AB Liderler Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

AB Liderler Zirvesi Sona Erdi

Avrupa Birliği'nin (AB) 28 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren iki günlük zirve sona erdi.

23.06.2017 18:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği'nin (AB) 28 üye ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren iki günlük zirve sona erdi. Zirvenin ana gündem maddelerini güvenlik, yasa dışı göç, Brexit, iklim değişikliği ve ekonomik durum gibi konular oluşturdu.

Brüksel'deki AB Konseyi binasında gerçekleştirilen zirve sonrasında AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Konseyi'nin dönem başkanlığını yapan Malta Başbakanı Joseph Muscat'ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Tusk, liderlerin dün 3 önemli karar aldığını, bunların Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımların uzatılması, Paris İklim Değişikliği Anlaşması'nın uygulanması ve Brexit sonrasında merkezi Londra'da bulunan AB kurumlarının nereye taşınacağı kararının kasım ayında verilmesi olduğunu söyledi. Tusk, zirvenin ikinci gününde ise ana gündem maddelerinin güvenlik, yasa dışı göç ve kontrolsüz küreselleşme olduğunu açıkladı.

Brexit konusunun zirvede öncelikli konular arasında bulunmadığını kaydeden Tusk, İngiltere Başbakanı Theresa May'in dün akşam vatandaşlık hakları konusunda sunduğu teklifin ise "beklentilerin altında" olduğunu söyledi. Tusk, "Başbakan May'in teklifi vatandaşların durumunu kötüleştirecek gibi görünüyor. Bizim önceliğimiz tüm AB ve İngiliz vatandaşlarının haklarının garanti altına alınması." dedi.

Tusk, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin zirve çerçevesinde yaptığı sunumda "Avrupa genelinde gidişatın iyi yönde olduğunu" belirttiğini, birlik genelinde "güven, tüketim, yatırım ve istihdam"ın artmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Zirvede ticaret konusunun da gündeme geldiğini bildiren Tusk, AB'nin serbest ticaret taraftarı olmaya devam ettiğini ancak mütekabiliyet çerçevesinde haksız ticaret uygulamalarına karşı da tedbir alınması gerektiğini savunduğunu kaydetti.

Tusk, yasa dışı göçle mücadelenin zirvede ele alınan konulardan biri olduğunu, bu çerçevede Libya ve Orta Akdeniz güzergahı hakkında değerlendirmeler yaptıklarını açıkladı. Yasa dışı göçmen sorununa ilişkin Tusk, "Bu duruma kesin bir çözüm bulmalıyız." dedi.

Mülteci sorununa ilişkin konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de "Üye ülkelerin verdiği taahhütlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Üye ülkeler gerekli katkıyı sağlamıyor." şeklinde konuştu.

Juncker, AB'de ekonomik durumun iyiye gittiğini, istihdam ve büyümenin artmasının yanı sıra bütçe açığının azalmasının büyük başarı olduğunu vurguladı. Ticaretin serbest olması gerektiğini söyleyen Juncker, "Ancak ticaret aynı zamanda adil olmalı." dedi.

AB Konseyi dönem başkanı Malta'nın Başbakanı Muscat ise tüm üye ülkelere mülteci konusunda vaatlerini yerine getirme çağrısında bulunarak, "Mülteci konusunda bir anlamda hayal kırıklığı yaşanıyor." diye konuştu.

Macron-Merkel ortak basın toplantısı

Zirvede en çok dikkat çeken hususlardan biri AB'nin iki "büyük" ülkesinin liderleri Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ortak basın toplantısı düzenlemesi oldu.

Macron, Almanya ve Fransa'nın tek bir ağızdan konuştuğunda ancak Avrupa'nın ilerleyebileceğini kaydetti.

"Savunma konusunda önemli ilerlemeler kaydettik" diyen Macron, sığınmacı krizi konusunda da ilerlemelerin olduğunu, iltica başvurularının hızlandırılması kararını aldıklarını aktardı.

Macron, "Göç krizi sadece bazı ülkelerin görevi değil tüm AB'nin ortak mücadelesidir. Bu ortak mücadele her ülkenin birlikte cevap vermesini gerektirir. Sığınmacıları kabul etmemiz gerekiyor. Bu bizim görevimiz ve onurumuzdur." ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de AB'deki 27 ülkenin çalışmalarının, İngiltere'nin birlikten ayrılma müzakerelerinden daha öncelikli olması gerektiğini belirterek, "Bu, İngiltere ile gerçekleştirilen müzakerelerin yoğun bir şekilde yapılmayacağı anlamına gelmiyor ancak geleceğimiz ile ilgilenmemiz gerektiğinin bilincine vardık." dedi.

Ortak savunma fonun oluşturmasının yanı sıra toplantıda ticaret konusunun da ele alındığını belirten Merkel, özellikle koruyuculuğun gündemde olduğu dönemde AB'nin kurallara dayalı serbest ticaretten yana olmasının önemli olduğunu vurguladı.

Merkel, AB'nin dış sınırlarının korunması konusunda ilerlemeler sağlandığını, ancak sığınmacıların dağıtılması hususunda gelişme kaydedilmediğini belirtti.

Brexit'te vatandaşlık hakları

İngiltere Başbakanı May de düzenlediği basın toplantısında İngiltere'de yaşayan yaklaşık 3 milyon AB vatandaşının Brexit sonrasında ülkeden ayrılmak zorunda kalmayacağını ve buna ilişkin teklifini AB liderlerine ilettiğini söyledi. May, aynı şeyin AB ülkelerinde yaşayan 1 milyondan fazla İngiliz için de geçerli olmasını istediklerini kaydetti.

May, bu konudaki ayrıntılı tekliflerinin pazartesi yayınlanacağını ve mümkün olan en kısa sürede bu konuda bir anlaşmaya varmak istediklerini ifade etti.

İtalya'ya destek

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni de May'in Brexit planına ilişkin, May'in AB ve Birleşik Krallık vatandaşlarının haklarına yönelik sunduğu teklifin iyi niyet göstergesi olduğunu ancak bunları teyit etmek gerektiğini kaydetti.

Yasa dışı göç çerçevesinde İtalya'ya yönelik desteğin arttırılmasının kararlaştırıldığı zirveye ilişkin konuşan Gentiloni, konseyin Akdeniz'deki düzensiz göç akınına yönelik aldığı kararlardan memnun olduğunu açıkladı.

Sığınmacıların kota temelinde üye ülkeler arasında dağıtımı konusuna değinen Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da "Türkiye ile sığınmacılar alanındaki anlaşmaya tüm ülkeler destek verdi. Sınırların muhafazası konusunda Türkiye ile işbirliği yapmak gerekiyor." dedi.

Liderler iki gün süren zirve sonunda aldıkları kararları bir sonuç bildirgesiyle özetledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Liderler Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tekirdağ'da Belediye Başkanları İl Müdürlerini Ziyaret Etti
    16:29 Tekirdağ'da Belediye Başkanları İl Müdürlerini Ziyaret Etti

    Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal'ı ziyaret etti. Albayrak, Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarını anlattı. Aynı şekilde, Tekirdağ Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan da Süleymanpaşa ilçesindeki okulları ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar ise İl Jandarma Komutanı Ahmet Çetin'i ziyaret ederek ilçeye yaptığı hizmetleri anlattı.

  • İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Huzurevi sakinleriyle lise öğrencilerini aynı iftar sofrasında misafir etti
    16:29 İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Huzurevi sakinleriyle lise öğrencilerini aynı iftar sofrasında misafir etti

    İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Gastro İnegöl'de düzenlenen iftarda, öğrenciler ve yaşlılar birbirleriyle kaynaşma fırsatı buldu.

  • GEKA, Milas'ta Balık Depolama ve Paketleme Tesisi Projesine Destek Verdi
    16:28 GEKA, Milas'ta Balık Depolama ve Paketleme Tesisi Projesine Destek Verdi

    Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Milas'ta toprak havuzlarda yetişen balığın depolanması ve paketlenmesi tesisinin fizibilite projesine destek verdi. Milas İlçesi İç Su Ürünleri Yetiştirici Üreticileri Birliği'nin başvuru sahibi olduğu proje, GEKA'nın 2023 yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında destekleniyor. Bu proje ile toprak havuzlarda balık yetiştiriciliği sektörünün gelişimi için önemli bir adım atılmış olacak.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    16:27 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'nın Ortaca ilçesinde düzenlenen bir programda vatandaşlara hitap etti. Özel, seçimde Ortaca'yı almaya geldiklerini belirterek, Ahmet Aras'ı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı yapacaklarını söyledi. Ayrıca, orman köylülerinin sorunlarına dikkat çeken Özel, Muğla'nın orman varlığını artırmak ve korumak için çalışacaklarını ifade etti. Emeklilerin haklarını alacaklarını vurgulayan Özel, gençleri sandığa davet etti ve Türkiye ittifakının umudun ittifakı olduğunu belirtti.

  • Mersin Gülnar'da Anaokulu Öğrencileri Fidan Dikme Etkinliği Düzenledi
    16:27 Mersin Gülnar'da Anaokulu Öğrencileri Fidan Dikme Etkinliği Düzenledi

    Mersin'in Gülnar ilçesinde, Tırnak Mahallesi'nde 109. Yıl Hatıra Ormanı oluşturmak amacıyla anaokulu öğrencilerinin katılımıyla fidan dikme etkinliği düzenlendi. Kaymakam Yusuf Ziya Yaktı, Samiye Naim Eğitim Vakfı Mürüvvet Kandemir Anaokulu öğrencileri ve aileleri etkinliğe katıldı. Öğrenciler, bilgilendirme sonrasında fidanları toprakla buluşturdu.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 6 Bin 299 Çift Evlilik Öncesi Eğitimlere Alındı
    16:26 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 6 Bin 299 Çift Evlilik Öncesi Eğitimlere Alındı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin bu hafta evlilik öncesi eğitimlere alındığını açıkladı. Bakan Göktaş ayrıca, fonun öncelikli olarak deprem bölgesinde pilot olarak uygulandığını ve daha sonra Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını ifade etti.

  • Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı, personellere müjde verdi
    16:26 Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı, personellere müjde verdi

    Babadağ Belediye Başkanı Ali Atlı, belediye personeli ve ailelerini iftar yemeğinde bir araya getirdi ve Belediye İş Sendikası ile protokol imzalandığı müjdesini verdi.

  • Gezi Parkı Davası Tutuklusu Tayfun Kahraman'dan Sandığa Gitme Çağrısı
    16:25 Gezi Parkı Davası Tutuklusu Tayfun Kahraman'dan Sandığa Gitme Çağrısı

    Gezi Parkı davasından cezaevinde bulunan şehir plancısı Tayfun Kahraman, pazar günü yapılacak yerel seçim için sandığa gitme çağrısı yaptı. Kahraman, oy kullanmayı düşünmeyen kişileri ikna etmek ve engelli olanları sandığa götürmek için çağrıda bulundu. Kendisinin yerine kullanılan her oy hakkını ödeyeceğini belirten Kahraman, İstanbul'u savunmaya devam edeceğini vurguladı.

  • Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı
    16:25 Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı

    Oyuncu Sermiyan Midyat, Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Midyat ilçesinde bulunmaktan memnuniyetini dile getiren Midyat, Ağustos ayında çekimlerine başlayacağı 'Hükümet Adam' filminin galasını da ilçede yapacağını belirtti. Söyleşinin sonunda hayranlarıyla fotoğraf çektiren Midyat, programda müzik grubu da sahne aldı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı
    16:25 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, izinsiz ve yetkisiz bir şekilde tıbbi işlem yapıldığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda, bin 757 tıbbi malzeme ve cihaza el konuldu. Yabancı uyruklu işletme sahibi gözaltına alındı ve hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların sağlığını tehlikeye atan ve haksız kazanç elde eden kişilere yönelik çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

  • CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey: 'Bursa'da Kentsel Dönüşüm Yapılmadı'
    16:25 CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey: 'Bursa'da Kentsel Dönüşüm Yapılmadı'

    CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa'da kentsel dönüşümün yapılmadığını belirterek, kentsel dönüşümü eleştirdi.


Advertisement