71 Yaşındaki Hastaya Karaciğer Nakli - Son Dakika
Güncel

71 Yaşındaki Hastaya Karaciğer Nakli

71 Yaşındaki Hastaya Karaciğer Nakli

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Karaciğer Nakil Merkezi'nde 71 yaşındaki Saadet Akay'a 14 saat süren bir operasyonla karaciğer nakli yapıldı.

03.01.2012 17:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Karaciğer Nakil Merkezi'nde 71 yaşındaki Saadet Akay'a 14 saat süren bir operasyonla karaciğer nakli yapıldı.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın ile Karaciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Hakan Canbaz, bir basın toplantısı yaparak merkezdeki organ nakilleri hakkında bilgi verdi. Rektör Prof. Dr. Aydın, organ bağışının önemine işaret ederek, kendisinin eşi ve kızıyla birlikte organ bağışı kampanyasına dahil olduklarını söyledi. Organ bağışının hayat kurtardığını belirten Prof. Dr. Süha Aydın, bağışa ilginin önceki yıllara oran önemli ölçüde arttığını ancak gelinen noktanın halen çok yetersiz olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Aydın, Tıp Fakültesi olarak bölgedeki önemli bir sorunu çözdüklerini, organ bekleyen bir çok hastanın da kent dışına gittiğine dikkat çekerek bunun hem maddi anlamda hem sağlık anlamında büyük bir kayba yol açtığını da sözlerine ekledi. Doç. Dr. Hakan Canbaz da Türkiye'de organ bekleyen bir çok hastanın olduğunu ancak bağışların yetersizliğinden birçok kişinin de yaşamını bitirdiğini anlattı.

Geçtiğimiz yıl mart ayında kurulan nakil merkezinin faaliyetlerine başlamasının ardından bugüne kadar başarılı 5 karaciğer nakil yapıldığı ifade eden Doç. Dr. Canbaz, son olarak 14 Aralık'ta Gaziantep'te geçirdiği beyin kanamasının ardından beyin ölümü gerçekleşen bir erkekten alınan karaciğerin 6 aydır sıra bekleyen Saadet Akay'a nakledildiğini vurguladı. Doç. Dr. Canbaz, 14 saat süren ameliyat oldukça başarılı geçtiğini kaydederek, "Ameliyat öncesinde hepatite bağlı siroz hastalığına yakalanan Saadet hanım, son 2 aydır yürüyemez, konuşamaz hale gelmişti. Ama bugün gelinen noktada hastamız tüm yaşamsal ihtiyaçlarını kendisi gerçekleştirir hale geldi. Bu noktada herkesi organ bağışı konusunda daha duyarlı olmaya devam ediyorum" dedi.

Toplantının ardından Doç. Dr. Canbaz, hastanede tedavisi süren Saadet Akay ziyaret etti. Akay, başarılı operasyonu gerçekleştiren ekibe teşekkür ederek kendisini çok iyi hissettiğini söyledi. - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 71 Yaşındaki Hastaya Karaciğer Nakli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement