7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin? - Son Dakika
Otomobil

7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin?

7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin?

CARMEDYA – Arabanızın hiç kuşkusuz ki en çok çalışan organlarından biri motordur.

28.08.2018 10:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CARMEDYA – Arabanızın hiç kuşkusuz ki en çok çalışan organlarından biri motordur. Bazı yolculuklarda uzun saatler boyunca çalışan motor, size her koşulda maksimum performans vermek için elinden geleni yapar. Motor duruma göre yüksek sıcaklık ve stres altında çalışması için tasarlanmıştır. Ancak her sistem gibi onunda bakıma ihtiyaç duyduğu anlar olacaktır. Bakımları iyi yapılan sistemler gibi motorun ömrü de uzayacaktır. Peki motorun ömrünü uzatacak detaylar nelerdir? 7 başlık altında sizler için inceledik.

Yağ bakımı önemlidir

Motorun içinde bulunan hareketli parçalar birbirine sürtünür. Burada aşınmayı en aza indirmek için motor yağı kullanılır. Bu yağ aracınızın motor koduna uygun olmalıdır. Üreticinin tavsiye ettiği yağlar bu açıdan önemlidir. Bu sayede aracın motoru uzun yıllar boyunca sıkıntısız bir şekilde çalışabilir. Özellikle pistonların hareketinden kaynaklı, piston yataklarında aşınmalar daha fazla olur. Burada kullanılan yağın kalitesi ve zamanında yapılan bakımlar size avantaj sağlayacaktır. Ayrıca haftada bir yağ seviyesi kontrolünü de aracınızı çalıştırmadan soğukken yapmalısınız. Yağ seviyesinin ideal aralıkta olması yağlanmanın maksimum verimlilikte olmasını sağlar. Bu sayede parçaların aşınması azalır ve motorunuzun ömrü de artar.

7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin?

Aracınızı susuz bırakmayın

Özellikle yaz aylarında araçlarımız ekstra stres altında çalışmaktadırlar. Motor sıcaklığı yaz aylarına göre daha da yükseklerde seyretmektedir. Burada soğutma sistemine büyük bir yük düşmektedir. Soğutma sisteminin daha aktif çalışması için içerisindeki sıvının seviyesi ve durumu önem arz etmektedir. Yaz ve kış aylarında motor içindeki antifirizli su daima ideal seviyede olması gerekmektedir. Haftalık olarak sıvı seviyesi kontrolü motor soğukken yapılmalıdır. Bu sayede özellikle yaz ağlarında soğutma sisteminin verimli çalışması sağlanır. Soğutma sıvısının eksik olduğu durumlarda soğutma sistemi etkin bir şekilde motoru soğutamaz. Akabinde motorun hararet yapması durumu ortaya çıkar. Buda motorunuzun kalıcı hasarlara uğramasına sebep olur.

7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin?

Hava filtrenizi sürekli temiz tutun

Hava filtresi motorun yanma odasına giden havayı süzerek maksimum temizlikte bir havanın yanma işlemine karışmasını sağlar. Burada hava yakıt karışımı sistem tarafında ayarlanır. Hava filtrenizin temiz olması, yanma sırasında silindire yeteri kadar temiz hava girmesi sağlanır. Eğer ki hava filtresi tıkanık ise yanma odasına yeteri kadar hava giremez ve verimsiz bir yanma ortaya çıkar. Ayrıca havanın içindeki partiküllerin iyi temizlenememesi, yanma odasında kalıcı hasarlara sebep olabilir.

7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin?

Yağ filtrenizi her bakımda değiştirin

Filtreleme olayı özellikle yağ için büyük önem arz eder. Motor çalışması esnasında birbirine sürtünen parçalar sebebiyle azda olsa metal talaşı bırakabilir. Bu metal talaşları yağ filtresinden süzülerek sistemden ayrılır. Bu sayede metal talaşların motor parçaları arasına girip zarar vermesi engellenir. Filtre araç çalışır olduğu süre boyunca işlevini yerine getirmeye devam eder. Motor yağı değişim sürecine kadar çalışan bu parça zamanla dolar. Daha iyi filtreleme yapması için yenisiyle değiştirilmelidir. Filtrenin değişmediği durumlarda motor yağı içindeki talaşlar artacaktır.

7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin?

İlk çalıştırmada kısa bir süre bekleyin

Aracınız ile akşam eve geldiniz ve sabaha kadar sabit olarak bıraktınız. Motorun içindeki yağ kartere kadar süzülmektedir. Bu süreçte pistonlarına arasında çok az bir yağ tabakası bulunur. Sabahları ilk çalıştırma esnasında hemen hareket etmeyin ve yaklaşık 30 saniye kadar bekleyin. Bu sürede motor yağı ünitenin her yerine dağılacaktır. Bu sayede ilk kalkışlardaki aşırı aşınmalar en aza indirgenecektir. Böylece motorun ömrüne bir artı daha katmış olacaksınız.

7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin?

Uzun yolculuklardan sonra hemen motoru kapatmayın

Uzun bir yolculuktan geldiniz ve kapının önüne aracınızı park ettiniz. Motorunuzu hemen kapatmayın belli bir süre rolatide motorunuzun çalışmasını sağlayın. Böylelikle çok yoğun sıcaklıkla motorun kapanmasını ve bu sırada oluşacak olan zararları ortadan kaldırmış olacaksınız. Ayrıca performanslı bir kullanım sonrası 1 dakikalık rölantide çalışan aracın turbo ve motor pistonlarının ömrü arttırılmış olur.

7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin?

Bakım aralıklarını aksatmayın

Bakım aralıkları en önemli hususlardandır. Bu sebepten dolayı bakımları zamanında yapılan otomobiller motor konusunda sıkıntı yaşamazlar. Bakımlar araçtan araca göre kilometre anlamında değişim gösterebilir. Bunun için aracın bakım kataloğundaki kilometre aralığına uymaya dikkat edin. Eğer ki 1 yıl içerisinde bakım kilometrenize ulaşmazsanız yıllık bakım zamanı geldiği için yağ, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi gibi değişimleri yapmanız gerekecektir.

The post 7 adımda arabanızın motor ömrünü uzatmak ister misin? appeared first on Carmedya.

Kaynak: Carmedya.com

Son Dakika Otomobil 7 Adımda Arabanızın Motor Ömrünü Uzatmak İster Misin? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor
    21:09 Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor

    Avrupa pazarında yayınlanan son raporlara göre, elektrikli araç satışları düşüş gösterirken hibrit otomobil satışları ise artış gösterdi. Elektrikli araçlara getirilen teşviklerin geri çekilmesi ve fiyat artışları, kullanıcıların hibrit araçlara yönelmesine neden oldu. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin raporuna göre, elektrikli araç satışları %11.3 düşüş gösterirken hibrit araç satışları %12.6 arttı. Bu durum, hibrit motorların geleceği hakkında olumlu yorumlara neden oldu.

  • Bursa'da hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1'i çocuk 5 yaralı
    20:17 Bursa'da hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1'i çocuk 5 yaralı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen kazada, hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı ve 1'i çocuk olmak üzere 5 kişi yaralandı. Kazanın ardından yaralılar ambulanslarla İnegöl devlet hastanesine kaldırıldı. Polis, kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Yeni nesil Citroen C3 Aircross özellikleri ve satış planı
    19:09 Yeni nesil Citroen C3 Aircross özellikleri ve satış planı

    2024 yılında satışa sunulması planlanan yeni nesil Citroen C3 Aircross, tam elektrikli, hibrit ve benzinli olmak üzere 3 farklı versiyonla karşımıza çıkacak. Araç, uzun gövde tasarımıyla dikkat çekiyor ve 7 koltuklu bir opsiyon sunuyor. Citroen'in yeni marka kimliğiyle piyasaya sürülecek olan C3 Aircross, yeni logo ve ön far tasarımıyla öne çıkıyor. Motor özellikleri henüz ayrıntılı olarak açıklanmasa da, 1.2 litre üç silindirli turbo motor ve hibrit motor seçenekleri bekleniyor. Tam elektrikli versiyonun ise 154 beygirlik güç ve 400 km menzil sunması tahmin ediliyor.

  • Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti
    15:39 Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde seyreden otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu duvara çarptı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün cenazesi Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

  • Zigana Tüneli'nde otomobil tünel duvarına çarpıp savruldu: 1 ölü
    15:30 Zigana Tüneli'nde otomobil tünel duvarına çarpıp savruldu: 1 ölü

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde meydana gelen kazada, otomobilin sürücüsü Salih Pelit hayatını kaybetti. Otomobil, tünel duvarına çarparak savruldu. Olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yapılan müdahalenin ardından Pelit'in cansız bedeni Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • İnegöl'de seyir halindeki otomobilde çıkan yangın hasara yol açtı
    15:08 İnegöl'de seyir halindeki otomobilde çıkan yangın hasara yol açtı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nde seyir halindeki 16 Y 3879 plakalı otomobilde çıkan yangın, sürücü tarafından yangın tüpüyle müdahale edilerek söndürüldü. İtfaiye ekiplerinin de müdahalesiyle yangın tamamen kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi araştırılıyor.


Advertisement