70'inden Sonra Nüfus Cüzdanı Sahibi Oldular - Son Dakika
Güncel

70'inden Sonra Nüfus Cüzdanı Sahibi Oldular

Kayseri'de nüfus kaydı olmayan 70 yaşın üzerindeki ikisi kadın 3 yaşlıya nüfus cüzdanı çıkarıldı Melikgazi Kaymakamı Yırık: "Bu gecikmede eğer devletimizin var ise az buçuk payı, ben huzurlarında onlardan özür diliyorum, hep beraber özür borcumuz var diye düşünüyorum. Çünkü bu insanlarımıza bizim bir şekilde ulaşmamız gerekiyordu"

25.09.2013 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Melikgazi ilçesinde nüfus kaydı olmayan 3 yaşlıya nüfus cüzdanı çıkarıldı.

Kaymakam Erkaya Yırık, makamında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, nüfus kaydı bulunmayan 1930 doğumlu Nigar Özer, 1938 doğumlu Kalender Yaldız ve 1940 doğumlu Sedika Aras'a nüfus cüzdanı çıkarıldığını söyledi.

Yaldız'ın Kayseri'nin Sarız ilçesinde, Aras'ın Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde, Özer'in ise Kars'ta doğduğunu belirten Yırık, şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere nüfus kayıtlarımız beyan üzerine gerçekleşiyor. Vatandaşlarımız beyanda bulunmadığı sürece kayıt dışı kalıyorlar. Bu vatandaşlarımıza biz kanunen 'saklı nüfus' diyoruz. Ülkemizde son yıllarda yapılan çalışmalarla saklı nüfus önemli ölçüde azalmış durumda. Vatandaşlarımız haklarını kullanmak için nüfus cüzdanlarına artık daha kolay ulaşabiliyor. Bu teyze ve amcalarımız da şeklen var olmuşlar ama resmen bulunmamışlar. Belki temel hak ve hürriyetlerine sahip olmuşlar ama yaşadıklarını belgelendiremedikleri için vatandaşlık haklarını bir kısmını kullanamamışlardır. Bugün kendileri nüfus cüzdanlarına kavuşuyorlar. Bu gecikmede eğer devletimizin var ise az buçuk payı, ben huzurlarında onlardan özür diliyorum, hep beraber özür borcumuz var diye düşünüyorum. Çünkü bu insanlarımıza bizim bir şekilde ulaşmamız gerekiyordu."

Konuşmaların ardından, Yırık ile İl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdür Vekili Mediha İlhan ve İlçe Nüfus Müdürü Mahmut Teke, Yaldız, Aras ve Özer'e nüfus cüzdanlarını verdi.

Kalender Yaldız, gazetecilerin soruları üzerine, bebekken anne ve babasının vefat ettiğini, bu nedenle nüfus cüzdanı çıkartılmadığını söyledi. Bugüne dek hiçbir kamu kurumunda işlem yapmadığını, hastaneye dahi gitmediğini ifade eden Yaldız, "İmam nikahıyla evlendim. Çocuklarımı da amcalarının nüfusuna kaydettirdik. Şimdi dünyalar benim oldu" dedi.

Kızı damadının akrabasının nüfusuna kayıtlı

Kaymakam Yırık, Türkçe bilmeyen Nigar Özer ile Kürtçe sohbet ederek, konuşma güçlüğü çekmesine rağmen söylenenleri anladığını ifade etti.

Özer'in kızı Ayten Özer de babasını hiç tanımadığını, annesinin de nüfus kaydı olmaması nedeniyle kendisinin imam nikahlı eşinin bir akrabasının nüfusuna kaydedildiğini anlattı.

Annesine 30 yıldır baktığını dile getiren Özer, hastaneye de kendisinin nüfus cüzdanıyla götürdüğünü sözlerine ekledi.

Nüfus cüzdanlarını alan yaşlılar ile yakınlarının duygulandıkları gözlendi. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 70'inden Sonra Nüfus Cüzdanı Sahibi Oldular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement