AB: Macaristan ile ilgili değerlendirmeyi liyakata dayalı yapıyoruz - Son Dakika
Güncel

AB: Macaristan ile ilgili değerlendirmeyi liyakata dayalı yapıyoruz

AB: Macaristan ile ilgili değerlendirmeyi liyakata dayalı yapıyoruz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, Macaristan'a hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal gerekçesiyle AB bütçesinden sağlanan fonların askıya alınmasıyla ilgili değerlendirmenin yalnızca "17 iyileştirici önlem"deki ilerleme üzerinden yapılacağını söyledi.

18.11.2022 22:19  Güncelleme: 22:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, Macaristan'a hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal gerekçesiyle AB bütçesinden sağlanan fonların askıya alınmasıyla ilgili değerlendirmenin yalnızca "17 iyileştirici önlem"deki ilerleme üzerinden yapılacağını söyledi.

Reynders ve AB Dönem Başkanı Çekya'nın AB Bakanı Mikulas Bek, AB ülkelerinin Birlik işlerinden sorumlu bakanlarının toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın Budapeşte'de bir konferansta "AB'nin, ülkesine verilecek fonları kesmesi halinde Ukrayna'ya 2023 için yapılacak 18 milyar avroluk yardım paketini onaylamayacağıyla" ilgili sözlerini anımsatması üzerine Reynders, "Komisyon durumu masadaki tüm öneriler üzerinden liyakatla değerlendiriyor. Koşulluluk mekanizmasına gelince 17 önleme ve Macaristan'ın önerilerine bakıyor." ifadesini kullandı.

Reynders, toplantının girişinde yaptığı açıklamada da "Önümüzdeki haftalarda olumlu bir değerlendirme yapmak için ilerleme görmeyi umuyorum ama bugün bunu söylemek için çok erken." değerlendirmesine yer vermişti.

"Bir miktar ilerleme"

Çek Bakan Bek ise bakanların Macaristan'ın hukukun üstünlüğü ilkesini ihlali gerekçesiyle AB bütçesinden alacağı fonların askıya alınıp alınmaması konusunu değerlendirdiklerini söyledi.

Üye ülkelerin bakanlarının endişelerini dile getirdiğini ancak tartışmaların yapıcı sürdüğünü belirten Bek, "Uzun bir yol katettik. Değerlendirmemiz sürüyor. Sanırım Macaristan tarafında bir miktar ilerleme var." ifadesini kullandı.

Reynders da ilerlemenin olduğunu belirterek, "Ancak halen bir dizi çekincemiz var." diye konuştu.

Süreç

Macaristan, demokrasi ile hukukun üstünlüğü gibi ilkelerde gerileme olduğu gerekçesiyle bir süredir AB tarafından eleştiriliyor.

Komisyon, 18 Eylül'de hukukun üstünlüğü ilkesini ihlali gerekçesiyle AB bütçesinden Macaristan'a sağlanan fonların yaklaşık 7,5 milyar avroluk kısmının askıya alınması teklifinde bulunmuş, Macaristan da buna karşılık 17 iyileştirici önlemi almayı taahhüt etmişti.

Komisyonun 19 Kasım'a kadar durumu izlemesi ve AB Konseyini bilgilendirmesi gerekiyor. Konsey, söz konusu öneriyi kabul edip etmeyeceğine bir ay içinde karar verecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB: Macaristan ile ilgili değerlendirmeyi liyakata dayalı yapıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Şanlıurfa'da silah kaçakçılarına operasyon: 3 gözaltı
    10:19 Şanlıurfa'da silah kaçakçılarına operasyon: 3 gözaltı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda çok sayıda ruhsatsız silah ele geçirildi, 3 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, 2 uzun namlulu silah, 2 ruhsatsız tabanca, 1 ruhsatsız av tüfeği, 1 adet kurusıkı tabanca, 1 gaz el bombası ile çok sayıda mermi bulundu. Gözaltına alınan şüpheliler işlemleri için karakola götürüldü. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement