Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlarla bir araya geldi.

04.11.2015 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhtarlarla bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"1 Kasım'ın en önemli mesajlarından biri de Türkiye'nin bir an önce yeni Anayasa meselesini çözmesi gerektiğidir. Bunu millet bekliyor."

"Terör örgütüne karşı ülke içinde ve dışında süren operasyonlar kararlı bir şekilde devam ediyor, kesmek yok, devam edeceğiz. Terör örgütü silahlarını bırakıp, toprağa betonlayarak gömene kadar, tüm elemanları teslim olmak veya ülke dışına çıkmak suretiyle tasfiye olana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz."

"Önümüzdeki dönem, konuşma, tartışma dönemi değil. Açık söylüyorum, sonuç alma dönemidir. Bu işe illa bir isim aranıyorsa, bunun adı artık 'Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci'dir."

"Paralel Devlet Yapılanması adını verdiğimiz şer şebekesi tüm imkanlarını Türkiye'nin kazanımlarına saldırmak için seferber etti. Kendilerini ülkemiz medyasının amiral gemisi olarak görenler de bölücü ve paralel terör örgütlerinin bu ihanetlerine ortak oldular, destek verdiler"

"Seçim gecesi yüzde 60'lık blok hevesiyle başlayan, rövanşist bir anlayışla tırmandırılan söylemler, Türkiye'yi zorlu bir imtihanla karşı karşıya bıraktı. Yüzde 41 oy almış bir partiyi yok sayılarak masa başında tasarlanan, suni ve hayata geçirilmesi mümkün olmayan siyaset mühendisliği projeleri partilere ve millete adeta dayatılmaya çalışıldı"

"Milletimiz 1 Kasım'da 'ben koalisyon istemiyorum, güçlü bir tek parti iktidarıyla yoluma devam etmek istiyorum' mesajını verdi"

(14.21-14.39- 14.40-15.25-15.26- (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, telefonda görüştü. Suriye krizi konusunda görüş teatisinde bulunan Erdoğan ve Putin'in, çözüm bulmaya yönelik çabaların önemini vurgulayarak, bu hususta yakın temas içinde olmaya önem verdiklerini belirttikleri bildirildi.

(14.09)

3- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Kalın'ın açıklamalarında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

"(Başkanlık Sistemi) Acaba bizim için en uygun olan model hangisidir? Bunu elbette oturup, özellikle 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını da dikkate alarak elbette bu konu milletimize tekrar sorulmak suretiyle bir karara bağlanacaktır. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın tavrı bellidir. Başkanlık Sistemi'nin Türkiye'yi ve Türkiye'ye adeta lig atlatacağı konusunda bizim kanaatimiz nettir"

"(Erdoğan-Bahçeli görüşmesi iddiası) Böyle bir görüşme söz konusu değil. Şunun altını çizeyim, Sayın Cumhurbaşkanımıza husumet besleyerek, düşmanlık yaparak, saldırarak hakkında birtakım senaryolar yazarak, yalan yanlış haberler yaparak, siyaset yaptığını, popülarite kazanacağını, gündeme geleceğini zannedenler, 1 Kasım seçim sonuçlarını doğru okusunlar"

(13.24) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Dağlıca ve Irak'ın kuzeyindeki Avaşin-Basyan bölgesinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait mevzi, mağara, sığınak ve barınma alanlarına yönelik hava harekatında 16 hedefin imha edildiği bildirildi.

(12.52)

5- Genelkurmay Başkanlığınca yapılan yazılı açıklamaya göre, Hakkari'nin Yüksekova bölgesindeki operasyon sırasında çıkan çatışmada iki asker şehit oldu, bir asker yaralandı. Dağlıca bölgesindeki operasyonda ise şimdiye kadar 15 terörist etkisiz hale getirildi.

(15.20)

6- İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik düzenlenen operasyon kapsamında aranan 2 kişi polise teslim olurken, gözaltındakilerden 11'i, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.  İzmir Valisi Mustafa Toprak, operasyona ilişkin, "Soruşturmanın en tepe noktasında FETÖ'nün başında bulunan Fetullah Gülen yer alıyor" dedi.

(14.19-15.23) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- "Usulsüz dinleme" iddialarıyla 17'si polis 18 kişi hakkında açılan davada müşteki olarak beyanı alınan eski MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak, "Dinleme gerekçesinde belirtilen Türk İntikam Birliği diye bir örgüt yoktur. Böyle bir örgütü soruşturma sırasında öğrendim. Türk-Kürt çatışması çıkarmak amacıyla dinlendiğimi öğrendim ancak böyle bir eylemim olmamıştır" dedi.

(14.33)

8- Anayasa Mahkemesi, takipsizlikle sonuçlanan operasyonda, usulsüzlükler yaptıkları ve şüphelilere kumpas kurdukları gerekçesiyle haklarında dava açılan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli 5 kişinin, "kanuna aykırı olarak tutuklandıkları, kötü muameleye uğradıkları ve masumiyet karinelerinin ihlal edildiği" gibi kimi iddialara ilişkin bireysel başvurularını "kabul edilemez" buldu

(13.22)

9- Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, " Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davasına ilişkin 83 sanık hakkında verilen beraat kararını temyiz etmeyeceğini bildirdi.

(14.16)

10- Konya'da 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde sandık başkanı olarak görev yapan Mehmet Kartal ve Kadir Ay, Twitter ve Facebook'ta kendileri hakkında gerçek dışı ithamlarda bulunulduğu gerekçesiyle "fuatavni" hesabını kullanan kişi veya kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

(14.57)

11- AK Parti'nin büyük bir oy çoğunluğuyla elde ettiği seçim zaferi, farklı yönleriyle Batı medyasında değerlendirilmeye devam ediyor. Bütün medya kuruluşlarının "sürpriz" olarak nitelendirdiği seçim sonuçlarının ardından yapılan ve "1 Kasım öncesi tahminler ve beklentilerin neden boşa çıktığı" sorusuna odaklanan yorum ve analizlerin yerini, yeni oluşan siyasi tablonun Türkiye'nin, bölgesel gelişmeler üzerindeki muhtemel etkileri bakımından ne anlam ifade ettiğine ilişkin daha "soğukkanlı" değerlendirmelere bıraktığı dikkat çekiyor.

(13.09)

12- Blok oy kullanımıyla gündeme gelen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, HDP'nin 7 Haziran seçiminde yüzde 95 ve üzeri oy aldığı sandıkların sayısı, 1 Kasım'da yaklaşık yüzde 35 azaldı. Bu sandıkların sayısı 7 Haziran'da 3 bin 34 iken, 1 Kasım'da bin 42 düşerek bin 996'ya, oyları da 639 bin 385'ten 222 bin 559 azalarak, 416 bin 826'ya geriledi.

(13.00)

13- Eski CHP Milletvekili Umut Oran, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde  ortaya çıkan tablonun ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hiç vakit kaybetmeden olağanüstü kurultayı toplayarak, acilen güvenoyu tazelemesi gerektiğini bildirdi.

(11.27)

14- Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da, son 17 günde benzer şikayetlerle hastanelere başvuran ve yapılan tetkiklerinde alkol zehirlenmesinden etkilendiği anlaşılan 91 kişiden 20'sinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

(13.24)

15- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasındaki birikimli değer kaybına bağlı olarak temel mal grubu enflasyonundaki yükselişin sürdüğünü, hizmet enflasyonunun ise yüksek seyrini koruduğunu bildirdi.

(10.53)

16- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Türkiye Analisti Alpona Banerji, "Siyasi belirsizliğin azalması hem kısa hem de orta vadede Türkiye'ye bir avantaj kazandırabilir" açıklamasında bulundu. Banerji, "Siyasi belirsizliğin azalması hem kısa hem de orta vadede Türkiye'ye bir avantaj kazandırabilir" ifadesini kullandı.

(15.58)

17- Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW), yürütülen iç soruşturmalar kapsamında araçların karbondioksit (CO2) emisyonu seviyelerinin tespiti esnasında tutarsızlıklar belirlendiğini ve çoğunluğu dizel motorlu olmak üzere yaklaşık 800 bin aracın bu durumdan etkilenmiş olabileceğini bildirdi.

(00.54)

18- Suriye'de rejim güçleri Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesine karadan saldırı başlattı.

(15.31)

19-  Rusya'nın Suriye'de "terörle mücadele" iddiasıyla düzenlediği hava saldırıları DAEŞ unsurlarından çok, ılımlı muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef aldı. DAEŞ'in kontrolündeki noktalara düzenlenen Rus saldırıları sınırlı kaldı.

(13.15) (GRAFİKLİ)

20- ABD yönetimi, Rusya'nın Suriye yönetimi ve muhalifleri görüşmeler için Moskova'ya davet etme planını "zamansız" bir girişim olarak niteledi.

(00.59)

21- İsrail askerleri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 28 Filistinliyi gözaltına aldı.

(12.51)

22- Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Tayvan lideri Ma Ying-jeou, tarihi önemde bir görüşme gerçekleştirecek. Çin-Tayvan ilişkilerinde 66 yıl sonra ilk kez liderler düzeyinde görüşme olması taraflar için önem arz ediyor.

(09.17)

23- UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Benfica'ya 2-1 yenilen Galatasaray, bu kulvarda adını bir üst tura yazdırabilme adına önemli bir avantajı kaçırdı. Rakip sahada Atletico Madrid'le kritik bir maç oynayacak Galatasaray'ın bu organizasyondaki deplasman performansı beklentilerin çok uzağında kaldı. "Cim Bom", Şampiyonlar Ligi'nde bugüne kadar çıktığı 51 deplasman maçının sadece 6'sını kazanabildi.

(12.42)

24- Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi H Grubu'ndaki dördüncü maçında yarın sahasında Rusya'nın Lokomotiv Moskova takımıyla karşılaşacak. Alman hakem Felix Zwayer'in yöneteceği karşılaşma, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda saat 19.00'da başlayacak.

(09.51)

25- Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi A Grubu dördüncü maçında yarın Hollanda deplasmanında Ajax'la karşılaşacak. Amsterdam Arena'da TSİ 21.00'te başlayacak karşılaşmayı İsrailli hakem Liran Liany yönetecek.

(10.00)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement