"Türkiye'de Profesörlerin Yüzde 28'i Kadın" - Son Dakika
Güncel

"Türkiye'de Profesörlerin Yüzde 28'i Kadın"

"Türkiye\'de Profesörlerin Yüzde 28\'i Kadın"

AK Parti Kayseri Milletvekili Bakır, kadın profesör sayısı bakımından Türkiye'nin Avrupa'nın en önde gelen ülkelerinden olduğunu belirtti.

08.03.2014 18:02  Güncelleme: 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Uyum Komisyonu Üyesi ve AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, kadın profesör sayısı bakımından Türkiye'nin Avrupa'nın en önde gelen ülkelerinden olduğunu belirterek, "Avrupa'da profesörlerin sadece yüzde 10'unu kadınlar oluştururken, Türkiye'de ise profesörlerin yüzde 28'i kadın. Hakimlerimizin ise yüzde 36'sı kadın. Karar verici mekanizmalardaki kadınların sayısı artmalı" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde konuşan Bakır, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için kadın ve erkek iş gücünün eşitlenmesi gerektiğini söyledi.

Tüm dünyada kariyerinde ilerleyen kadınların önüne engeller konulduğunun altını çizen Bakır, "Ülkemizde kadınların iş gücüne katılımı yüzde 25, erkeklerin ise yüzde 69,2. Kadınların üzerinde bütün dünyada olduğu gibi cam bir tavan olduğunu görüyoruz. Bu cam tavan, kadınların önüne konulan engellerdir. Bazen kadın kariyer planında zirveye tırmanırken o cam tavanla karşılaşır. Bu engelleri aşacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Karar verici noktalarda kadınlar olmalı

Kadınların erkeklerle istihdam alanında eşitlenmesinin önemine dikkati çeken Bakır, bir ülkenin ekonomisinin, kalkınmasının buna bağlı olduğunu dile getirdi.

Eğitim seviyesi ile istihdama katılmanın orantılı olduğunu anlatan Bakır, şunları kaydetti;

"Yapılan araştırmalara göre kadınların okuma yazma oranının en düşük olduğu kentimiz Şırnak. Buradaki kadınların yüzde 18,2 okuma yazma bilmiyor. İstihdama en az katkısı olan kentimiz de Şırnak. Başbakanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin önderliğinde "Haydi Kızlar Okula" projesi başlatıldı. Amaç okullaşma oranının arttırılmasıdır. Okullaşma oranlarında artışlar gözlenmiştir. Mecburi eğitim 12 yıla çıkartıldı. Bunun bir amacı da kız çocuklarını en az lise seviyesine çıkarmak. Baktığımızda iyi gelişmeler de görüyoruz. Kadın profesör sayısı bakımından Avrupa'nın en önde gelen ülkelerindeniz. Avrupa'da profesörlerin sadece yüzde 10'unu kadınlar oluştururken, Türkiye'de ise profesörlerin yüzde 28'i kadın. Hakimlerimizin ise yüzde 36'sı kadın. Karar verici mekanizmalardaki kadınların sayısı artmalı." - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türkiye'de Profesörlerin Yüzde 28'i Kadın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement