800 yıllık tarihi çarşıya Büyükşehir eli değiyor - Son Dakika
Yerel

800 yıllık tarihi çarşıya Büyükşehir eli değiyor

- 800 yıllık tarihi çarşıya Büyükşehir eli değiyor Tarihi Kaleiçi Çarşısı'nı yeniden canlandırarak, ekonomiye ve turizme daha fazla katkı sağlamasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda söz verilen düzenleme projesine başladı.

07.10.2020 12:22  Güncelleme: 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- 800 yıllık tarihi çarşıya Büyükşehir eli değiyor

DENİZLİ - Tarihi Kaleiçi Çarşısı'nı yeniden canlandırarak, ekonomiye ve turizme daha fazla katkı sağlamasını amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda söz verilen düzenleme projesine başladı. Başkan Osman Zolan, "Kaleiçi bambaşka bir güzelliğe kavuşacak" dedi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Ahilik geleneğinin temellerinin atıldığı 800 yıllık geçmişe sahip tarihi Kaleiçi Çarşısı'nda yapacağı düzenleme çalışmasının projesine başladı. Tarihi çarşıyı yeniden canlandırarak ekonomiye ve turizme daha fazla katkı sağlaması amaçlanan proje 2 bölüm olarak planlandı. Denizli Kaleiçi Muhtelif Sokakları Üst Örtü Projesi ve Cephe Sağlıklaştırma Projesi'nin ilk bölümü tamamlanırken projenin 2. bölüm çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Proje ile Kaleiçi Çarşısı'nın çehresinin değişeceğine dikkat çekilirken, bugüne kadar tarihi mekandaki yapılarda malzeme ve yapım yılı farklılıklarından, farklı tadilat ve kullanımlardan kaynaklı düzensiz ve karmaşık görüntü oluştuğuna dikkat çekildi. Esnaf ve vatandaşların yağmur ve sıcaktan korunmak için çarşıda üst örtü talep ettiği de belirtilirken, iyileştirme çalışmaları ile tarihi çarşının ekonomiye ve turizme daha fazla katkı sağlaması hedefleniyor.

Kaleiçi'nde neler değişecek?

Kaleiçi'nde tescilli sur duvarları içerisinde kalan bölge içerisindeki sokaklarda kullanılan mevcut branda ve tente örtüler kaldırılarak tarihi dokuya uygun taşıyıcısı ahşap malzemeli şeffaf üst örtü yapılacak. Binaların cephelerinde ise iyileştirmeler ve malzeme bütünlüğü sağlayarak tarihi çarşıya uygun hale getirilecek. Proje kapsamındaki tüm binaların dış cephesinde görüntü kirliliği oluşturulan muhdes kaplamalar sökülecek, boya ve sıvası tamir edilecek. Proje kapsamındaki tüm binaların dış cephesindeki yağmur oluk ve boruları yenilenecek. Cephelerde yer alan klima dış üniteleri projede belirtilen ahşap kafesler içerisine taşınacak. Proje kapsamındaki binaların dış cephesindeki doğramalar, dükkan vitrinleri önerilen şekilde ahşaptan, alüminyumdan ve pvc'den yeniden yapılıp ve/veya ıslahı yapılacak. Dükkan tabelaları ahşap malzemeden cephe boyunca imal ve monte edilecek. Dükkanlara gerekli yerlerde alüminyum kepenk yapılacak.

"Kaleiçi Çarşısı Denizli'nin kalbidir"

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, tarihi Kaleiçi Çarşısı'nın kentin kalbi niteliğinde olduğunu belirterek, "Atalarımız tarafından 800 yıl önce kurulan tarihi çarşımızda söz verdiğimiz gibi Denizli Kaleiçi Muhtelif Sokakları Üst Örtü Projesi ve Cephe Sağlıklaştırma Projesi yapacağız. Tarihi çarşımızı aslına uygun şekilde yeniden düzenleyerek hem görsel bir bütünlük, hem de kullanım anlamında konfor sağlayacağız. Burada yapacağımız proje ile ekonomik anlamda bir canlılık getireceğimiz gibi ecdadımızdan kalan tarihi değerlerimize de sımsıkı sahip çıkacağız" dedi.

800 yıllık tarihi çarşıya Büyükşehir eli değiyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 800 yıllık tarihi çarşıya Büyükşehir eli değiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement