8. Sınıf Öğrencilerine Teog Tavsiyeleri - Son Dakika
Güncel

8. Sınıf Öğrencilerine Teog Tavsiyeleri

8. Sınıf Öğrencilerine Teog Tavsiyeleri

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'de (TEOG) öngörülen değişiklikleri değerlendiren ve tercih yapacak öğrencilere okul seçimi konusunda tavsiyelerde bulunan Nazik Kösegil, okulların kontenjanlarını açıklayacağı 4 Temmuz tarihinin önemine dikkat çekti.

10.06.2014 09:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'de (TEOG) öngörülen değişiklikleri değerlendiren ve tercih yapacak öğrencilere okul seçimi konusunda tavsiyelerde bulunan Nazik Kösegil, okulların kontenjanlarını açıklayacağı 4 Temmuz tarihinin önemine dikkat çekti.

İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı TEOG'un, 11 Haziran'da açıklanacak sonuçlarının ardından 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında tercih dönemi gerçekleştirilecek. Tercihler öncesi yapılan değişikliklerin sürece kattıklarını anlatan Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, veliler ve öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Okulların kontenjanlarını açıklayacağı 4 Temmuz tarihinin önemine dikkat çeken Kösegil, "Sınav sonuçları, 11 Haziran'da açıklanacak. Bunun ardından öğrencilerin hem ortak sınav sonuçlarını hem de yılsonu puanlarını temel alan bir başarı puanı ortaya çıkacak. Okullar ise kontenjanlarını 4 Temmuz'da açıklayacak. Bu sene bazı okulların türü değiştiği için bu okulların kontenjanlarını açıklamaları da öğrenciler ve veliler açısından önem teşkil ediyor. Özellikle Anadolu Öğretmen Liseleri bölgesine göre Fen Lisesi'ne, Anadolu Lisesi'ne veya Sosyal Bilimler Lisesi'ne dönüşecek. Dönüşen okulların kontenjanlarının ise 40'a kadar çıkması bekleniyor. 31 Temmuz'a kadar devam edecek bu sürecin ardından resmi listeler, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) teslim edilecek" dedi.

A VE B GRUBU TERCİH LİSTESİ UYGULANACAK

Yaşanacak sıkıntıları engellemek için A ve B gruplarından oluşan tercih listelerinin uygulanacağını belirten Kösegil, "MEB kontenjan boşluğunun önüne geçmek için A ve B grubu tercih listesi uygulaması başlattı. Öğrencinin, 15 tercihten oluşan A Grubu listesinden herhangi bir tercihine yerleşmemesi durumunda istek sırasına göre B Grubu'ndan boşlukta olan bir okul türüne yerleştirilmek isteyecek. B Grubu listede ise öğrenciler, okul türlerine göre bir istek sıralamasında bulunacak. MEB tarafından Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere 6 okul türü belirlendi. Öğrenci, A Grubu listeden herhangi birine yerleşmezse istek sırasına göre boşlukta olan bir okul türüne yerleştirilmek isteyecek. Bu isteği karşısında herhangi bir okula yerleşmezse bu kez MEB, e-Okul'dan, adrese göre otomatik yerleştirme yapacak. A Grubu listede il ve ilçe sınırlaması bulunmuyorken, B Grubu listede ise bir sınırlama söz konusu. Okul türü tercihi ilçeye göre yapılacak. Öğrencinin ilçesinde Fen Lisesi yoksa Fen Lisesi'ne yerleştirilme talebinde bulunamayacak. Dolayısıyla B Grubu liste oluşturulurken ilçedeki okul ve okul türünün dikkate alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.

YEDEK KONTENJAN YERİNE NAKİL

Kayıt sürecinin ardından boş kontenjanların geçmiş yıllarda olduğu gibi yedek yerleştirmelerle değil, nakil yoluyla doldurulacağını belirten Nazik Kösegil, "Hem veliler hem de öğrenciler 1 yıl boyunca ciddi şekilde emek verdi. Yıl içindeki koşuşturmaları, tercih döneminde de devam edecek. Geçmiş yıllarda nakillerde puan kıstası vardı ancak bu sene kaldırıldı. Öğrenciler boşluk durumuna göre istediği okula yerleşebilecek. Bu da yüksek puanla girilen bir okula, puanı düşük olan bir öğrencinin de girebileceği anlamına geliyor. Bu nedenle nakil döneminde velilerin dikkatli olmaları ve hızlı hareket etmeleri gerekir" ifadelerini kullandı.

Bu yıl tercih döneminde okul puanlarının açıklanmayacağına da belirten Nazik Kösegil, "Tercih listesi oluşturulurken istek durumu baz alınmalı. Veliler okulları iyi araştırmalı, okulun fiziki koşullarını ve sosyal olanaklarını incelemeli ve öğrencilerin mutsuz olacakları okullara yönlendirmeme yapmamalı. Sadece puanı yüksek olduğu için herhangi bir okulu tercih etmek yerine, öğrencinin en mutlu ve başarılı olacağı okulu seçmek gerekir. Önemli olan öğrencinin isteğine göre mutlu olacağı okulu bulabilmek" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 8. Sınıf Öğrencilerine Teog Tavsiyeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı
    23:03 İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Şüphelilerin, 19 ayrı eylemde yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement