AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu KKTC'de - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu KKTC'de

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu KKTC\'de

Çavuşoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Nami ile görüştü Çavuşoğlu: "Liderlerin daha sık bir araya gelmesini istiyoruz.

11.04.2014 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında liderlerin daha sık bir araya gelmesini istediklerini ve sürecin ucu açık şekilde devam etmemesi gerektiğini söyledi.

Lefkoşa'da temaslarda bulunan AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile makamında görüştü. Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya ile bazı milletvekilleri bulundu.

Burada konuşan Özdil Nami, Çavuşoğlu'nu Bakanlıkta ağırlamaktan mutluluk ve gurur duyduğunu, adada kalacağı süre içinde Çavuşoğlu ve AB Bakanlığı'nın bilgi birikiminden en iyi şekilde yararlanmak istediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı'nın çalışmalarıyla ilgili bilgi vereceklerini kaydeden Nami, Kıbrıs Türklerinin şu an çok önemli bir dönemden geçtiğini, müzakere sürecinin tamamlanması ve Kıbrıs Türkünün Avrupa Birliği'nde ve dünyada hak ettiği yeri almasının en büyük isteği olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu: "KKTC'nin menfaatlerini her platformda savunduk"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da Bakan Nami ile dostluğunun 10 yıl öncesine dayandığını söyledi. Çavuşoğlu, Nami ile çalışmaktan mutlu olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatlarıyla sadece Türkiye'nin değil KKTC'nin de menfaatlerini her platformda savunduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis (AKPM) toplantılarında KKTC'nin statüsünün yükseltilmesi ve milletvekillerinin sandalyeleriyle temsil edilip daha görünür hale gelmesi için büyük çaba verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Nikos Anastasiadis arasında 11 Şubat'ta başlayan yeni görüşme sürecini desteklediklerini vurguladı.

Kıbrıs müzakere süreci kapsamında liderlerin daha sık bir araya gelmesi istediklerini ve sürecin ucu açık şekilde devam etmemesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, adada kalıcı bir barış ve adaletli bir çözüm istediklerini dile getirdi.

"Malum taraflarca bir itibarsızlaştırma çalışması"

Çavuşoğlu, bir gazetecinin, "AB yetkililerinin Brüksel'de Türk heyetlerine randevu vermediği yönündeki iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine, Brüksel'de Karma Parlamento Komisyon toplantısı için bulunduklarını, amaçlarının AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle görüşmek olduğunu, bunu başka yerlere çekmenin anlamı olmadığını söyledi.

Bu tür söylemlerin "malum taraflarca bir itibarsızlaştırma çalışması" olarak yayıldığını belirten Çavuşoğlu, herhangi bir AB yetkilisinin Türk tarafının randevu talebini kabul etmemesinin de "kendi ayıbı" olacağını ifade etti.

Enerji faslının açılmasına engel olan Rum tarafı

Çavuşoğlu, Ukrayna-Kırım sorunundan sonra Avrupa'nın doğalgaz konusunda Rusya'ya bağımlılığı azaltma ve alternatif enerji kaynaklarında çeşitliliği artırma gibi bir çaba içerisinde olduğuna işaret ederek, bu konuda Türkiye'nin rolünün yabana atılmadığını ve bölgede güvenli bir dağıtım kaynağı olduğunu belirtti.

AB'de enerji faslının açılmasına engel olan tarafın Rum tarafı olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bunları gerekli yerlerde dile getirdiklerini, tüm tarafların yararına olacak enerji faslının neden açılmadığının sorgulanması gerektiğini vurguladı.

Görüşme sonrası Nami ve Çavuşoğlu, KKTC Dışişleri Bakanlığı ile AB Bakanlığı arasında oluşturulan "AB konularında İşbirliği Protokolü" anlaşmasını imzalandı. - Lefkoşa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu KKTC'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement