A400M nakliye uçaklarının bakım ve onarım çalışmaları İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri'de yapılıyor - Son Dakika
Ekonomi

A400M nakliye uçaklarının bakım ve onarım çalışmaları İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri'de yapılıyor

Türkiye'nin üretim ortağı olduğu 'geleceğin nakliye uçağı' olarak nitelendirilen ve tank, tır, helikopter taşıyabilen A400M uçaklarının retrofit (bakım-onarım-iyileştirme) faaliyetleri İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri 2'nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde gerçekleştiriliyor. Söz konusu işlem ülkeye önemli döviz kaynağı sağlıyor.

01.03.2021 11:03  Güncelleme: 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri 12'nci Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı'nda konuşlandırılan fabrikada A400M nakliye uçaklarının tüm bakımları yapılıyor. Bakım çalışmalarında fabrikada çalışan 25 personel görev yapıyor. Türk mühendislerinin tasarım ve imalatına katıldığı ilk uluslararası uçak projesi olan A400M'lerin hafif ve ağır bakımlarının yanında retrofit işlemleri de İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri 2'nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünde uygulanıyor. DHA'nın görüntülediği A400M nakliye uçağı ile tank, tır ve helikopter taşınabiliyor. A400M uçakların bakımlarının Kayseri'de yapılması, ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

A400M nakliye uçaklarının bakım ve onarım çalışmaları İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri'de yapılıyor

"HAFİF BAKIMLAR 45, AĞIR BAKIMLAR 75 GÜN SÜRÜYOR"

2'nci Hava Bakım Fabrika Müdürü Hava Tuğgeneral Haldun Taşan, A400M nakliye uçağının Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Belçika ve Türkiye'nin ortaklığı ile Airbus tesislerinde üretilen askeri nakliye uçağı olduğunu söyledi. Tuğgeneral Taşan, uzun menzilli olun, son teknoloji ile donatılan uçağın bakımlarının Türkiye'de Kayseri Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü'nde yapıldığını hatırlatarak, "Avrupa'da ise genelde Airbus tesislerinde yapılmaktadır. C seviyesi hafif bakımlarımız 45 gün sürmektedir. C seviyesi ağır bakımlar ise 75 gün sürmektedir. Uçak bakımlarında öncelikli olarak sörtfiyeli personel çalışması gerekiyor. Bizim personelimiz Airbus tarafından sörtifye edilmiştir. EASA standartlarındadır. Bu kapsamda 25 personelimiz var. İlerleyen dönemlerde bu sayı çoğalacaktır" diye konuştu.

A400M nakliye uçaklarının bakım ve onarım çalışmaları İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri'de yapılıyor

"ÖNEMLİ DÖVİZ KAYNAĞI SAĞLIYACAK"

Retrofit çalışmalarına değinen Taşan, "Retrofit faaliyeti uçakların gerek üretim safhasında gerekse kullanım safhasında tespit edilen geliştirilmesi ihtiyaç duyulan noktaların geliştirilmesi ve bunların uçaklara uygulanmasıdır. Burada uçaklara işlemleri Kayseri 2'nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü tarafından uygulanıyor. Askeri havacılık katma değeri oldukça yüksek bir sektör. Biz de bu sektörün içerisindeyiz. Dolayısı ile bu retrofit faaliyeti ülkeye önemli bir döviz kaynağı sağlayacaktır. Bizim vizyonumuz sadece bununla sınırlı değil. Aynı zamanda Avrupa'nın iş yüklerini de almak üzerine kurgulanmıştır. İlerleyen zamanda önemli bir döviz kazancımız olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

A400M nakliye uçaklarının bakım ve onarım çalışmaları İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri'de yapılıyor

"A400M UÇAKLARI 8 ÜLKE KULLANIYOR"

A400M uçaklarının çok sayıda ülkede kullanıldığına değinen Taşan, "A400M uçakları 8 ülke kullanıyor. 100'ün üzerinde üretilmiş durumda. Alınan siparişler ise 180 adet. Çok yeni bir uçak. İlerleyen vakitlerde daha fazla sipariş alacağını düşünüyoruz. Ülkemizde şu an 9 tane A400M uçak var. İnşallah 10'ncu uçağımız da gelecek. 9 uçakla ulaştırma faaliyetimizi sürdürüyoruz. Uçaklarımız nakliye, sıhhi tahliye, insani yardım ve askeri malzeme nakliyesinde kullanılır. A400M uçaklar uzun menzilli uçaklar olduğu için herhangi bir havada yakıt ikmali yapmadan uzun uçuşlar yapabilmektedir" diye konuştu.

A400M nakliye uçaklarının bakım ve onarım çalışmaları İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri'de yapılıyor

"RETROFİT İŞLEMLERİ BİZİM İŞİN BAŞLANGICIDIR"

Koronavirüsün başladığı dönemlerde A400M uçakların kullanıldığını söyleyen Taşan "Çin'in Vuhan kentinden tahliye edilen vatandaşlarımızı bu uçaklarla getirdik. 2'nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünün vizyonu uluslararası standartlarda dünya çapında bakım yapmak, havacılık sektörüne hizmet etmektir. Bu doğrultuda ilerlemeye devam edeceğiz. Retrofit faaliyetleri bizim işin başlangıçtır. Avrupa'ya açılan kapıdır. İlerleyen vakitlerde pazarımızı daha da genişleteceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

A400M nakliye uçaklarının bakım ve onarım çalışmaları İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri'de yapılıyor
A400M nakliye uçaklarının bakım ve onarım çalışmaları İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri\'de yapılıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi A400M nakliye uçaklarının bakım ve onarım çalışmaları İspanya ve Almanya dışında sadece Kayseri'de yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement