656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri - Son Dakika
Spor

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

14.07.2017 22:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

Sarayiçi Er Meydanı'ndaki tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Edirne Valisi Günay Özdemir, törende yaptığı konuşmada, Edirne'nin tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ifade ederek, "Edirne tarih boyunca geleneklerine sahip çıkmış ve bu gelenekleriyle de dünyaya örnek olmuştur. Bu medeniyet tarihi ve kültürüyle bir yaşam biçimidir. Kırkpınar da bu yaşam biçiminin farklı, güreş organizasyonu anlamında dünyanın en uzun süre devam eden spor dalıdır. Kırkpınar hiçbir organizasyonla karşılaştırılamayacak kadar önemlidir." diye konuştu.

Her pehlivanın hayalinde Kırkpınar'da güreşmek olduğunu aktaran Özdemir, bu nedenle her yıl Kırkpınar'a gelen güreşçi sayısının arttığını vurguladı.

Vali Özdemir, Kırkpınar Er Meydanı'nın yenilenmesiyle Kırkpınar yaşam biçiminin gelecek nesillere çok daha güzel bir şekilde aktarılacağını söyledi.

Gürkan: "Özellikle yağlı güreşin vücut bulduğu yer Kırkpınar'dır"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Kırkpınar'ın yağlı güreşlerin olimpiyatı olduğunu belirtti.

Kırkpınar'ın Türk'ün yiğitliğini, gücünü ortaya koyan en önemli spor dalı olduğunu dile getiren Gürkan, "Baktığımızda Türkler binlerce yıldır güreş sporunu ata sporu olarak yapmış ve devam etmiştir. Ama özellikle yağlı güreşin vücut bulduğu yer Kırkpınar'dır." diye konuştu.

Gürkan, 656 yıldır Kırkpınar'ın savaşta, barışta, zenginlikte, yoksullukta devam ettiğini ve devam edeceğini kaydetti.

Kırkpınar Er Meydanı'nın yenilenmesine geçen yıl Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'la yaptıkları mutabakatla karar verdiklerini bildiren Gürkan, "Sayın Bakanımın gayretleri ve çabaları ve belediyemizin destekleriyle Kırkpınar Er Meydanı'nın yenilenmesi, devlet yatırım programının arasına girdi. Bu vesileyle Gençlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'a Türk güreşi, Edirne ve Türkiye adına teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Musa Aydın: "Kırkpınar'a 2 bin 199 sporcu katılım sağlamıştır"

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da yağlı güreşin Türk milletinin ata sporu olduğunu, bu nedenle milletin 656 yıldır Kırkpınar'a sahip çıktığını anlattı.

Bu yıl 656. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne rekor katılım olduğunu vurgulayan Aydın "Kırkpınar'a 2 bin 199 sporcu katılım sağlamıştır. Ben bütün pehlivanlara başarılar diliyorum." dedi.

Aydın, yarın 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümü olması nedeniyle başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şehitlere Allah'tan rahmet diledi.

Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ise tarihi Kırkpınar güreşlerinde 8 yıl ağalık yapmaktan ve böyle bir ata sporuna hizmet vermekten gurur duyduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından pehlivanların yanı sıra Kırkpınar'da görevli hakem, cazgır, davul zurna ekibinin bulunduğu kortej, Edirne Belediyesi bandosu eşliğinde tribünleri dolaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement