istiyoruz? Meşhur bir şarkı var? Beni kategorize etme diyor. Niye kategorize olmak istiyoruz arkadaşlar. Çocuğumu niye kategorize etsinler. Çocuğum tekil, biricik değil mi? Biz o biricikliği kategorize etmeye çalışıyoruz. Ne diyoruz, 'Benim çocuğum, 98 zeka puanlı.' Yok böyle bir şey. Çocukları kategorize etmeyin."

"Taciz olaylarına karşı çocuklarımızı öz güven ve öz disiplin çerçevesinde güçlendiriyoruz"

Okul öncesi eğitim programına değinen Durmuş, anaokulu ve okul öncesi eğitim programı felsefesi ve nihai amacını anlattı. Durmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anaokulu ve okul öncesi eğitim programı felsefesi ve nihai amacı; okul öncesi eğitimi tamamlayan öğrencilerin bireysel gelişim süreçleri göz önünde bulundurularak, bedensel, zihinsel ve duygusal alanlarda sağlıklı bir şekilde gelişimlerini desteklemektir. İlkokulu tamamlayan öğrencilerin de gelişim düzeyine ve kendi bireyselliğine uygun olarak, ahlaki bütünlük ve öz farkındalık çerçevesinde, öz güven disiplinine sahip, gündelik hayatta ihtiyaç duyacağı temel düzeyde, sayısal, sözel bilimsel akıl yürütme ile sosyal becerileri ile esnek duyarlılığı kazanmış bunları etkili bir şekilde kullanarak sağlıklı bireyler olmalarını sağlamak. Öz güven ve öz disiplin dediğimizde hayat bilgisi dersine işaret ediyoruz. Bu günlerde basında sık sık duyduğunuz, birtakım taciz olaylarına karşı çocuklarımızı burada, öz güven ve öz disiplin çerçevesinde güçlendiriyoruz. Hayat Bilgisi dersinde bununla ilgili kazanımlarımız var."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 6. Zeka ve Yetenek Eğitimi Buluşması' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

  • Epic Games Store, 28 Mart'ta ücretsiz olarak Islets adlı macera oyununu dağıtıyor
    00:34 Epic Games Store, 28 Mart'ta ücretsiz olarak Islets adlı macera oyununu dağıtıyor

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyun dağıtmaya devam ediyor. Bu hafta Islets adlı macera oyununu ücretsiz olarak sunan platform, kullanıcılarına yeni bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Oyun, 4 Nisan 18.00'e kadar kütüphaneye eklenebilir.

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.


Advertisement