AB Komisyonu Başkanlığı'na seçilen Ursula von der Leyen'in ilk mesajı 'Birleşmiş ve güçlü bir AB'... - Son Dakika
Dünya
BBC

AB Komisyonu Başkanlığı'na seçilen Ursula von der Leyen'in ilk mesajı 'Birleşmiş ve güçlü bir AB'...

AB Komisyonu Başkanlığı\'na seçilen Ursula von der Leyen\'in ilk mesajı \'Birleşmiş ve güçlü bir AB\'...

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanlığı'na Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in getirilmesini onayladı.

17.07.2019 00:34  Güncelleme: 00:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanlığı'na Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in getirilmesini onayladı. Böylece, bu göreve ilk kez bir kadın seçildi.

Ursula von der Leyen, 1 Kasım'da görevi Jean- Claude Juncker'den devralacak.

Parlamentoda yapılan oylamada, 383 milletvekili "Evet", 327 milletvekili "Hayır" oyu kullandı.

Von der Leyen'in AB Komisyonu Başkanı seçilebilemesi için en az 374 oy alması gerekiyordu.

AB üyesi ülke liderleri, uzun pazarlıklar sonucu AB Komisyonu Başkanlığı'na Ursula von der Leyen'in atanmasını önermişti.

AB Komisyonu'nun yeni başkanı oylamanın ardından yaptığı konuşmada, "Bana güveniniz, Avrupa'ya güvendir" dedi ve ekledi:

"Birleşmiş ve güçlü bir Avrupa'ya, doğudan batıya, güneyden kuzeye güvendir."

"Büyük bir sorumluluk ve görevim şimdi başlıyor" ifadelerini kullanan Von der Leyen, "Birlikte yapıcı bir şekilde işe koyulalım" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tebrik etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ursula von der Leyen'i yeni görevi dolayısıyla tebrik etti.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "AB Komisyon Başkanı seçilen Ursula von der Leyen'i tebrik ediyoruz. Bu seçimin Türkiye-AB ilişkilerine olumlu yansımaları olmasını dilerim" dedi.

Alman siyasetçi Ursula von der Leyen kimdir?

Belçika'nın başkenti Brüksel'de doğan Ursula von der Leyen, 13 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya'ya taşındı.

Siyasete atılmadan önce, Londra Ekonomi Okulu'nda ekonomi, Hanover Üniversitesi'nde ise tıp okudu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yakın bir müttefiki olan Von der Leyen, 2005'ten beri Alman şansölyesinin muhafazakar partisi Hristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) bir üyesi.

2013 yılında CDU ve merkez-sol Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki 3 ay süren müzakereler sonucunda Alman Savunma Bakanı olarak atanması beklenmedik bir gelişmeydi.

O günden sonra, Alman kamuoyundaki popülaritesi günden güne arttı. Von der Leyen, Alman ordusunun NATO'daki askeri varlığının artması gerektiğini savundu.

60 yaşındaki Von der Leyen, AB içerisinde yakın bir askeri işbirliğinin de destekçisi.

Ancak Savunma Bakanlığı'ndaki görevi bir başarı hikayesinden çok, başarısızlık hikayesi olarak görülüyor.

Son yıllarda Alman ordusunun askeri kapasitesindeki eksiklikler gündeme taşınmıştı.

Geçen yıl yayımlanan bir raporda, Alman ordusundaki personel ve ekipman eksikliklerinin ülkenin savaşa hazır olmasını "önemli ölçüde" engellediği sonucuna varılmıştı.

Bakan Von der Leyen, geçen yıl harcamalarla ilgili bir soruşturma kapsamında da sorgulanmıştı.

Savunma Bakanlığı, özel anlaşmalarla danışmanlık şirketlerine milyonlarca euro para aktarmakla suçlanmıştı.

Von der Leyen anlaşmalarda usülsüzlükler olduğunu kabul etmiş ve bunun bir daha yaşanmaması için önlemler alındığını açıklamıştı.

Von der Leyen, tıp eğitimi sırasındaki bitirme tezinde fikir hırsızlığı ile de suçlanmıştı.

Üniversitede oluşturulan komisyon, Von der Leyen'in bitirme tezindeki alıntılara uygun bir şekilde referans vermediği, ancak bunun kasıtlı yapılmadığı ve tezdeki fikri geçersiz kılmadığı sonucuna varmıştı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya AB Komisyonu Başkanlığı'na seçilen Ursula von der Leyen'in ilk mesajı 'Birleşmiş ve güçlü bir AB'... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

BBC

Advertisement