9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü - Son Dakika
Güncel

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü

Antalya Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, "Sigara sadece akciğer kanserinden öldürmüyor, mesane kanserine bile yol açtığı tıp literatüründe ön sıralara geçmekte" dedi.

09.02.2012 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, "Sigara sadece akciğer kanserinden öldürmüyor, mesane kanserine bile yol açtığı tıp literatüründe ön sıralara geçmekte" dedi.

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cumhuriyet Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Kepez Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Aksu Kaymakamı Raif Özener, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Süleyman Eryılmaz, İl Müftü Yardımcısı Şerife Hanım Altuner, İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Üsteğmen Hüsnü Korkmaz, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Başhekim Yardımcısı Dr. Hüseyin Gül katıldı. Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Türkiye'nin sigara ile mücadele konusunda hayal edilemeyen bir noktada olduğunu söyledi. Eskiden Anadolu'da sigara içmeyenin büyümediği, delikanlı olmadığının düşünüldüğünü kaydeden Cevheroğlu, "Ama geçen süre bunların hepsini boşa çıkarmış. Amerika seçimlerinde bile Obama'nın sigara içmesi karşıdaki parti tarafından kendi sağlığını düşünmeyen insan Amerikan halkının sağlığını nasıl düşünür diye bir propaganda malzemesi

olacak hale geldi. Türkiye bu mücadelede gerçekten hayal edemediğimiz bir noktada. Bundan 10 yıl önceye gittiğimizde uçaklarda dahi sigara içiliyordu. Otobüslerde sigara çok rahat içiliyordu" dedi.

Türkiye'nin Avrupa'da bu yasağı çok iyi uygulayan bir ülke olduğunu kaydeden Cevheroğlu, yerel yönetimleri bu konuda yeterli bulmadıklarını ifade etti. Özellikle belediye ve zabıtaların daha özenli çalışmaları gerektiğini kaydeden Cevheroğlu, "Antalya'nın sigara içenler için bir avantajlı konumu var. Yılın 10 ayı dışarıda oturulabilen bir yer, sigara tiryakilerini bu konuda biraz daha karasal iklimde yaşayanlara göre şanslı görüyorum" şeklinde konuştu.

Sigara konusunda önemli olanın bilgilendirme ve bilinçlendirme olduğuna da değinen Cevheroğlu, "Disiplin karanlıkta tek başına esneyen bir insanın ağzını kapatmasıdır. Sigarada da bunu vermemiz lazım. Toplumun sağlığı bizim için çok önemli. Sigara az içen ama sağlıksız bir nesil yetiştiriyoruz. Sigara kadar obezite de önemli bir sorun" dedi.

Dünya verilerinde sigaradan ölenlerin sayısının trafik kazaları ve kalp krizlerinden daha fazla olduğunu kaydeden Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin ise, "Aslında biz sadece akciğer kanserinden ölüm olarak biliyoruz sigarayı. Ama hekim olarak şunu biliyoruz ki sigara sadece akciğer kanserinden öldürmüyor, hiç aklımıza gelmeyen mesane kanserine bile sigaranın yol açtığı bu gün tıp literatüründe bahsedilmekte ve ön sıralara geçmektedir" diye konuştu.

Yapılan istatistiklerde dünyada 2000-2024 yılları arasında önlem alınmazsa 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklarından öleceğinin tahmin edildiğini ifade eden Bilgin, Türkiye'de çıkarılan 4207 sayılı Tütün Kanunu'nun aslında bir devrim olduğunu kaydetti. Bu kanunun yıllar içerisinde özellikle gelecek nesillere uygulanacak bir durum olarak görüldüğünü söyleyen Bilgin, "Hem şu andaki hastalıkların önlenmesi, hem tedavi masraflarının azalması, hem de pasif içici olarak maalesef içmediği halde

hastalıklara yakalanan insanlar için bir mücadele olarak görmek lazım. Şu anda Antalya ili olarak Atatürk Devlet Hastanesi, Eğitim Araştırma Hastanesi ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 39 bin 528 denetim gerçekleştirildiğini söyleyen Bilgin, "Bu denetimler esnasında 114 kişiye toplam 9 bin 250 TL, 278 işletmeye 223 bin 944 TL tutarında cezai işlemleri uygulanmıştır. Bizim amacımız ceza kesmek değil sigara içilen alanı temiz tutmak, toplumumuzu bu illetten uzak tutmak" dedi.

Konuşmaların ardından polikliniklere başvurup sigarayı bırakan Ramazan Ülk, Fehmi Aksu, Fatma Kömür ve Yaşar Keskin ile Kepez, Aksu, Muratpaşa ilçeleri tütün denetleme ekiplerine başarı belgesi verildi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement