AB'nin Genişleme Politikası - Son Dakika
Güncel

AB'nin Genişleme Politikası

AB'nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi olarak atanan Mogherini: "Genişleme politikası, Türkiye ve Batı Balkanlar için en iyi seçenek"

07.10.2014 00:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Dışişleri Yüksek Temsilciliği görevini Catherine Ashton'dan devralmaya hazırlanan İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, AB'nin, Türkiye ve Batı Balkanlar'ı kapsayacak şekilde genişlemeyi sürdürmesine destek verdi.

Yeni göreviyle ilgili Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nda mülakata alınan Mogherini, "Genişleme sürecinde tutarlı bir şekilde ilerlemek sadece o ülkelerin menfaatine değil, aynı zamanda Avrupa'nın istikrarının güvenliğinin ve ekonomik refahının çıkarınadır" dedi.

Mogherini, "genişleme politikasının Türkiye ve Batı Balkanlar için en iyi seçenek olduğunu",  reformların sürmesinin aday ülkelerden çok AB'nin menfaatine olduğunu ve üyeliğe birlikte hazırlanılması gerektiğini söyledi.

Rusya konusunda dengeli bir dil kullanan Mogherini, "Rusya şimdilik ortak olmayabilir fakat dünyada hala stratejik bir ülke. Önmüzdeki 5 yılda Rusya'yla ilişkilerimizi derinden tekrar gözden geçirmeliyiz" ifadesini kullandı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilciliği görevini 1 Kasım'da devralacak olan Mogherini, Rusya'ya uygulanan yaptırımların ekonomik etkilerinin hissedilirken siyasi etkilerinin hissedilip hissedilmediği konusunda soru işareti bulunduğunu belirterek kararlılık ve diplomasi karışımı bir politikaya ihtiyaç duyduklarını ve neticede Rusya'nın tepkisinin de belirleyici olacağını dile getirdi.

Mogherini, "IŞİD terör örgütünün ilk kurbanlarının Müslümanlar olduğuna" dikkati çekerek bu tehdidinin üstesinden gelinmesinde Körfez ülkeleri ve Türkiye ile yeni işbirliği perspektiflerinin düşünülmesi gerektiğini ifade etti. - Brüksel

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement