63 Yıllık Hikaye 'Bodrum Hakimi' Opera Eseri Olacak - Son Dakika
Güncel

63 Yıllık Hikaye 'Bodrum Hakimi' Opera Eseri Olacak

63 Yıllık Hikaye \'Bodrum Hakimi\' Opera Eseri Olacak

BODRUM'da hakim olarak görev yaparken 1954 yılında intihar eden Mefaret Tüzün'ün hayat hikayesi, Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın başrollerini oynadığı 'Bodrum Hakimi' isimli sinema filminin ardından şimdi opera eseri olacak.

29.06.2017 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BODRUM'da hakim olarak görev yaparken 1954 yılında intihar eden Mefaret Tüzün'ün hayat hikayesi, Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın başrollerini oynadığı 'Bodrum Hakimi' isimli sinema filminin ardından şimdi opera eseri olacak. Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nde görev yapan sanatçı Bertan Rona, Mefaret Tüzün'ün yaşam hikayesinden esinlenip sinema filmiyle aynı isimde bir opera eseri yazdığını, eserin beste çalışmalarının da devam ettiği söyledi.

Bodrum'da 1950'li yıllarda hakim olarak görev yapan, bekar olan Mefaret Tüzün, ilçe halkı tarafından çok sevilen bir kişi oldu. Ancak 48 yaşındaki Tüzün, 17 Mayıs 1954'de evinde tavana bağladığı iple intihar etti. Tüzün'ün intiharı ile ilgili kesin bir neden söylenemezken birçok iddia ortaya atıldı. Tüzün'ün ölümü ardından hakkında 'Bodrum Hakimi' isimli bir türkü yazıldı. Tüzün'ün yaşam hikayesinden esinlenilerek Safa Önal tarafından yazılan senaryo ile 1976 yılında 'Bodrum Hakimi' isimli sinema filmi çekildi.  Türkan Şoray ile Kadir İnanır'ın başrollerini oynadığı film Şoray'ın yönetmenlik yaptığı 5 sinema filminden de biri oldu. Tüzün'ün yaşam hikayesinin ölümünden 63 yıl sonra ise opera eseri olarak sahnelenmesi için çalışma başlatıldı.

Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nde görev yapan sanatçı Bertan Rona, 6 ay önce Mefaret Tüzün hayat hikayesinden esinlenerek bir opera eserinin librettosunu (metin) yazmaya başladı. Besteci Murat Kodallı, tarafından da bestesi 2 ay önce yapılmaya başlandı. Eserin metin ve beste çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Mefaret Tüzün'ün hikayesinin Türkiye'de 'Bodrum Hakimi' isimli filmle tanındığını söyleyen Rona, şöyle dedi:

"Bu film gerçekten yaşanmış bir olaya dayanıyor. Bir halk türküsüne de dayanan bir eser bu. Bodruma atanan hakime hanım Mefaret Tüzün yöre halkı tarafından çok seviliyor. Ancak bu gün hale kesin olarak bilinmeyen bir sebepten geldikten 3 yıl sonra intihar ediyor. Bununla ilgili çeşitli söylentiler, iddialar var. Yöre halkı o kadar çok sevmiş ki onun üzerine bir türkü yazılmış. Bu türkü Tolga Çandar tarafından seslendirildi.  Ben 'Bodrum Hakimi' filmini izlediğim zaman birden bire bu konudan çok güzel opera olacağını düşündüm. Ancak sinemanın ve operanın gerekleri farklı. Konuda değişiklikler yapıp operaya adapte ettim. Bir ana iskelet çıkarıp metni yazmaya başladım. Murat Kodallı tarafından da eserin bestesi hazırlanıyor."

Tüzün'ün intihar etme nedenini bu gün hala kesin olarak bilinmediğini dile getiren Rona, "En çarpıcı iddia şu; Hakime hanımın bir gence aşık olduğu, fakat sonradan o gencin bir suçlu olarak karşısına geldiği, ve onunla ilgili büyük bir ceza vermek zorunda kaldığı, bunun üzerine intihar ettiği yönünde.  Hakim olan bir kişinin sevgilisine ceza vermesi bu çok dramatik bir durum. Ben çok ciddi bir araştırma yaptım. O dönemde nüfusu 3 bin civarında olan Bodrum'da görev yapan hakime hanımın, sevdiği kişinin karşısına suçlu olarak gelmesi ve ona bir ceza vermesi ardından intiharla sonuçlanan hikayesini anlatan bu ana konunu yanında farklı yan kişi ve olayların da yer aldığı bir opera eseri olacak. Ama bu bir belgesel değil ve birebir bir hayat hikayesi olmayacak. Bu hikayeden esinlenilerek yazılan bir opera metni bu. Eserin yazımı ve bestesinin tamamlanmasının ardından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne repertuara alınması için sunacağız. Ben çok dikkat çekeceğine inanıyorum. Eğer eserimiz repertuara alınıp sahnelenirse belki Bodrum'la da özleşmiş bir opera eseri olacak" diye konuştu.

Eserin bestesini hazırlayan Murat Kodallı ise, Mefaret Tüzün'ün yaşamının çok çarpıcı bir hikaye olduğunu vurgularken, şunları söyledi:

"Çok dürüst bir kadın ve kendi ilkelerine karşı aşkından bile  vazgeçmiş bir kişi. Bodrum Hakimi Operası dramatik bir eser olacak. Modern bir eser olacak. Librettoda duyguların şekillenmesine göre notalar da şekilleniyor. Bertan Rona bana ilk hikayeyi anlattığında çok etkilendim, ilgimi çekti. Hemen çalışmalara başladık. Şu an o librettoyu hazırlarken ben de bir yandan besteyi yapıyorum. 2018-2019 sanat sezonuna yetiştirmeye çalışıyoruz. Çok ilgili çekeceğini ve beğenileceğini düşünüyorum. Çok özel bir eser ortaya çıkmış olacak."

- Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 63 Yıllık Hikaye 'Bodrum Hakimi' Opera Eseri Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement