63 Anne Çocuklarıyla Hayme Ana Türbesinde Buluştu - Son Dakika
Genel

63 Anne Çocuklarıyla Hayme Ana Türbesinde Buluştu

63 anne çocuklarıyla Hayme Ana türbesinde buluştuKÜTAHYA - Kütahya'nın Domaniç ilçesinde Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi'nin büyükannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi Hayme Ana'nın türbesi, Anneler Günü dolayısıyla adeta ziyaretçi akınına uğruyor.

16.05.2017 04:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

63 anne çocuklarıyla Hayme Ana türbesinde buluştu

KÜTAHYA - Kütahya'nın Domaniç ilçesinde Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi'nin büyükannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi Hayme Ana'nın türbesi, Anneler Günü dolayısıyla adeta ziyaretçi akınına uğruyor.

Türkiye'de 63. sü kutlanan anneler günü için 63 Anne ve 63 çocukları ile Hayme Ana türbesinde buluştu. İlk olarak Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, Hayme Ana mezarının başına gelerek burada yaptığı duanın ardından türbede Hayme Ana'yı temsilen kutlamaları kabul eden bir yandan da türbe ve çevre temizliği ile ilgilenen Zalife Sönmez'in elini öperek kendisine hediye takdim etti.

Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, "Türk milletine bu toprakları bağışlayan annelerin annesine hem duamızı etmek hem de onların nesillerine bıraktığı bu toprakları koruyan ve de Hayme Ana'nın türbesini yıllardır bakan ve nesillerini yaşatan annelerimize çok teşekkür ediyoruz. Hayme Ana'nın bize bıraktığı bu toprakları bizde gelecek nesillerine aktarırız. Bizler bu türbenin hem temizliğini hem de bakımını gece gündüz yapan Zalife Teyzemizin anneler günü kutlamak için hem de duamızı etmeye geldik" dedi.

Türbede kutlamaları kabul eden türbedar Zalife Sönmez, "Bizler türbenin temizlik ve bakımlarını yapıyoruz. Gelen misafirlerimi ağırlıyoruz. Bugün Anneler günü olduğun herkes kutlamaya geliyor. Bu arada beni de unutmuyorlar benimde anneler günümü kutluyorlar herkesten Allah razı olsun " diye konuştu.

"Babaannemizin anneler gününü kutlamak için geldik"

Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, Domaniç'e folklor dalında bir çok ödül kazandırmış, Domaniç Folklor Hocası Hatice Aykan ve öğrencileri ile birlikte yaptığı ziyaretin ardından, Bursa Bacı Bey Kültür Derneğinin organizatörlüğünde, aralarında TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Başkan Vekili, AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Bursa Aile ve Sosyal Politikalar müdürü Erkut Öneş'in de bulunduğu heyeti, Köy Muhtarı Selim Uyar ve Türbedar Zalife Sönmez ile birlikte karşıladı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Başkan Vekili, Ak Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, "Hayme Ana Devlet Ana Bizde anneler günü vesilesi ile Aile Sosyal İl Müdürümüz, İl Müdür Yardımcılarımız Bacıbey Derneğimizin Başkanı, Belediye Başkanlarımız hepimiz burada anneler günü dolayısıyla Hayme Anamızı tabiri caizse Babaannemizin anneler gününü kutlamak için geldik. Bütün annelerimizin gerçekten de örnek alabileceği çok önemli bir kişi, Osmanlı Tarihini bu topraklara taşıyan kişidir. Eşini kaybettikten sonra oralarda kalmak istemeyip bu topraklara eşinin hedefi olan ve etrafına baskı yapıp buraya gelen kişidir. Dolayısıyla Osmangazi ve Ertuğrulgazi gibi ecdatları mızı dünyaya getirmiş, onları yetiştirmiş çok büyük bir insan. Eminim ki her anne Hayme Ana gibi olmak ister. Hepimizin idolüdür. Allah-ü Teala Cenneti alasında bizleri kavuştursun diye temennilerde bulunmak istiyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye'de 63. sü kutlanan anneler günü için 63 Anne ve 63 çocukları ile Hayme Ana türbesine gelen Bacı Bey Derneği üyeleri türbe ziyaretinin ardından Türbedar Zalife Sönmez'in elini öpüp hatıra fotoğrafı çektirdiler.

"63 anne ve 63 çocuğu katıldı"

Bacıbey Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar, "Anneler günü münasebeti ile alternatif bir etkinlik yapmak istedik. 'Valide-i Ali Osman Bacıbey Hayme Ananın izinde Osmanlının kalbine yolculuk' adıyla bir gezi düzenledik. Bu yıl Türkiye'de Anneler gününün kutlamalarının 63. Yıldönümü, Bu vesileyle Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzün projelerine katkıda bulunan 63 anne ve 63 evladıyla bu geziyi düzenledik. Bu geziye İnegöl Belediyemiz ve Bilecik Belediyemiz katkıda bulundu. Bugün Hayme Ana Türbemizi Bursa Milletvekilimiz Bennur Karaburun, Bursa Kent Konseyi Üyeleri ve Bizim Bacıbey Kent Kültürü Derneğimiz ile birlikte 63 anne ve 63 çocuğu katıldı. Burada bizleri ağırlayan Domaniç Belediye Başkanımıza da teşekkür ederim. İnşallah bundan sonra Anneler gününde Hayme Ana'ya ziyaretlerin daha çok artmasına vesile olmuş bir etkinliğe imza atmış oluruz" dedi.

Köy Muhtarı Selim Uyar tüm ziyaretçilere ikramda bulundu.

Hayme Ana kimdir?

Hayme Ana, Süleyman Şah'ın eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesidir. Kocası Süleyman Şah'ın Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı. Ertuğrul Gazi, "Devlet Ana" diye de anılan annesi "Hayme Ana"yı vefat ettiğinde Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerinde defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892'de büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrinin üzerinde bugünkü türbeyi yaptırdı. Hayme Ana, her yıl Kütahya Valiliği tarafından Eylül ayının ilk haftasında düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.

63 Anne Çocuklarıyla Hayme Ana Türbesinde Buluştu
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel 63 Anne Çocuklarıyla Hayme Ana Türbesinde Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement