AB Komisyonu, üyelere yeni "salgın tedbiri paketi" önerdi - Son Dakika
Güncel

AB Komisyonu, üyelere yeni "salgın tedbiri paketi" önerdi

AB Komisyonu, üyelere yeni "salgın tedbiri paketi" önerdi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Kovid-19 salgınıyla mücadelede üye ülkelere sunmak üzere veri paylaşımı, testler, tıbbi ve tıbbi olmayan malzemeler, seyahat ve aşılama stratejisinde koordinasyon için yeni bir teklif paketi hazırladı.

28.10.2020 16:33  Güncelleme: 17:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Kovid-19 salgınıyla mücadelede üye ülkelere sunmak üzere veri paylaşımı, testler, tıbbi ve tıbbi olmayan malzemeler, seyahat ve aşılama stratejisinde koordinasyon için yeni bir teklif paketi hazırladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, teklifi duyurmak için düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'nın "ikinci dalganın içinde" olduğunu ve bu kez ilk dalgadan farklı olarak tüm Avrupa'nın ciddi şekilde etkilendiğini, ancak bu kez daha hazırlıklı olduklarını söyledi.

Vaka sayılarının 2-3 hafta daha artmaya devam edeceğini ve salgınla mücadelede herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, yarın Kovid-19 salgını hakkında video konferansla düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde hazırladıkları salgınla mücadele paketinin kabul görmesi için çağrıda bulundu.

Von der Leyen, "Daha önce hazırladığımız temeli yeni tedbirlerle güçlendirmeliyiz. Bugün sunduğumuz paket veri paylaşımı, testler, tıbbi ve tıbbi olmayan malzemeler, seyahat ile aşılama stratejisinde eş güdümlü yaklaşıma imkan tanıyor." dedi.

Von der Leyen, yeni paket çerçevesinde üye ülkelerin Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ile daha fazla veri paylaşmasını isteyeceğini belirterek "Bu bilgi örneğin yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranını bilmemizi ve ihtiyaç halinde hastaların komşu ülkelerde tedavisinin organize edilmesini sağlayacak." dedi.

AB hızlı antijen testleri alacak

Etkili test stratejileri önerdiklerini kaydeden von der Leyen, "Hızlı sonuç veren antijen testleri pazara sunuluyor. Bunlar salgınla mücadelede önemli rol oynayabilir ama bunların onayı ve kullanımı için AB yaklaşımı öneriyoruz. Ancak o zaman testlerin ve test sonuçlarının karşılıklı tanınması mümkün olabilir." diye konuştu.

Von der Leyen, hızlı test kitlerinin satın alınması ve üye ülkelere dağıtılması için 100 milyon avro ayırdıklarını aktardı.

Üye ülkelerde temas takibi için kullanılan akıllı telefon uygulamalarının birbirine bağlanmasını isteyen von der Leyen, tıbbi malzemelerin satın alınması için ortak tedarike geçilmesi, aşı ve test kitlerinden katma değer vergisi alınmaması uygulamasının uzatılmasını teklif ettiklerini bildirdi.

"Aşı mucize değil"

Üyelerden AB içinde seyahatlerin, aileler ve çiftlerin birleşmesinin gerekli tedbirlerle kolaylaştırılmasını isteyen von der Leyen, üyelerin ulusal aşılama planlarını hazırlaması gerektiğini belirtti. Von der Leyen, "İlk aşılar ulaştığında hazırlıklı olmalıyız. Soğuk zincir gibi altyapılar nasıl hazırlanacak, toplumdaki hangi gruplar öncelikli aşılanacak gibi konuları iyi değerlendirmeliyiz. Tabii bu sırada aşıların güvenliği ve etkinliğinden ödün vermeyeceğiz." dedi.

"Yıl sonuna kadar bir aşı olup olmayacağını, etkili olup olmayacağını göreceğiz. Ama aşı her şeyi bir günde değiştirecek bir mucize değil." diyen von der Leyen, aşı çıktıktan sonra da bir süre daha maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafe gibi kurallara uyma zorunluluğunun devam edebileceğini söyledi.

"Son dalga mı, bilmiyoruz"

Von der Leyen, "Avrupa'da salgınla mücadele stratejilerinin neden işe yaramadığı" sorusuna şu yanıtı verdi:

"İlk dalgada doğru işler yaptık ama çıkış stratejimiz kısmen fazla hızlı oldu. Tedbirler çok çabuk gevşetildi. Bu nedenle ikinci dalga ortaya çıktı. Bunun son dalga olup olmadığını da bilmiyoruz. Bu ayrıca bir salgının özelliklerinden biri. Tarih kitaplarına bakarsanız bunun klasik bir belirti olduğunu görürsünüz. Yılın ilk yarısında etkin şekilde virüsün yayılmasını önledik ama yazdan sonra artış katlandı. Şimdi tecrübemizle hareket edebiliriz. Avantajımız var. Birçok alanda daha hazırlıklıyız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Komisyonu, üyelere yeni 'salgın tedbiri paketi' önerdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İklim Değişikliği ve Tarım İlaçları Bal Üretimini Olumsuz Etkiliyor
    12:57 İklim Değişikliği ve Tarım İlaçları Bal Üretimini Olumsuz Etkiliyor

    İklim değişikliğine bağlı mevsim değişiklikleri ve bilinçsiz tarım ilacı kullanımı, tarlalar ve bahçelerde bal üretiminde kayba yol açıyor. Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Şükrü Gedik, arıcılığın iklim değişikliğinden ve tarım ilaçlarının etkilerinden olumsuz yönde etkilendiğini belirtti. Arıcılar, kuraklık nedeniyle çiçeklerin az olması ve tarım ilaçlarının arılara zarar vermesi sebebiyle yeterli bal alamamaktadır. İklim değişikliği arıların direncini düşürmekte ve bal üretimini azaltmaktadır. Tarım ilaçlarının ise arı ölümlerine neden olduğu ve ilaçlamaların akşam saatlerinde yapılması gerektiği vurgulanmaktadır.

  • Keşan'da TOKİ Konutlarının Temeli Atılıyor
    12:57 Keşan'da TOKİ Konutlarının Temeli Atılıyor

    Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, TOKİ konutlarının temelinin yarın atılacağını duyurdu. 293 daire ve 10 iş yerinin yapımına başlanacak olan konutlar, 1 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

  • Afyonkarahisar'da Torbacılara Operasyon: 3 Gözaltı
    12:56 Afyonkarahisar'da Torbacılara Operasyon: 3 Gözaltı

    Afyonkarahisar'da yapılan denetimde torbacı diye tabir edilen uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 43,50 gram uyuşturucu madde ele geçirilirken, 3 kişi gözaltına alındı. Ayrıca, yapılan aramalarda hassas terazi, sentetik ecza maddesi ve suçtan elde edildiği değerlendirilen para da ele geçirildi.

  • Osmaneli'de 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtıldı
    12:55 Osmaneli'de 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtıldı

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde ekilmedik alan kalmaması için harekete geçen Kaymakam Yüksel Ünal, 27 köy muhtarına 3 bin dikensiz böğürtlen fidesi dağıtımı gerçekleştirdi. Kaymakam Ünal, böğürtlen yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve çiftçilerin gelir seviyesini artırmak amacıyla bu dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirtti. Muhtarlar da bu girişimden memnuniyetlerini dile getirdi.

  • Samsun Yakakent İlçe Emniyet Amirliği'nde yapılan operasyonda radar cihazı ve bıçak ele geçirildi
    12:54 Samsun Yakakent İlçe Emniyet Amirliği'nde yapılan operasyonda radar cihazı ve bıçak ele geçirildi

    Samsun Yakakent İlçe Emniyet Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen şok asayiş ve NARVAS uygulamasında yapılan kontrollerde 1 adet kurusıkı tabanca, 14 adet kurusıkı tabanca fişeği, 3 adet radar tespit cihazı ve 4 adet bıçak ele geçirildi. Ayrıca 5 araca 75 bin 351 TL trafik cezası uygulandı. Operasyon kapsamında 3 şahsa 12 bin 436 TL idari para cezası verilirken, 3 şahsa adli tahkikat başlatıldı ve 2 şahsa idari işlemler başlatıldı.

  • AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Memur-Sen Karabük Şubesi Üyeleriyle İftar Programında Buluştu
    12:54 AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya, Memur-Sen Karabük Şubesi Üyeleriyle İftar Programında Buluştu

    AK Parti Karabük Belediye Başkan adayı Özkan Çetinkaya, Hürriyet Mahallesi'ndeki bir düğün salonunda düzenlenen iftar programında Memur-Sen Karabük Şubesi üyeleriyle bir araya geldi. Çetinkaya, davetlilerle birlikte orucunu açarak ramazanın bereketine ortak olduklarını ve projelerinden bahsetti. AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt da Çetinkaya için destek istedi ve kenti gerçek ve sosyal belediyecilikle buluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

  • Safranbolu Cittaslow ağına dahil oldu
    12:54 Safranbolu Cittaslow ağına dahil oldu

    Safranbolu Belediyesi tarafından başlatılan girişimlerle han, hamam ve konaklarıyla ünlü Safranbolu, 33 Avrupa ülkesini kapsayan Cittaslow ağına dahil oldu. Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu turizminin gelişimine önemli bir katkı sunacağını belirtti.

  • TÜRKİYE'NİN ÇINARLARI- Unutulmaz şarkılara imza atan Selami Şahin, sanat hayatında 58 yılı geride bıraktı Açıklaması
    12:53 TÜRKİYE'NİN ÇINARLARI- Unutulmaz şarkılara imza atan Selami Şahin, sanat hayatında 58 yılı geride bıraktı Açıklaması

    "Özledim Her Şeyini", "Dostlarım", "Ödüm Kopuyor", "Benim İçin Öldün Artık", "Seninle Başım Dertte", "Sokakların Dili" ve "Sen Mevsimler Gibisin"in de aralarında bulunduğu çok sayıda esere imza atan Selami Şahin, "Beni sevenlere çok şey borçluyum. Allah onları başımızdan eksik etmesin.

  • Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı
    12:53 Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara'nın Çubuk ilçesinde üreticileri desteklemek amacıyla çiftçilere 52 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtıldı. Dağıtım törenine, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cengiz Akbayrak, Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, Çubuk Muhtarlar Derneği Başkanı Sadık Can ile çiftçiler katıldı. Belediye Başkanı Demirbaş, ilçede tarım ve hayvancılığı desteklemek için ellerinden geleni yaptıklarını, çiftçilere destek olmaya çalıştıklarını bildirdi. İlçede ekim alanının desteklemelerle 110 bin hektardan 190 bin hektara yükseldiğini belirten Demirbaş, çiftçilerin alın terlerinin karşılığını alıyor olmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Çubuk Ziraat Odası Başkanı Gülle ise 264 üreticiye 52 ton sertifikalı nohut tohumunun dağıtıldığını ve katkı sağlayanlara teşekkür etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Akbayrak ise Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibeli tohumların, 5 bin dekar alana ekileceğini söyledi.

  • Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı
    12:53 Ankara Çubuk'ta Çiftçilere 52 Ton Nohut Tohumu Dağıtıldı

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara'nın Çubuk ilçesinde üreticileri desteklemek amacıyla çiftçilere 52 ton sertifikalı nohut tohumu dağıtıldı. Dağıtım törenine, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cengiz Akbayrak, Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, Çubuk Muhtarlar Derneği Başkanı Sadık Can ile çiftçiler katıldı. Belediye Başkanı Demirbaş, ilçede tarım ve hayvancılığı desteklemek için ellerinden geleni yaptıklarını, çiftçilere destek olmaya çalıştıklarını bildirdi. İlçede ekim alanının desteklemelerle 110 bin hektardan 190 bin hektara yükseldiğini belirten Demirbaş, çiftçilerin alın terlerinin karşılığını alıyor olmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Çubuk Ziraat Odası Başkanı Gülle ise 264 üreticiye 52 ton sertifikalı nohut tohumunun dağıtıldığını ve katkı sağlayanlara teşekkür etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Akbayrak ise Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibeli tohumların, 5 bin dekar alana ekileceğini söyledi.

  • Milli Eğitim Bakanı Erzurum'da SKM'yi ziyaret etti
    12:52 Milli Eğitim Bakanı Erzurum'da SKM'yi ziyaret etti

    Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum'da Çat ilçesinde Seçim Koordinasyon Merkezini ziyaret ederek esnafı da ziyaret etti. Bakan Tekin, seçmenden Cumhur İttifakı adayına destek istedi.


Advertisement