78'inci Doğum Gününde Aşık Mahzuni Şerif Kimdir? - Son Dakika
Yaşam

78'inci Doğum Gününde Aşık Mahzuni Şerif Kimdir?

78\'inci Doğum Gününde Aşık Mahzuni Şerif Kimdir?

Bugün halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif'in 78'inci doğum günü. Çeşitli etkinliklerle anılan Aşık Mahzuni Şerif kimdir?

17.11.2018 14:31  Güncelleme: 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

, 17 Ağustos 1940 tarihinde Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinin Berçenek Köyü'nde dünyaya geldi. Asıl adı Şerif Cırık olan Mahzuni, Berçenek'te ilkokul olmadığı için Elbistan'ın Alembey Köyü'nde, Lütfü Efendi Medresesinde Kur'an eğitimi aldı. Eski Türkçe'yi okuyup yazabilen halk ozanı, 1956 yılında kendi köyüne gelen ilkokuldan mezun olabilmiş.

SAZ'I VE TÜRKÜ'YÜ ASKERİ OKULDA KEŞFETTİ

Henüz 17 yaşındayken babasının zoruyla dayısının kızı Emine ile evlenir. Bu eşinden Züleyha adında bir kızı olur ancak bu evliliğini bir mektupla bitirir. 1957 yılında Mersin'de askeri okula giden Mahzuni, askeri okulda saz çalıp şiir yazmaya, türküler söylemeye başlar. 1960 yılında Ankara'da İtalyan asıllı Sovina (Suna) isimli bir kızla tanışan ozan, onunla evlenmeye karar verdi ve Suna'yı kaçırarak evlendi. 6 Ay birliğinden uzak kaldığı için TSK ile ilişiği kesilir. Askere giderken eşi ve oğlu Emrah'ı babasına emanet eden Aşık Mahzuni, döndüğünde eşi Suna'nın, arkadaşına kaçtığını öğrendi. Bu evliliğinden Emrah, Ferhat ve Şirin adında 3 çocuğu olur.

78'inci Doğum Gününde Aşık <a class='keyword-sd' href='/mahzuni-serif-2/' title='Mahzuni Şerif'>Mahzuni Şerif</a> Kimdir?

İŞÇİ PARTİSİ'NİN GENÇLİK KOLLARINDA GÖREV YAPTI

Ordudan sonra halkın sorunlarını kapsayan türkülerle halk ozanlığına başladı. saz çalmayı amcası Aşık Fezali (Pehlül Baba)'den öğrendi. 1964 yılında çıkarttığı ilk plağı ile müzik piyasasına girdi. 1963 ve 1964 yıllarında ise Ankara'da İşçi Partisinin gençlik kollarında aktif olarak görev yaptı. Halk ozanlarının seslerini duyurmak için Aşıklar Derneğini kurdu. Fikret Otyam'ın ve Gazeteciler Sendikası'nın desteği ile konserler verdi.1968'de kendi adına bir plak şirketi kurdu. Ancak ortakları Ayhan Coşkun ve Abas Sütçü'yle kısa zamanda batırdı.

HALKI SUÇA TEŞVİK ETMEKTEN TUTUKLANIR

Mahzuni 1974'te, üçüncü eşi Fatma Hanım ile evlenir. Bu evliliklerinden Derya, Ali, Şeyda ve Yetiş adlı dört çocukları olur. Aynı yıl gerçekleşen askerî darbenin ardından kurulan Nihat Erim hükümetinin Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını idam etmesi üzerine Aşık, 'Erim Erim Eriyesin' türküsünü yapar ve bu türkü nedeniyle tutuklanıp dört ay cezaya çarptırılır. Gaziantep'deki evi kundaklandı. Bu yangında ünlü halk ozanının tüm ödülleri ve arşivinin yandığı söyleniyor. 1973 yılında halkı suça teşvik etmekten tutuklanarak, Ankara'da Sıkıyönetim Mahkemesi'nde yargılanır. 1962 - 1988 sürecinde defalarca saldırıya uğrar, evi yakılır, mahkemelik olur, tutuklanır, hapse atılır, dövülür ve işkence edilir.

78'inci Doğum Gününde Aşık Mahzuni Şerif Kimdir?

YAŞAYAN EN BÜYÜK OZAN SEÇİLDİ

, 1989 -1991 yılları arasında 'Halk Ozanları Derneği' genel başkanlığını yaptı. 1997 yılının Haziran ayında Almanya'da beyin kanaması geçirip, Almanya'nın Ulm Şehrinde tedavi görmeye başlar. 1998 yılında, 58 kaset sahibi olan Mahzuni, dünyanın yaşayan üç büyük ozanı arasında birinci sırayı aldı.

BEKTAŞİ KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITTI

Tüm türkülerinin yer aldığı 8 kitabı bulunan ozanın, Bektaşi Kültürünün ve Anadolu Ezgilerinin dünyaya tanıtılmasında önemli bir rolü vardı. 2001 yılının başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle tedavi altına alındı ve hastalığı atlatmayı başardı. Ve aynı yılın Kasım ayında, ''Elhamdülüllah Kızılbaşım ve Laikim. Ben değil yedi sülalem kızılbaştır. Bir suç varsa oda dedemdedir! " dediği için, DGM tarafından dava açıldı. Âşık Mahzuni, 62 yıllık ömrüne; 453 plak, 58 kaset ve yayınlanmış 8 kitap sığdırdı. Ayrıca TRT tarafından hazırlanmış iki belgeseli vardır. Mahzuni, 2002 Mayıs ayının 17'sinde Almanya'nın Köln Şehrinde hayata gözlerini yumdu.

78'inci Doğum Gününde Aşık Mahzuni Şerif Kimdir?
78'inci Doğum Gününde Aşık Mahzuni Şerif Kimdir?

Son Dakika Yaşam 78'inci Doğum Gününde Aşık Mahzuni Şerif Kimdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları Coşkuyla Başladı
    10:17 Antalya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamaları Coşkuyla Başladı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları, dünyanın dört bir yanından gelen çocukların Sevgi Korteji ve dans gösterileriyle renklendi.

  • Bursa'da istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü, 2 kişi yaralandı
    10:13 Bursa'da istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü, 2 kişi yaralandı

    Bursa'nın Gemlik ilçesinde yoğun yağışın etkisiyle bir istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü. Olayda 2 kişi yaralandı ve 2 otomobil duvarın altında kaldı. İtfaiye, AFAD, sağlık ve polis ekipleri olay yerine sevk edildi. 2 bloktaki 36 dairede yaşayan vatandaşlar tahliye edildi.

  • İstanbul Valisi: Toprak kayması sonucu etkilenen evler boşaltıldı
    10:13 İstanbul Valisi: Toprak kayması sonucu etkilenen evler boşaltıldı

    İstanbul Valisi Davut Gül, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu etkilenen evlerin boşaltıldığını ve ev sahipleri ile kiracıların ayrıntılarının belirlenerek kalıcı olarak evlerine yerleştirileceğini açıkladı. Vali Gül, toprak kaymasının yaşandığı bölgenin riskli alan olarak ilan edildiğini ve kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

  • İzmir'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu
    10:03 İzmir'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Coşkusu

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kentin 30 ilçesinde 30 gün boyunca büyük bir coşkuyla kutlayacak. İlçelerde "Gezici Çocuk Şenliği" ile çocuklar bayram coşkusunu doyasıya yaşayacak, 23 Nisan Salı günü ise Kültürpark büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bayram günü toplu ulaşım araçları ücretsiz olacak. İzmir Doğal Yaşam Parkı ise 6-18 yaş arasındaki ziyaretçilerini 22-28 Nisan tarihlerinde ücretsiz ağırlayacak.

  • Kumluca'da 25. Tarım ve Seracılık Festivali 24 Nisan-4 Mayıs'ta düzenlenecek
    09:59 Kumluca'da 25. Tarım ve Seracılık Festivali 24 Nisan-4 Mayıs'ta düzenlenecek

    Kumluca ilçesinde düzenlenecek olan 25. Tarım ve Seracılık Festivali, 24 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival kapsamında her gün etkinlikler düzenlenecek ve Yörük göçü, yağlı pehlivan güreşleri, acı biber yeme yarışması gibi etkinlikler yapılacak. Festival programı, yerel seçimler nedeniyle kısıtlı bir zamanda hazırlandı. Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, festivalin Kumluca halkının eğlenmesini sağlayacak ve kültürün gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bir etkinlik programı olduğunu belirtti.

  • Gemlik'te Yağmurun Etkisiyle İstinat Duvarı Çöktü: 2 Kişi Yaralandı
    09:58 Gemlik'te Yağmurun Etkisiyle İstinat Duvarı Çöktü: 2 Kişi Yaralandı

    Bursa'nın Gemlik ilçesinde yoğun yağışın etkisiyle bir apartmanın üzerine çöken istinat duvarı sonucunda 2 kişi yaralandı. Olayda 2 apartman ve 2 otomobil de hasar gördü. Ekipler olay yerine sevk edildi ve 36 dairede bulunan vatandaşlar tahliye edildi.

  • Depremzede Oto tamir ustasından çadırda araç tamiri
    09:54 Depremzede Oto tamir ustasından çadırda araç tamiri

    Hatay'ın Hassa ilçesinde oto tamirciliği yapan Halil Topal, depremde evini ve iş yerini kaybettikten sonra kurduğu çadırda araç tamiri yaparak geçimini sağlıyor. 9 aydır çadır altında hizmet veren Topal, eski hayatına geri dönmek istiyor.

  • Kurbanlık telaşı erken başladı Denizli'de
    09:48 Kurbanlık telaşı erken başladı Denizli'de

    Kurban Bayramı yaklaşırken, Denizli'de vatandaşlar hayvan yetiştiricilerini ziyaret etmeye başladı. Üreticiler, ekonomik sıkıntılar ve yüksek maliyetlerle karşı karşıya olduklarını dile getiriyor.


Advertisement