AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den, Pekin ziyareti öncesi Çin'e mesajlar Açıklaması - Son Dakika
Güncel

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den, Pekin ziyareti öncesi Çin'e mesajlar Açıklaması

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen\'den, Pekin ziyareti öncesi Çin\'e mesajlar Açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Çin ile ilişkisinin, bu ülkenin Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya destek verip vermeyeceğine bağlı olduğunu ancak Çin ile bağları kesmenin de Avrupa'nın çıkarına olmayacağını söyledi.

30.03.2023 13:35  Güncelleme: 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin Çin ile ilişkisinin, bu ülkenin Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya destek verip vermeyeceğine bağlı olduğunu ancak Çin ile bağları kesmenin de Avrupa'nın çıkarına olmayacağını söyledi.

Von der Leyen, gelecek hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Çin'e yapacağı ziyaret öncesinde, AB-Çin ilişkileri hakkında mesajlar verdi.

Çin'in uzun yoksulluk döneminden sonra gelişerek dünya sahnesine geri döndüğünü, Çin ile Avrupa'nın ilişkilerinin çetrefilli olduğunu; son yıllarda bazı sorunlar bulunduğunu hatırlatan von der Leyen, "Çin ile ilişkilerinin riske atamayacakları kadar önemli" olduğunu vurguladı.

Von der Leyen, Çin'in son dönemde iddialı politikalar izlemeye başladığını belirtti ve buna örnek olarak Rusya ile ilişkilerini gösterdi.

Çin Devlet Bakanı Şi Cinping'in Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesine değinen von der Leyen, "Devlet Başkanı Şi, Putin'in Rusyası ile sınırsız dostluğunu sürdürüyor ancak Çin ile Rusya'nın ilişkisinde bir dinamik değişikliği oldu. Ziyaret açıkça ortaya koydu ki Çin, Putin'in zayıflığını Rusya üzerindeki kozunu artırmanın bir yolu olarak görüyor. Ayrıca şu da çok açık ki ilişkilerinde son yüzyılın çoğunda Rusya lehine olan güç dengesi artık tersine döndü." dedi.

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyesi olarak barışı ve BM Sözleşmesindeki ilkeleri ve değerleri koruma sorumluluğu bulunduğunu vurgulayan von der Leyen, Ukrayna'daki savaşın barışla bitmesi için Çin'in önerdiği planın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü gözetmesi, Rusya'nın askerlerini çekmesini sağlaması gerektiğini belirtti.

Von der Leyen, "Çin'in Putin'in savaşına nasıl yaklaşacağı AB-Çin ilişkilerinin gidişatında belirleyici faktör olacaktır." diye konuştu.

Çin'in Güney Çin Denizi ve Hindistan sınırındaki askeri güç gösterisinin AB'nin çıkarlarını etkilediğini vurgulayan von der Leyen, "Dünyada en hızlı büyüyen bölge olan Asya'da bölgesel istikrarın zayıflaması, küresel güvenliği, ticaretin serbest akışını ve bizim bölgedeki çıkarlarımızı etkilemektedir." ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan haklarını ihlal ettiğini söyleyerek bunun kendileri için endişe konusu olduğunu, Çin'in insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesinin de AB-Çin işbirliği için bir başka sınama olacağını kaydetti.

Bunlara rağmen Çin ile ilişkileri devam ettirmenin önemine değinen von der Leyen, sözlerini şöyle bitirdi:

"Çin'le bağları kesmek ne sürdürülebilir olur ne de Avrupa'nın çıkarına olur. İlişkilerimiz siyah veya beyaz değildir. Çin'e verilecek karşılık da böyle olamaz. Bu yüzden ayrışmaya değil, riski azaltmaya odaklanmalıyız. Bu da yakında Cumhurbaşkanı Macron ile Pekin'i ziyaret sebebimin bir parçasını oluşturuyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den, Pekin ziyareti öncesi Çin'e mesajlar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement