65 Yaş ve Üstü Kişiler Yılda 2 Kez Aşı Olmalı - Son Dakika
Güncel

65 Yaş ve Üstü Kişiler Yılda 2 Kez Aşı Olmalı

65 yaş ve üstü kişiler yılda 2 kez aşı olmalıİlknur SARGUT/İSTANBUL, (DHA)- SAĞLIKLI kişilerin 65 yaş sonrasında yılda bir grip bir de zatürre aşısı olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Timur Selçuk Akpınar, bu aşıların kişinin bağışıklık sistemini hayat boyu koruyacağını belirtti.

15.03.2018 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

65 yaş ve üstü kişiler yılda 2 kez aşı olmalı

İlknur SARGUT/İSTANBUL, (DHA)- SAĞLIKLI kişilerin 65 yaş sonrasında yılda bir grip bir de zatürre aşısı olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Timur Selçuk Akpınar, bu aşıların kişinin bağışıklık sistemini hayat boyu koruyacağını belirtti.

Toplumda 65 yaş sonrası sıklıkla görülen hastalıklardan tansiyon ve diyabetin doğru şekilde kontrol edilmesini belirten Memorial Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Timur Selçuk Akpınar, 'Kronik hastalıkların dışında yaşa özgü, 65 yaş üzerindeki hastalarda görülen rahatsızlıklar var. Bunlar kemik erimesi, düşmeler, zatürre gibi hastalıklar' dedi.

Kemik erimesiyle birlikte yaşlılarda düşmelere bağlı kırıklar oluştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Timur Selçuk Akpınar, 'Bu hastaların yatağa bağımlılıkları oluşuyor, onları gidermemiz lazım. Hastaların kemik erimelerini muhakkak inceliyoruz. Onlardan bazı tetkik ve ölçümlerle kemik erime tahlillerin yapıp kemik erimesi varsa bu da kronik bir sorun olarak inceleniyor. Yaşlılarda gördüğümüz düşmeler içinde hastaların yeme ve içmelerini, ilaç kullanımlarını gözden geçirerek değerlendirmemiz gerekiyor' diye konuştu.

YAŞLILARDA POŞET POŞET İLAÇ KULLANIMI PRATİK BİR DÜZENLEME İLE ÖNLENEBİLİR

Yaşlıların kullandığı ilaçların ayrıntılı şekilde incelenmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Akpınar, ilaçların doğru bir şekilde verilip verilmediğinin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. 65 yaş sonrasında nüfusun enfeksiyon duyarlılığı nedeniyle aşılanması gerektiğini vurgulayan Akpınar şu uyarılarda bulundu:

'Birkaç aşılanma popülasyonu var. Bunlardan bir tanesi grip aşısı. Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye İç Hastalıkları Derneği ve Geriatri Dernekleri 65 yaş üzerindeki tüm hastaların yılda bir kere grip aşısı yaptırmasını öneriyor. İkincisi zatürre aşısı. Bunları 65 yaş üzerinde birer yıl arayla birer kere uygulanarak hayat boyu bağışıklık sağlanabiliyor. Yaşlı hastalar zatürreden hastaneye yatabiliyorlar. Hatta bu ölümlere bile neden olabiliyor. Zatürre aşısı, hastaneye yatış sayılarını ve zatürreye bağlı ölümleri azaltıyor. 65 yaş üstü nüfusun grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları öneriliyor. Bunu şu an sağlık bakanlığına bağlı aile sağlığı merkezleri ve hastanelerde bulunan aşı birimlerinde ücretsiz sağlayabiliyoruz. Aşılama yaşlılarda çok kıymetli.'

MENOPOZ SONRASI KEMİK ÖLÇÜMÜ YAPILMALI

Kemik yapısında ve iskeletinde olmak üzere iki tür kemik azalması olduğunu söyleyen Doç. Dr. Akpınar, 'Menopoz dönemindeki kadınların mutlaka kemik taramalarını kalsiyum fosfor ve D vitamini düzeylerine bakılması lazım. D vitamini eksikliği varsa bunu yerine getirip kemik ölçümünü yapmak gerekiyor. Yaşlı kadın hastalarda 65 yaş üzerindeki tüm kadınları, sigara içen erkeklerde ciddi sigara yükü varsa 65 yaştan önce, eğer sigara yükü yoksa 70 yaşından sonra kemik erimesine yönelik taramalarını yapmak lazım. Bu hastaların önce kalsiyum ve D vitamini düzeyleri gözden geçirilmeli. Bunlarda eğer eksiklik varsa giderilmeli. Bunlarda sonra da kemik ölçümleri yapılmalı' ifadelerini kullandı.

AKDENİZ MUTFAĞI YAŞLILARI KORUYOR

Akdeniz mutfağı ağırlıklı beslenmenin faydalı olduğunu ifade eden Akpınar, fiziksel aktivitenin de önemine değinerek şöyle devam etti:

'Günde 10 bin adım hep konuşuluyor ve buna dikkat etmek gerekli. Türkiye'de yaş ortalaması şu an 75 civarında. Ama giderek yaşlanıyoruz. 7 milyon yaşlımız var. Sağlıklı yaşlanmak için sigaradan uzak durmak, periyodik muayeneleri doğru yaptırmak, Akdeniz mutfağına ağırlık vermenin üzerine gitmek gerekiyor' dedi.

(FOTOĞRAF)

(Tür: İstanbul)

65 Yaş ve Üstü Kişiler Yılda 2 Kez Aşı Olmalı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 65 Yaş ve Üstü Kişiler Yılda 2 Kez Aşı Olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement