Erdoğan, Obama ile Beyaz Saray'da Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Erdoğan, Obama ile Beyaz Saray'da Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington'daki ikili temasları kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da bir araya geldi.

01.04.2016 16:06  Güncelleme: 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington'daki ikili temasları kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Görüşmede, bölgesel güvenlik, terörle mücadele ve mülteciler ile alakalı Türkiye-ABD arasındaki işbirliği konusu ele alındı. ABD Başkanı Obama, şahsı ve halkı adına, Diyarbakır'daki terör saldırısında hayatlarını kaybedenler için taziye, yaralılar için şifa dileklerini ileterek, Türkiye'nin güvenliği ve terörizme karşı ortak mücadele hususundaki desteklerini teyit etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAEŞ'i geriletme ve ortadan kaldırmaya yönelik ortak çabaları daha artırmak için neler yapılabileceği konusunu da ele aldı.

(05.20-06.49) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Diyarbakır'daki terör saldırısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da meydana gelen terör saldırısına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Terörle mücadelemiz bu menfur eylemlerle asla sekteye uğramayacak, kararlı bir şekilde devam edecektir" vurgusu yaptı.

(07.39)

Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırıda şehit olan 7 polis memuru için Diyarbakır'da düzenlenen cenaze törenine katıldı. Törende konuşan Davutoğlu, "Emin olunuz emanetiniz ve korumaya ahdettiğiniz, uğurunda fedai can eylediğiniz aziz vatanımız, al bayrağımız, istiklalimiz ebediyen korunacaktır. Silah arkadaşlarınız sizlerden devraldıkları bu kutsal emaneti, son nefeslerine kadar korumaya kararlıdır" dedi.

(13.48) (Fotoğraflı-Görüntülü)

- Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), Diyarbakır'da polis aracına yönelik terör saldırısı sonrası radyo televizyon yayınlarında toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket edildiği, yayın yasaklarını ihlal edici görüntü verilmediği ve sorumlu yayıncılık örneği sergilendiği bildirildi.

(15.32)

3- Başbakan Davutoğlu Diyarbakır'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, cuma namazını Sur'daki Ulu Cami'de kıldı. "Dünya 5'ten, Sur hendekten büyüktür" yazılı pankartlar açan vatandaşlar, Davutoğlu'na sevgi gösterisinde bulundu. Ulu Cami önünde kendisini bekleyen vatandaşlara da otobüs üzerinden seslenen Davutoğlu, özetle şu ifadeleri kullandı:

- "(Diyarbakır'daki terör saldırısı) Zannettiler ki belki hesapları şuydu, 'Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbekirli Ahmet bu saldırılardan korkar, Diyarbekir'e gelmekten çekinir'. Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami'yi, Diyarbekir'i bırakır mıyız? Siz bizi tanıdınız, biz sizi tanıdık. Allah şahit olsun, Konya ne kadar emniyet içinde olacaksa Diyarbekir de o kadar emniyet içinde olacak. Konya ne kadar huzurluysa Diyarbekir de o kadar huzurlu olacak. Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir"

"Korkmadık, korkmuyoruz, korkmayacağız. Buradaydık, buradayız, burada olacağız. Allah eğer bu canı bir gün alacaksa işte dua ediyorum, Diyarbekir'de alsın. İşte dua ediyorum, Kürt kardeşlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim. Ama bize geri adım attıramazlar. Bizi bir adım dahi geriye döndüremeyecekler"

(14.22-15.10) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Türkiye 4,5G'ye geçti

4,5G ile ilk görüşme, ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım arasında gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bilgi yollarını, karayoluna benzetecek olursak, bu ihale ile vatandaşlarımız tek şeritli bir yol yerine, artık 5 şeritli bir otobanın konforuna kavuşmuş oluyor" dedi.

(02.14) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, işletmecilerin 4,5G'ye geçişi sağlamak için ciddi gayret gösterdiklerini belirterek, "Ama daha yolun başındalar. Bundan sonra asıl iş başlıyor, vatandaş kullanmaya başladığında kurulan altyapının, getirilen bu hizmetin ne kadar ihtiyacı karşıladığı veya karşılamadığı uygulamalarla ortaya çıkacak" ifadesini kullandı.

(03.25)

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G'nin ilk gününde 4,5 milyon abonenin bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladığını bildirdi.

(12.42)

5- Irak'ın kuzeyindeki Zap ve Metina bölgelerine sabah saatlerinde hava harekatı düzenlendiği ve tespit edilen hedeflerin tam isabetle vurulduğu bildirildi.

(15.31)

6- Terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonların devam ettiği Nusaybin'de, teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan ve bir askerin şehit olduğu çatışma, AA kameramanı tarafından görüntülendi.

(11.34) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Şırnak'ta TSK ve emniyet unsurlarınca yürütülen operasyonun başarıyla tamamlandığı İdil ilçesinde sokağa çıkma yasağının belirli saatlerde kaldırılmasının ardından vatandaşlar evlerine dönmeyi sürdürüyor. Ev, iş yeri ve sokaklardaki tahribat, terör saldırılarının şiddetini gözler önüne seriyor. Hasar tespit çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağı ilçede terörün izleri silinmeye çalışılıyor.

(11.37) (Fotoğraflı-Görüntülü)

8- Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik Çorum ve Ankara'da düzenlenen operasyonda aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin "terör örgütü üyeliği", "özel belgede sahtecilik", "vakıf tüzel kişiliği aracı kılınarak nitelikli dolandırıcılık" ve "hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanmak" suçlarından gözaltına alındığı öğrenildi.

(11.52)

9- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen, 2010 KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan biri kadın 32 şüpheli, tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Gözaltı kararı verilen 51 şüpheliden 18'inin, soruşturma dosyasındaki şüphelilerden 18'inin eşi olduğu, 7'sinin de bu dosyadaki kişilerle akrabalık bağı bulunduğu öğrenildi.

(13.24-15.36) (Grafikli)

10- KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54'ü tutuklu 230 kişi hakkında "FETÖ kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından açılan davada, aralarında eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın da yer aldığı tutuksuz yargılanan 5 sanık ifade verdi. Yarımağan, "Uzaktan dinlemeyle bu soruları ele geçirdiklerini düşünüyorum" dedi.

(14.23)

11- Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten FETÖ/PDY'ye yönelik son 3 ayda düzenlenen operasyonlarda 675 kişi gözaltına alındı, bunlardan 187'si cezaevinde bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Cihan Medya Dağıtım AŞ, Irmak Radyo TV Hizmetleri AŞ, Dünya Dağıtım AŞ, Cihan Haber Ajansı ve Reklamcılık AŞ ile Zaman gazetesinin bağlı olduğu Feza Gazetecilik şirketlerine kayyum atandı. Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak ve üst yönetici Memduh Boydak tutuklandı. Isparta merkezli 6 ilde gerçekleştirilen FETÖ/PDY operasyonunda örgütün elebaşı Gülen ve Uzunallı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 2010 KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, 24 ilde 51 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, 34 şüpheli gözaltına alındı.

(15.25)

12- Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, gazetede, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle "casusluk", "darbeye teşebbüs" ve "FETÖ/PDY örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek yardım etmek" suçlarından yargılandıkları ve kapalı yapılmasına karar verilen davanın ikinci duruşması başladı.

(13.28)

13- Güvenlik kaynakları, Suriye iç savaşında Esed rejimine hizmet eden milis güçlerin komutanlarından ve Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 2013'te düzenlenen bombalı saldırının sanığı Mihraç Ural'ın, muhaliflerin saldırısında öldüğünü doğruladı.

(12.21)

14- İzmir'de terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda 15 kişi gözaltına alındı. Terör örgütü üyelerinin Suriye'ye geçerek çatışmalara katıldıkları, çatışma bölgelerine eleman gönderdikleri, Adana ve Mersin'de HDP'ye yönelik bombalı eylem yapan ve canlı bomba olma ihtimaline karşı aranan Savaş Yıldız'ı eğittikleri öne sürüldü.

(08.22)

15- Anadolu Ajansı'nın (AA) dün yayına verdiği ve birçok gazeteyle internet sitesinde yer alan "Büyüyebilen robot geliştirildi" başlıklı haber, AA muhabirlerinin kurguladığı "1 Nisan" şakasıydı.

(11.01)

16- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarak 11 milyar 466 milyon 493 bin dolara ulaştı. Son 12 aylık dönemde ihracat yüzde 9,2 düşüşle 140 milyar 259,3 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

(10.48)

17- Uluslararası ilaç şirketi Servier, Türkiye pazarına yönelik İrlanda ve Fransa'da üretilen ilaçların üretimini Türkiye'ye taşıma kararı aldı. Şirket, bu karar kapsamında Türkiye'de gelecek 18 ay içerisinde 21 milyon kutu ilaç üretecek.

(13.47)

18- ABD'nin başkenti Washington'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra bazı uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla Nükleer Güvenlik Zirvesi yapılıyor. Nükleer materyalleri koruma altına almayı amaçlayan zirvede, DAEŞ ve aşırılık yanlısı gruplara odaklanan özel oturum düzenlenecek.

(07.04)

19- Irak ordusunun hava muhalefeti dolayısıyla ara verdiği Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna yeniden başladığı bildirildi. Mahmur cephesindeki Irak askerleri, militanların konuşlandığı bölgeleri uzun menzilli katyuşa füzeleri ile hedef alıyor.

(14.46)

20- Terör örgütü DAEŞ, ABD'nin 1,5 yıldır, Rusya'nın da 5 aydan bu yana devam eden hava saldırılarına rağmen hala Suriye'nin yaklaşık yarısını kontrol ediyor. Suriye'nin enerji kaynaklarının neredeyse tamamı da örgütün elinde bulunuyor.

(13.12) (Grafikli)

21- Belçika yargısı, Paris'teki terör saldırılarının zanlısı Salih Abdusselam'ın Fransa'ya iade edilmesi yönünde karar aldı.

(15.21)

22- Polonya Meclisi, Avrupa Birliği'nin (AB) sığınmacıların kota sistemi ile dağıtılmasını öngören anlaşmasına itiraz içeren kararı kabul etti.

(14.53)

23- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Diyarbakır'daki terör saldırısında şehit olan polis memurları için bugün, yarın, 3 ve 4 Nisan'da oynanacak futbol maçlarında saygı duruşunda bulunulacağını duyurdu.

(15.59)

24- Galatasaray Daikin Kadın Voleybol Takımı, CEV Kupası finalinin rövanş maçında yarın Rusya temsilcisi Dinamo Krasnodar ile deplasmanda karşılaşacak.

(12.39)

25- Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Dünya Supersport Şampiyonası'nda İspanya'nın ev sahipliği yapacağı sezonun üçüncü yarışını kazanmayı hedefliyor.

(11.31)

26- Barcelona ile Real Madrid, yarın İspanya 1. Futbol Ligi'nde (La Liga) oynanacak karşılaşmada, "El Clasico" olarak adlandırılan büyük rekabetteki 231. resmi maçlarına çıkacak.

(11.19)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan, Obama ile Beyaz Saray'da Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement