762 Yıllık Mevlevihane Yeniden Hizmete Açıldı - Son Dakika
Güncel

762 Yıllık Mevlevihane Yeniden Hizmete Açıldı

Anadolu'da kurulan ilk 4 mevlevihaneden biri olduğu belirtilen 762 yıllık Antalya Mevlevihanesi, aslına uygun şekilde restore edilerek, yeniden hizmete açıldı.

08.06.2018 02:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu'da kurulan ilk 4 mevlevihaneden biri olduğu belirtilen 762 yıllık Antalya Mevlevihanesi, aslına uygun şekilde restore edilerek, yeniden hizmete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Antalya Valiliğinin desteğiyle "Eski Antalya" diye bilinen Kaleiçi'ndeki Antalya Mevlevihanesi'nin tahrip olan bölümleri restore edilerek gün yüzüne çıkartıldı.

Selçuklu Devleti sultanlarından Alaaddin Keykubat tarafından 1255 yılında yaptırılan Antalya Mevlevihanesi'nin restorasyonu, 2 yılda tamamlandı. Kültür ve sanat merkezi olarak kullanılacak mevlevihanede, mevlevilikle ilgili çeşitli bilgilerle eşyalar sergileniyor.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Antalya'nın mevlevihane gibi mekanlara sahip çıkmak zorunda olduğunu söyledi.

Topraklardaki asıl tapunun cami, medrese, mezar ve mezar taşları olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, "Mezar taşlarına sahip çıkamayan bir millet, topraklarına sahip çıkamaz. Birileri çok bilinçli bir şekilde, Antalya'daki, Kaleiçi'ndeki İslami kültürü ve havayı yok edebilmek için mezar taşlarını bile yok etmişler." dedi.

Tarihi mekanlara sahip çıkılması gerektiğini belirten Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Burasının, mevlevilikle ilgili çeşitli bilgilerin, eşyaların sergilendiği yaşayan bir kültür ve sanat merkezi olmasını arzu ettik. 7-24 yaşayacak bir mekan olsun arzusundayız. Çocuklarınızı getirin, bu havayı teneffüs etsinler. Üniversite, lise öğrencilerimiz burada divan okusunlar, Mesnevi okusunlar. Sanatla ilgili, tasavvuf musikisiyle ilgili, geleneksel İslam sanatlarıyla ilgili kurslar alsınlar. Bu mekanlara sahip çıkmak zorundayız. İnsan nefesinin değmediği hiçbir yeri, mekanı koruyamazsınız. Onun için nefesinizi bu mekanlara değdirin."

Antalya Mevlevihanesi

Antalya Mevlevihanesi, Selçuklu döneminde kubbe ve tavan sistemi kullanılarak inşa edildi. Enine dikdörtgen planlı olan mevlevihanenin iç kısmında basamaklı yükseltileri bulunuyor.

Mevlevihanede, altta ve üstte olmak üzere 4 mekan bulunuyor. Mevlevihanenin hemen batısında yeni onarılmış bir Osmanlı hamamı da yer alıyor.

762 Yıllık Mevlevihane Yeniden Hizmete Açıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 762 Yıllık Mevlevihane Yeniden Hizmete Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'nin Çameli ilçesinde kuvvetli fırtına hasara yol açtı
    16:12 Denizli'nin Çameli ilçesinde kuvvetli fırtına hasara yol açtı

    Denizli'nin Çameli ilçesinde etkili olan kuvvetli fırtına, seralarda, kapalı halı sahalarda ve bazı işletmelerde hasara neden oldu. Belediye başkanı Cengiz Arslan, hasar gören alanlarda incelemelerde bulundu.

  • Edirne'de okullar arası bisiklet yol yarışı düzenlendi
    16:09 Edirne'de okullar arası bisiklet yol yarışı düzenlendi

    Edirne'de yapılan okullar arası bisiklet yol yarışına minikler, küçükler, yıldızlar ve gençler kategorilerinde 45 öğrenci katıldı. Yarışta öğrenciler büyük bir rekabet içinde mücadele etti. Yarışlarda Bisiklet Federasyonuna bağlı 5 hakem görev yaptı ve güvenlik önlemleri alındı. Yarışlar başarılı bir şekilde sonuçlandı ve dereceye giren öğrencilere sertifika, madalya ve kupa verildi.

  • Çorum'un İskilip ilçesinde şehit Jandarma Uzman Çavuş Habip Gökçe için mevlit okutuldu
    16:08 Çorum'un İskilip ilçesinde şehit Jandarma Uzman Çavuş Habip Gökçe için mevlit okutuldu

    Şırnak'ta şehit düşen Jandarma Uzman Çavuş Habip Gökçe için İskilip Köprübaşı Camisi'nde mevlit okutuldu. Mevlit programına İskilip Kaymakamı, Belediye Başkanı, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Müftüsü, AK Parti Çorum İl Başkanı ve vatandaşlar katıldı. Cami çıkışında mevlide katılanlara lokum ikram edildi.

  • Gaziantep'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 şüpheli yakalandı
    16:08 Gaziantep'te düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 5 şüpheli yakalandı

    Gaziantep'te İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkogüç' operasyonunda, 670 personel ve özel harekat polislerinin katılımıyla 15 adrese baskın düzenlendi. Operasyonda bir miktar uyuşturucu ele geçirilirken, 5 şüpheli yakalandı. Ayrıca, mahallede yapılan kontrollerde 8 zanlı gözaltına alındı.

  • Van'ın Gevaş ilçesinde dereye düşen 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
    16:08 Van'ın Gevaş ilçesinde dereye düşen 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

    Van'ın Gevaş ilçesinde oyun oynarken dengesini kaybeden 3 yaşındaki Eylül Suratlı, dereye düştü. Akıntıya kapılarak gözden kaybolan çocuğun cansız bedeni, yapılan çalışmalar sonucunda 1 kilometre uzakta bulundu ve otopsi için Gevaş Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

  • Bursa'da etkili olan rüzgar hayatı olumsuz etkiledi
    16:04 Bursa'da etkili olan rüzgar hayatı olumsuz etkiledi

    Bursa'da etkili olan rüzgar nedeniyle kent merkezinde bir ağaçtan kopan dal, otomobilin tavanına düştü. Neyse ki olayda can kaybı yaşanmadı. Vatandaşlar da rüzgarın etkisiyle zor anlar yaşadı. Bursa Valiliği, vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi.

  • Antalya'da Etkili Fırtına ve Sağanak Yaşamı Olumsuz Etkiledi
    16:00 Antalya'da Etkili Fırtına ve Sağanak Yaşamı Olumsuz Etkiledi

    Antalya'da etkisini sürdüren fırtına ve sağanak nedeniyle kent merkezi ve bazı ilçeler olumsuz etkilendi. Fırtına sonucunda ağaçlar devrildi, işletmeler şemsiye ve tezgahlarını tutmaya çalıştı. Denizde dev dalgalar oluştu. Sağanağa hazırlıksız yakalanan vatandaşlar otobüs duraklarına sığındı ve trafikte aksama yaşandı. Hava sıcaklığı 22 derece olan Antalya'da fırtına etkisini sürdürüyor. Rüzgar hızı Kepez'de 74, Kemer'de 130,7 kilometreye ulaştı. Kumluca'da 40,7, Elmalı'da 34, Döşemealtı'nda 29, Saklıkent Kayak Merkezi'nde ise 28 kilogram yağış düştü. Serik'te ise bir caminin minaresinin külahı fırtına nedeniyle yıkıldı.


Advertisement