8 Madencinin Öldüğü Kazada Ttk Yöneticilerine Soruşturma İzni Çıkmadı - Son Dakika
Güncel

8 Madencinin Öldüğü Kazada Ttk Yöneticilerine Soruşturma İzni Çıkmadı

Zonguldak'ta, geçen yıl 7 Ocak'ta meydana gelen 8 maden işçisinin yaşamını yitirdiği ani metan gazı püskürmesi olayı ile ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) eski ve yeni genel müdürleri ile yönetim kurulu üyeleri hakkında bakanlık soruşturma izni vermedi.

06.03.2014 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ta, geçen yıl 7 Ocak'ta meydana gelen 8 maden işçisinin yaşamını yitirdiği ani metan gazı püskürmesi olayı ile ilgili Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) eski ve yeni genel müdürleri ile yönetim kurulu üyeleri hakkında bakanlık soruşturma izni vermedi.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Star İnşaat A.Ş.'de çalışan 8 maden işçisi, yerin 640 metre altında galeri açma çalışması sırasında ani metan gazı püskürmesi (degaj) sonucu hayatını kaybetti. Cumhuriyet Savcılığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı bilirkişi raporu doğrultusunda, taşeron firma ile ihale sözleşmesinin imzalandığı 2008 yılında görevde olan TTK'nın eski genel müdürü Rıfat Dağdelen ile mevcut genel müdür Burhan İnan ve TTK yönetim kurulu üyeleri Mahmut Yılmaz, Mehmet Açıkel, Mustafa Şimşek ve Çetin Onur hakkında soruşturma izni talep etti.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA TTK'DA KUSURLU BULUNDU

Bilirkişi raporunda alt işveren taşeron firma asli kusurlu bulunurken, TTK'nın ise kendi uzmanlık alanında olan galeri sürme gibi hazırlık işlerini alt işverene vermesi, taşeron firmanın yaptığı işleri denetlemekte yetersiz kalması, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için işi durdurma veya para cezası gibi yaptırım uygulamaması, yüklenicinin teknik nezaretçi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmemesi karşısında yaptırımda bulunmaması ve ani degaj olayının gerçekleştiği galeri arınına gerekli özelliklere sahip gaz ölçme sensörlerini monte etmemesi nedeniyle kusurlu olduğuna dikkat çekildi.

BAKANLIK SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ

Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, taşeron firma ile birlikte TTK yöneticilerinin de kusurlarına dikkat çekilen bilirkişi raporuna rağmen, kurum yöneticileri hakkında soruşturma izni vermedi. Bakanlık Denetim Hizmetleri Başkanlığı'nın raporu doğrultusunda verilen ve Bakan Taner Yıldız'ın imzasını taşıyan kararda, TTK yöneticilerinin taşeron uygulamasına şartların zorlaması nedeniyle onay verdikleri, ancak bu kişilerin kusurlarının ani metan gazı püskürmesi ile olayı ile birebir illiyet bağının bulunmadığı belirtildi. Bilirkişi raporunda da bu duruma dikkat çekildiği ifade edilen kararda, şöyle denildi:

"TTK Genel Müdürlüğü'nde yıllar içinde üretime yönelik işçilerin sayısında emeklilik dolayısıyla azalmalar olduğu ve ayrılan bu işçilerin yerine aynı sayıda işçi alınamadığı bilinen bir gerçek. İşçi sayısında meydana gelen bu azalmanın kurum yöneticilerinin bir karar ve tercihi olmayıp, istihdam politikası kurumun bağlı olduğu ilgili kurum ve kuruluşların kararları, onaylarına göre şekillenmektedir. TTK Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu kurum ve kuruluşların kararıyla şekillenen bu istihdam politikasından ve bu durumun kurumun faaliyetlerinde ortaya çıkardığı zorunlu sonuçlardan kurum yöneticilerine bir sorumluluk yüklememinin hakkaniyetli bir değerlendirme olmayacağı değerlendirilmiştir. Bu tespit ve değerlendirmeler dikkate alındığında haklarında soruşturma izni talep edilen kişiler hakkında, konuya ilişkin suç teşkil eden bir eylemlerinin tespit edilmemesi nedeniyle soruşturma izni verilmemesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır."

Savcılığın, bakanlığın bu kararı üzerine Danıştay'a itiraz başvurusunda bulunduğu belirtildi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 8 Madencinin Öldüğü Kazada Ttk Yöneticilerine Soruşturma İzni Çıkmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement