870 Hektarlık Ladik Gölü, Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya - Son Dakika
Güncel

870 Hektarlık Ladik Gölü, Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

870 hektarlık Ladik Gölü, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya Canlı hayatı risk altında olan gölün yüzde 45'inde inekler otluyor Su seviyesi 4,5 metreden 80 santimetreye kadar düştü, turna balığı sayısı azaldıSAMSUN - Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan 870 hektarlık Ladik Gölü, kuruma...

06.10.2018 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

870 hektarlık Ladik Gölü, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya

Canlı hayatı risk altında olan gölün yüzde 45'inde inekler otluyor

Su seviyesi 4,5 metreden 80 santimetreye kadar düştü, turna balığı sayısı azaldı

SAMSUN - Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan 870 hektarlık Ladik Gölü, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Göldeki su seviyesi 4,5 metreden 80 santimetreye kadar düştü, turna balığı sayısı azaldı.

Samsun'un Ladik ilçesinde bulunan, yüzer adaları ve turna balığı ile tanınan 870 hektar büyüklüğündeki Ladik Gölü'nde su seviyesi her geçen yıl düşmeye devam ediyor. Uzmanlar tarafından yapılan incelemede göldeki su seviyesi 4,5 metreden 80 santime kadar düştüğü belirlendi. Göldeki yüzen adalar kaybolurken, turna balığı da oldukça azaldı.

Ladik Gölü'ndeki su seviyesinin 4,5 metreden 80 santimetreye düştüğünü belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Polat, önlem alınmadığı takdirde gölün kuruma tehlikesi ile karşıya olabileceğini söyledi. Erozyon ve sulama için kullanılan sudan dolayı su seviyesinin düştüğünü belirten Prof. Dr. Nazmi Polat, göl tabanının yüzde 45'inde artık ineklerin otladığını ifade etti. Polat, Çekilen suyla birlikte yüzer adaların tabanla birleşerek yok olduğunu, kuş popülasyonu ve balık faunasınının ise yok olma tehlikesi altında olduğunu söyledi.

"Kalan kısımda çok ciddi balık ölümleri gerçekleşmiş"

Polat, "Göldeki arazi çalışmalarımız neticesinde gölün en derin yerinde su ölçüsünün 80 santimetre olduğu gördük. Sucul canlılar için yok olma sınırının yaklaştığının çok ciddi bir işareti. Ladik Gölü, baraj gölü haline getirilmeden önce 4,5 metre derinliğe sahip bir göldü. Daha sonra baraj gölü yapıldıktan sonra, özellikle yağmur ve kar sularının biriktirilip tarıma uygun arazilerin sulanması maksadıyla depolanan suyun o bölgede kullanılması planlanmıştı. Planlanan şekilde depolanan suyun kullanılmasının hiç bir sakıncası yoktu. Ancak erozyon ve diğer faktörler sebebi ile göl alanı dolduğu için sulama maksadı ile çekilen su göldeki derinliği her geçen gün biraz daha azalttı. Şu anda 80 santimetrelik bir su ve göl tabanının yaklaşık yüzde 45'i ineklerin otladığı sahalar haline dönüşmüş. Kalan kısımda çok ciddi balık ölümleri gerçekleşmiş. Eğer su rejimi göldeki bu derinlik dikkate alınmadan devam edilirse Türkiye'de kuruyan Akşehir Gölü, kurumakta olan Eber Gölü, Burdur Gölü gibi maalesef, doğaya farklı bir güzellik arz eden Ladik Gölü'nün de kısa bir zaman sonra kuruyan göller arasına katılması kaçınılmaz gibi gözüküyor" dedi.

"Yakın bir gelecekte 'eskiden burada bir göl vardı' deriz"

Ladik Gölü'nün Türkiye'de eşsiz güzellikteki yerlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Nazmi Polat, "Ladik Gölü'ndeki yüzer adalar şu anda tabanla birleşmiş durumda. Yüzer adaların özelliği; o bölgedeki kuşlar üreme dönemlerinde yüzer adaların üzerinde kuluçka yapmak üzere ve yuva kurmak suretiyle nesillerini devam ettiriyorlardı. Şimdi o kuşların Ladik Gölü'ne gelme sebepleri ortadan kalktı. Çünkü yüzeler adalar kalmadı. Onun için çok acil bir şekilde göldeki su derinliğinin 2,5 metrenin altına inmeyeceği bir su rejimine kavuşması gerekir. Yoksa yakın bir gelecekte 'eskiden burada bir göl vardı' deriz. Gölle birlikte sucul hayat can çekişiyor. Sucul hayatın özellikle balıklar açısından çok ciddi bir tehlikesi var. Ladik şehrimizin evsel atıkları arıtımsız bir şekilde deşarj olmaya devam ediyor. Sur rejimi ile ilkbaharda genişleyen alanlarda yumurtlayan balıkların yavruları, aynaya ulaşmadan su çekilmeye başladığı için büyük bir kısmı tahrip oluyor. İstilacı balık türlerindeki artış zaten balık faunasını yok olmaya doğru götürüyor. Ladik Gölü için karakteristik olan turna balığının sayısında son yıllarda çok ciddi bir azalma gözükmekte. Şu anda yavru turna balığının görülmediğine şahit olmaktayız. Yavrunun olmadığı bir ortamda o balığın hayatını sürdüremediği ortada" diye konuştu.

"3 ay içerisinde derinliği 80 santime kadar düştü"

Ladik Gölü'nde balıkçılık yapan Aydın Düzenli ise, "Ben bu gölde balıkçıyım. Bu göl doluyken yaklaşık 5 metre derinliğine ulaşıyor. Mayıs ayından sonra gölün suyunu Amasya'ya aktarıyorlar. Bu sefer su aktarıldığında 3 ay içerisinde derinliği 80 santime kadar düştü. Buradaki balıklar da suyun 80 santime düşmesi nedeniyle açıkta kalarak öldü. Su çekilince altındaki yeşil alan da meydana çıktı. Her yıl bu gölün suyu 1 metrenin altına düşüyor. Yetkililerin buna bir çözüm bulması gerekir" şeklinde konuştu.

Ladik Gölü'nden beslenen Amasya'nın Suluova ilçesindeki Yedikır Baraj Gölü'nde de sular büyük oranda çekilmişti.

870 Hektarlık Ladik Gölü, Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 870 Hektarlık Ladik Gölü, Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TÜMOSAN Konyaspor Teknik Direktörü: Böyle bir sonuç beklemiyorduk
    19:33 TÜMOSAN Konyaspor Teknik Direktörü: Böyle bir sonuç beklemiyorduk

    TÜMOSAN Konyaspor'un teknik direktörü Fahrudin Ömerovic, Corendon Alanyaspor'a 2-0 mağlup oldukları maçın ardından beklenmeyen bir sonuç olduğunu söyledi. Ömerovic, takımın yaşadığı şok etkilerden bahsederek Alanyaspor'u tebrik etti. Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz ise mağlubiyetten üzüntü duyduklarını ve taraftarın desteğine ihtiyaçları olduğunu belirtti.

  • Safranbolu'da Turizm Haftası Programı Gerçekleştirildi
    19:29 Safranbolu'da Turizm Haftası Programı Gerçekleştirildi

    UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Turizm Haftası dolayısıyla düzenlenen programda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalar yapıldı. Vali Mustafa Yavuz, turizmin önemine vurgu yaparken, AK Parti Karabük Milletvekili Durmuş Ali Keskinkılıç ise Safranbolu'nun Türkiye'nin marka değeri olduğunu belirtti. Programda ayrıca halk oyunları gösterisi ve resim sergisi de yer aldı.

  • Çorum'da Kuvvetli Rüzgarın Etkisi: Çatılar Uçtu, Ağaçlar Devrildi
    19:28 Çorum'da Kuvvetli Rüzgarın Etkisi: Çatılar Uçtu, Ağaçlar Devrildi

    Çorum merkez ve ilçelerinde etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle birçok bina çatısı uçtu, ağaçlar devrildi. Ulu Cami'nin minaresinden düşen ahşap parçalar sonucu bir kişi yaralandı. Elektrik kesintisi yaşanan bölgelerde ağaçlar ve çöp konteynerleri park halindeki araçlara zarar verdi. Ayrıca Samsun-Ankara kara yolu üzerindeki trafik levhaları da devrildi. Alaca ilçesinde iş yerlerinin çatıları uçarken, Sungurlu ilçesinde ise ağaçlar otomobillere zarar verdi. Dodurga ilçesinde ise enerji nakil hatlarındaki kopmalar nedeniyle elektrik kesintisi yaşandı.

  • Samsun'da Kuvvetli Rüzgar Hayatı Olumsuz Etkiledi
    19:24 Samsun'da Kuvvetli Rüzgar Hayatı Olumsuz Etkiledi

    Samsun'un Bafra ve Vezirköprü ilçelerinde etkili olan kuvvetli rüzgar, ağaçların devrilmesine ve elektrik tellerinin kopmasına neden oldu. Polis, itfaiye ve TEDAŞ ekipleri bölgede önlem aldı. Elektrik akımının kesilmesiyle tehlike önlendi ve devrilen ağaçlar kaldırıldı. Vezirköprü ilçesinde ise fırtına nedeniyle bir binanın çatısı uçtu ve çevredeki binalarla araçlara zarar verdi.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Anıtkabir'i ziyaret etti
    19:24 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Anıtkabir'i ziyaret etti

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilçe belediye başkanlarıyla birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti. Tugay, Anıtkabir Özel Defteri'ne yazdığı mesajda, halkın, kentin ve ülkenin çıkarlarını gözeteceklerini ve vicdanlarının sesini dinlemekten asla vazgeçmeyeceklerini belirtti. Tugay ve beraberindeki heyet, ayrıca İsmet İnönü'nün kabrini de ziyaret etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüştü
    19:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüştü

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi.

  • Fırtınada ağaç cipin üzerine devrildi, çatılar uçtu
    19:21 Fırtınada ağaç cipin üzerine devrildi, çatılar uçtu

    Konya'nın Ereğli ilçesinde kuvvetli fırtına ağaçları devirdi, çatıları uçurdu. Cadde kenarındaki bir ağaç ise park halinde cipin üzerine devrildi. Fırtına ilçede yaşamı olumsuz yönde etkiledi.

  • Kütahya Belediye Başkanı: Borçlarımızı Açıkladık, Seçim Yatırımlarından Kaynaklanıyor
    19:17 Kütahya Belediye Başkanı: Borçlarımızı Açıkladık, Seçim Yatırımlarından Kaynaklanıyor

    Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, belediyenin 1 milyar 700 milyon TL borcu olduğunu açıkladı. Kahveci, borç yükünün kısa vadede bir seçim kazanmak amacıyla yapılan yatırımlardan kaynaklandığını belirtti.


Advertisement