7 Bin 600 Madenciyi İlgilendiren Toplu Sözleşme Süreci - Son Dakika
Ekonomi

7 Bin 600 Madenciyi İlgilendiren Toplu Sözleşme Süreci

7 Bin 600 Madenciyi İlgilendiren Toplu Sözleşme Süreci

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Merkez Yönetim Kurulu ile bağlı şubelerin başkan ve yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.

25.08.2017 13:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Merkez Yönetim Kurulu ile bağlı şubelerin başkan ve yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.

Kozlu ilçesindeki bir restoranda gerçekleştirilen basın toplantısına GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreter Adnan Tıska, GMİS'e bağlı Karadon, Kozlu, Armutçuk, Üzülmez, Amasra ve Merkez Şubelerinin başkan ve yöneticileri katıldı.

GMİS Genel Başkanı Demirci, TTK, MTA ve Hattat AŞ'de toplu iş sözleşmelerini sıkıntılı bir süreçten sonra imzaladıklarını belirtti. TTK'nın tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşadığına dikkat çeken Demirci, "TTK'nın küçülmeye değil büyümeye ihtiyacı var" dedi.

"Gönül isterdi ki daha iyi kazanımlar elde edelim"

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Ankara'da imzalanan toplu sözleşme sürecine ilişkin açıklamasına şöyle devam etti:

" Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan yaklaşık 8 bin arkadaşımızı ilgilendiren 27'nci Dönem Toplu İş Sözleşmemizi 24 Ağustos 2017 tarihinde Ankara'da imzaladık. Başta maden işçilerimiz olmak üzere TTK'ya, Zonguldak, Bartın, Karabük illerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu ve Başkanlar Kurulumuz adına; öncelikle yılbaşından bu yana yaşadığımız bu zorlu süreçte her zaman yanımızda olan Türk-İş Genel Başkanımız Ergün Atalay'a huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. ve tabii ki en zor dönemlerde arkadaşlarımızı ve kamuoyunu bilgilendirmemiz için bize yardımcı olan basınımıza teşekkür ediyorum. Elbette ki tüm taleplerimiz karşılanmadı. Gönül isterdi ki madenci kardeşlerimiz için daha iyi kazanımlar elde edelim. Ancak TTK'nın durumu, ülkemizin içinde bulunduğu, içeride ve dışarıda yaşanan bu sıkıntılı süreçte bu kadar oldu. İnşallah önümüzdeki dönemde yine birlik ve beraberlik içinde daha güzel sözleşmeler yapacağız. Bu dönem harici servislerdeki arkadaşlarımız için büyük çaba sarf ettik ancak hedeflediğimiz gibi olmadı. Yine yeraltında çalışan arkadaşlarımız için zammın yılbaşından itibaren 2 asgari ücretin üzerine uygulanması bizim için önemliydi. Ancak yeraltında ücret kademesi oluşturmada sonuç istediğimiz gibi olmasa da çoğunlukla mutlu olduğumuz bir sözleşme imzaladık."

"TTK en zor dönemlerinden birini yaşıyor"

TTK'daki çalışan sayısının 8 binin altına düştüğüne vurgu yapan Demirci, "Her fırsatta, her ortamda söylüyoruz; Türkiye Taşkömürü Kurumu tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Çalışan sayımız 8 binin altına düştü. Üretimimiz 1 milyon tonun altında. Bugün öncelikle maden ocaklarımızı ayakta tutmaya çalışıyoruz. Her ortamda ilgilileri, iktidar sahiplerini ve siyasi kadroları uyarıyoruz. 14 bin kişilik norm kadronun yapması gereken işleri 7 bin 800 kişiyle yapmaya çalışıyoruz. İşçi arkadaşlarımız büyük fedakarlık yapıyor. Neredeyse 2 kişinin yapacağı işi bir kişiyle yapıyoruz. Bu durumu daha fazla sürdüremeyiz. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun küçülmeye değil büyümeye ihtiyacı var. Türkiye'nin taşkömürü ihtiyacı var. Paramız dışarıya gidiyor. Taşkömürü Türkiye'de sadece bizim bölgemizde var. Bakınız özel sektör, TTK'nın boşluğunu dolduramıyor. Yeraltı maden işletmeciliğinde TTK'nın önemini hep birlikte anlatmalıyız. Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, Zonguldak Havzası Kömür Madenciliği Potansiyeli ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Raporu'nu hazırladı. Orada TTK'da üretimin ve verimliliğin nasıl artırılacağı bilimsel olarak anlatılıyor. Amasra'da tam mekanize üretim olumlu sonuçlar verdi. Mekanize üretim sistemi Üzülmez'de uygulanıyor ve Gelik'te de önümüzdeki aylarda uygulanmaya başlanacak. Merkez Atölyemiz gerekli araçların üretimini sürdürüyor. Toplu iş sözleşmemizin moral ve motivasyonuyla daha verimli, daha üretken olacağımıza hiç şüphe yok ama mutlaka işçi açıklarımızın giderilmesi gerekiyor" şeklinde sözlerini tamamladı.

GMİS Genel Başkanı Demirci, açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir soru üzerine Demirci, "Toplu sözleşmeden doğan farklar Kurban Bayramı sonrası en kısa zamanda ödenecek. Bu konuda TTK Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 7 Bin 600 Madenciyi İlgilendiren Toplu Sözleşme Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement