7 Bin 600 Madenci İçin Anlaşma Sağlandı, Grev Kararı Kaldırıldı - Son Dakika
Ekonomi

7 Bin 600 Madenci İçin Anlaşma Sağlandı, Grev Kararı Kaldırıldı

7 Bin 600 Madenci İçin Anlaşma Sağlandı, Grev Kararı Kaldırıldı

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan işçileri ilgilendiren, 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasını kapsayacak ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında sürdürülen 27.

24.08.2017 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan işçileri ilgilendiren, 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasını kapsayacak ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında sürdürülen 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Kamu-İş'te yapılan toplantının ardından imzalandı.

Anlaşma sonrası açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, zorlu ve sıkıntılı bir süreçten sonra sözleşmenin imzalanmış olmasından mutlu olduklarını belirtti. Demirci, "Ülkenin ve kurumun içinde bulunduğu sıkıntıları bilerek yaptığımız teklifler geç de olsa anlayışla karşılandı. Her şey tam olarak istediğimiz gibi olmasa da bizleri mutlu eden bir sözleşme imzaladık. Gönül isterdi ki madenci kardeşlerimiz için çok daha iyisi yapabilelim. İnşallah önümüzdeki dönemlerde daha iyi sonuçlar alacağız. Başta Türk-İş Genel Başkanımız Ergün Atalay, her zaman yanımızda duran ve destek veren madenci kardeşlerimiz ve Zonguldak halkı olmak üzere destek ve katkı veren herkese, Kamu-İş ve TTK yöneticilerine; Sendikamız Yönetim Kurulu, Başkanlar Kurulu ve tüm organlarımız adına teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyorum. TTK 27'nci Dönem Toplu İş Sözleşmemiz maden işçimize, TTK'ya, Zonguldak'a ve ülkemize hayırlı olsun."

TİS'te anlaşma sağlanamaması üzerine yasal süreç nedeniyle Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), 29 Ağustos 2017 tarihinde başlamak üzere TTK'da grev kararı almış ve iş yerlerinde duyurmuştu. Uzlaşma sağlanamayan 10 madde üzerinde Kamu-İş ile yapılan son toplantıda anlaşmaya varıldı. Hükümet ile TÜRK-İŞ'e bağlı sendikaların oluşturduğu Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu arasında imzalanan çerçeve anlaşmasına göre ücretlerde artış sağlanırken, madenciliğe özgü düzenlemelerden kaynaklanan ve özellikle yer üstü-harici servis çalışanlarını ilgilendiren ücretler arasındaki farklılıkların azaltılması amacıyla da TTK TİS'te ayrıca düzenleme yapıldı.

Buna göre; 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere; günlük ücretlere birinci altı ay yüzde 7.5, ikinci altı ay yüzde 5 zam alındı. İkinci yıl için ücretlerde birinci altı ay için yüzde 3.5, ikinci altı ay için yüzde 3.5 artış sağlandı. Ancak enflasyon bu rakamların üzerinde olursa enflasyon farkı günlük ücretlere eklenecek. Denge ödeneği olarak yılda bir defaya mahsus olarak ödenen 500 TL bu sözleşme ile 750 TL'ye çıkartıldı. 6.60 TL olan yemek bedeli 8.10 TL olurken, diğer sosyal yardımlar da ücretlerdeki artış oranında yükseltilecek. Düşük ücretli işçiler için günlük ücreti 90 TL'nin altında olanlara aylık 180 TL iyileştirme yapılacak. Çerçeve anlaşmasında bu iyileştirme 3000 TL'nin altında maaş alanlara aylık 90 TL olarak verilmişti. Ücretlerde zam oranları yer altında çalışan maden işçileri için taban olarak iki asgari ücretin üzerine uygulanacak. TTK 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin imzalanmasının ardından GMİS tarafından alınan grev kararı da kaldırılmış oldu. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan yaklaşık 8 bin işçiyi ilgilendiren ve 2017 ile 2018 yıllarını kapsayacak 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 83 maddeden oluşuyor. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 7 Bin 600 Madenci İçin Anlaşma Sağlandı, Grev Kararı Kaldırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor
    09:04 Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor

    Denizli'de Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, üreticileri ziyaret etmeye başladı. Üreticiler ise ekonomik sıkıntılar ve yükselen maliyetlerle mücadele ettiklerini dile getirdi.

  • Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı
    08:58 Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu bereketli başladı. Balıklar Yunanistan, Ukrayna ve Amerika'ya ihraç edilerek cips olarak satışa sunuluyor. İhracatın artmasıyla birlikte bölgedeki kooperatiflerin balık avlama kapasitesi de yükseldi.

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.


Advertisement