75 Yıl Askerlik Yaptı, Er Olarak Başladı Er Olarak Bitirdi! - Son Dakika
Yaşam

75 Yıl Askerlik Yaptı, Er Olarak Başladı Er Olarak Bitirdi!

75 Yıl Askerlik Yaptı, Er Olarak Başladı Er Olarak Bitirdi!

1698-1807 yılları arasında yaşayan ve 109 yıllık yaşamının 75 senesinde asker olarak görev yapan Jean Thurel isimli Fransız, hikayesi ile tarihin ilginç figürlerinden birisi olmayı başardı.

18.01.2018 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jean Thurel, 75 yıl er olarak askerlik yapmış fransız ordusu efsanelerinden biri. 1698'de doğup 1716'da 18 yaşındayken asker olan jean thurel tam üç asra, üç kral ve bir imparator idaresine yayılan ömründe üniformadan hemen hiç çıkmamıştır.

DEFALARCA YARALANDI AMA HAYATTA KALDI

1733 yılındaki Kehl kuşatmasında göğsünden vurularak çok ağır yaralanmış ama hayatta kalmış, efsanevi 1759 minden savaşı'nda altısı kafasına isabet eden yedi kılıç yarası alıp yine hayatta kalmıştır. Ondan önce yine efsanevi bir savaş olan 1745 Fontenoy muharebesinde üç kardeşini kaybedip gömmüştür.

OĞLU VE KARDEŞLERİ SAVAŞTA ÖLDÜ

Yaşı ilerledikçe oğulları da asker olup kendisiyle aynı Tours alayında hizmet vermeye başlamış, hatta biri onbaşı olmuş ama 1782'de Dominika açıklarında bir deniz savaşında o da ölmüştür.

ÖMRÜNDE SADECE 1 DEFA AZARLANDI

Jean Thurel hayatı boyunca oldukça disiplinli bir hat piyadesi (infantry of the line) olarak bilinir. Yaşamı boyunca yalnız bir kere azarlanmıştır onda da sebep, 1747'deki Bergen Op Zoom kuşatmasında kale kapıları kapanınca içtimayı ve yemeği kaçırmamak için duvarları tırmanarak çıkmasıdır.

ER OLARAK BAŞLADI ER OLARAK BİTİRDİ

1787 yılında artık yaşı çok ilerlemesi ve bir türlü ordudan ayrılmaması (ve ölmemesi) yüzünden garip olaylara da sebebiyet vermiştir. bunlardan birinde tours şehrinden sahile Nantes şehrine kadar olan ortalama 200 kilometrelik bir mesafeyi alayıyla yürümek üzere emir alır. Yaş haddinden dolayı kendisine bir at arabasının arkasına oturabileceğini söylerler. 89 yaşındaki asker çok alınıp "daha önce hiç arabayla gitmediğini ve gitmeye de başlamak istemediğini" söyleyip bütün yolu sırtında çanta omzunda tüfek silah arkadaşları gibi yürümüştür. Çok alçak gönüllü olduğundan hayatında hiç rütbe falan da kabul etmemiş, görevine er başlayıp 75 yıllık askerlik kariyerinde yine er kalmayı becermiştir.

İKİ KILIÇ MADALYASI VAR

1771 yılında Kral Louis XV, askere gönüllü yazılmaları teşvik etmek için iki kılıç madalyası diye bir uzun hizmet madalyası çıkartıp 24 yıl hizmet vermiş herkese özlük haklarıyla beraber teslim edeceğini açıklar. 24 yıl askerlik zaten (günümüzde dahi) yarbaylık ya da kıdemli başçavuşluk seviyesinde bir deneyimi temsil ettiği için o madalya sahipleri direkt bir dokunulmazlık nüfuzuna da kavuşmaktadır. Jean Thurel o yıl hizmetinin 55. yılında olduğundan madalyadan yan yana iki tane takıp tüm ordunun duyduğu bir isim haline gelir.

KRAL ONA "BABA" DİYE HİTAP ETTİ

1787 yılında hala inatla askerlik yapan Jean Thurel'in durumu kralın kulağına kadar gider. İhtilalde bilahare kafasını kaybedecek olan son Ancien Regime kralı Louix XVI kendisini saraya çağırtarak sohbet eder ve konuşması boyunca bir saygı ifadesi olarak kendisine "Baba" diye hitap eder. en sonunda kendisine bir ihsanda bulunmak üzere sorar. Acaba daha önce hiç bir düşük rütbeli askere verilmemiş olan Saint Louis Kraliyet Nişanı'ndan mı, yoksa zaten kendisinde iki tane bulunan "İki Kılıç Madalyası"ndan bir üçüncüsünü mü almayı tercih edeceğini öğrenmek ister. Thurel soylu nişana burun kıvırır ve "Eğer kral üçüncü nişanı bizzat elleriyle takacaksa" üçüncü iki kılıç madalyasını almak istediğini krala söyler. Kral vermese de zaten o madalyanın üçüncüsünü 4 ay sonra kendi kendine alacaktır.

ALÇAKGÖNÜLLÜĞÜ İLE EFSANE OLDU

Yine bir alçakgönüllülük efsanesi haline gelir ve paris'te soylular kendisi şehri gezsin diye arabalarını ödünç verirler ama adamcağız lüksten şaaşaadan hiç hazzetmez. Arabayla yine kışlaya gidip tın tın koğuşuna gidip uyur. Bu şekilde Fransız ordusunda o madalyadan iki tane alıp 48 yıl hizmet etmiş bir başka asker dahi zor bulunurken Jean Thurel bu üç madalyayı üniformasında taşıyan ve 72 yıl silah altında kalan bilinen tek askerdir. Kendisine uzun hizmetlerinden ötürü 300 altın liralık da bir emekli maaşı verilir ama yine asker kalmakta diretir.

RESMİ ÜNLÜ MÜZEDE ASILI

Öyle bir efsane haline gelir ki alayının subayları para biriktirip askerin 89 yaşında üniformalı bir resmini yaptırıp kışlaya asmak ve gelecek kuşaklara göstermek için ressam Antoine Vestier'i tutarak poz verdirirler. Bu resim bugün Tours Güzel Sanatlar Müzesinde sergidedir.

109 YAŞINA KADAR SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAŞADI

Nihayetinde Napoleon başa gelip Legion D'honneur madalyasını icat ettiğinde ilk hak kazananlardan biri 1804 yılında 106 yaşındaki Jean Thurel olacaktır. Napoleon çok sevdiği bu yaşlı askere 1200 frank da emekli maaşı bağlatacak, "Avrupa'nın en yaşlı askeri" ilan edecek ve saygısından imparator haliyle erin ta ayağına gidip selamlayacaktır. Hayatının son günlerine kadar da gayet sağlıklı ve dinç kalan Thurel 109 yaşında kısa bir hastalıktan sonra öldüğünde geriye askerliğe adanan bir koca ömür ve askerliğin en ilginç hikayelerinden birini bırakmıştır.

Kaynak:

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Yaşam 75 Yıl Askerlik Yaptı, Er Olarak Başladı Er Olarak Bitirdi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • AVŞAR : Cihan a hükmetmiş atalatiniz dan tek kelime etmezken bu kafiri nekadar da övdünüz? Çok güzel bir haber anlayışınız var bravo ! 25 12 Yanıtla
  • Atar: Bunlar hiç Osmanlı askeri görmemiş Seyit onbaşıyı tanımamışlar . 28 8 Yanıtla
  • Vatansever : Fransız sanalbkahramanlarla işimiz olmazda bu sitede bu adamı ne diye yayınladınız. Fransız sever misiniz. Türkün kahramanımı kalmadı? 10 11 Yanıtla Çomarsın: Dünya insanı ol, köyüne kapalı cehalet eniği olma. Herkes insan, oku da genel kültürün olsun. 9 3
  • Recep34: Her Türk Asker Doğar 10 6 Yanıtla Uzm çvş : Bakbakalım kaçtane şehit uzm çvş var birdehaklarıneler başçavuşmuş önce darbeyi yapan şerefsizlerebakın sonrada afişlere konulan rütbelere hala hayinler kolgeziyor uzm çvş ları sindirmeye çalışıyorlar nedeni belli doguda en etkili ve en çokkalan uzm çvş lardır. 7 2 Başçavuş: Astsubay olaraktan ölür 3 3
  • Osmanlı torunu: Ona bakarsanız asker doğar asker ölürüz 7 4 Yanıtla
  • Şahin bey: Bu vereceginize dünyaya gelmiş en büyük dehanın halk önderinin askerliğini komutan ve devlet adamlıgını verseydinizde yabancılarda okusaydı M.K.ATATÜRK ün hayatını askerlik dendimi ondan gayrısını tanımam 8 0 Yanıtla
  • Asker Mehmet: Uzun süren askerlik sivil hayata geri dönüşü zorlaştırıyor tıpkı bazı mahkumların hapisten dışarı alışamamışım tekrar tekrar girip çıkması gibi bizde bunlardan vardı 2 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çorum'un Osmancık İlçesi'nde Aydınlatma Lambası Alev Aldı
    17:32 Çorum'un Osmancık İlçesi'nde Aydınlatma Lambası Alev Aldı

    Osmancık ilçesinde D-100, E-80 Karayolu kenarındaki aydınlatma lambası aniden alev alarak yanmaya başladı. İtfaiye ekipleri müdahale ederek yangını söndürdü.

  • Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor
    17:28 Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor

    Kuzgun, İstanbul'da bir konferans verecek olan ünlü Rus bürokrat Ivan Nazımovıc'in peşindedir. Ekibimiz Ivan için bir koruma kalkanı oluşturur. Bir asker uğurlama töreninde havaya sıkılan kör bir kurşunla kızını kaybeden baba Kazım intikamını almak için ilginç bir yola başvurur. Arka Sokaklar 671. Bölüm 2. Fragmanı yayınlandı! Engin, casusluktan gözaltına alınıyor! Arka Sokaklar yeni bölümüyle 19 Nisan Cuma saat 20.00'da Kanal D'de!

  • Başkan Ünlü, Uzunyalı'da incelemelerde bulundu
    17:06 Başkan Ünlü, Uzunyalı'da incelemelerde bulundu

    Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Uzunyalı'da oteller ve restoranlar bölgesinde incelemelerde bulundu. Yayaların rahat etmesi için çalışmalar başlattı.

  • Sinop Boyabat'ta Engellilere Akülü Engelli Araçları Temin Edildi
    16:53 Sinop Boyabat'ta Engellilere Akülü Engelli Araçları Temin Edildi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde, İlçe Müftülüğü tarafından iki engelliye akülü engelli aracı temin edildi. Müftülük Şube Müdürü Bünyamin Çalışkan, ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda yardımı dağıtırken, iki engellinin akülü engelli aracı talebiyle karşılaştıklarını belirtti. Hayırsever vatandaşların bağışlarıyla iki akülü araç temin edildi ve engellilere teslim edildi.

  • Yedisu'da Ormanda Gezen Bozayı Yavruları Görüntülendi
    16:44 Yedisu'da Ormanda Gezen Bozayı Yavruları Görüntülendi

    Bingöl'ün Yedisu ilçesinde ormanlık alanın yakınındaki bahçelikte gezinen 2 bozayı yavrusu cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Yedisu ilçesinin Elmalı köyündeki ormanın yakınındaki bahçelik alanda yanlarında anneleri olmayan 2 bozayı yavrusu görüldü. Bahçede gezinerek etrafta yiyecek aradıkları sanılan bozayı yavruları, bir süre sonra insanları görünce ormanlık alana doğru kaçtı. Sevimli bozayı yavruları, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

  • Define ararken mağarada ölen baba ile oğlu toprağa verildi
    16:42 Define ararken mağarada ölen baba ile oğlu toprağa verildi

    Bursa'nın İznik ilçesinde mağarada kaçak define kazısı yaptıkları esnada jeneratörden sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybeden baba ve oğlu Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde toprağa verildi.


Advertisement