Ab Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşarı Marteıl: AB İlerlemeye İkna Olmuş Durumda - Son Dakika
Güncel

Ab Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşarı Marteıl: AB İlerlemeye İkna Olmuş Durumda

Ab Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşarı Marteıl: AB İlerlemeye İkna Olmuş Durumda

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1.Müsteşarı Erwan Marteil, Mahkeme Yönetimi Sistemi'nin Güçlendirilmesi Ortak Projesi ile mahkemelerin eşit, anlaşılabilir ve daha şeffaf olmasının sağlandığını ifade etti.

22.10.2013 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşarı Erwan Marteil, Mahkeme Yönetimi Sistemi'nin Güçlendirilmesi Ortak Projesi ile mahkemelerin eşit, anlaşılabilir ve daha şeffaf olmasının sağlandığını ifade etti. Mahkemelerdeki iyileşme zaman alacağını ancak diyalogla iyi sonuçlar ortaya çıkacağını kaydeden Marteil, projenin Türkiye'nin AİHM'de suçlandığı bazı konulara çözümler sunduğunu anlattı. Avrupa Birliği İlerleme Raporunda Türkiye'deki ceza mevzuatının değiştirilmesi gerektiğine ve sistemdeki eksikliklere yer verildiğini ifade eden Marteil, "2013 raporundaki standart pratiğe baktığımızda dengeli ve olgulara dayalı ilerlemenin ve eksikliğin altını çiziliyor. Bu madalyonun iki yüzü. Avrupa Birliği siyasi reformlar bakımından ilerlemeye ikna olmuş durumda. Hükümetin gösterdiği cevapta karşılıklı olduğunu gösteriyor" dedi.

Türkiye'de 29 ay süreyle gerçekleştirilen Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Ortak Projesinin kapanış toplantısına Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Veysel Kaynak, Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü Philippe Boillat ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşarı Erwan Marteil, hakim ve savcılar katıldı. Kapanış toplantısında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Jean-Maurice Ripert adına konuşan Marteil, şeffaflığın elzem bir gereklilik olduğunun altını çizerek, proje ile mahkemelerin yaptığı işlerin daha şeffaf olmasının sağlandığını kaydetti. Projenin uygulanması ile mahkemelerin eşit, anlaşılabilir ve daha şeffaf olmasının sağlandığını ifade ededen Marteil, bu kadar büyük değişikliklerin hakim savcı ve avukatların görevlerinde büyük zorluklar getirdiğini kaydetti. Mahkemelerdeki iyileşme zaman alacağını ancak diyalogla iyi sonuçlar ortaya çıkacağını kaydeden Marteil, projenin Türkiye'nin AİHM'de suçlandığı bazı konulara çözümler sunduğunu anlattı. Marteil, hükümetin çıkardığı paketlerin ise olumlu değerlendirildiğini kaydetti. Kurban Bayramı'nda açıklanan Avrupa Birliği İlerleme Raporunda Türkiye'deki ceza mevzuatının değiştirilmesi gerektiğine ve sistemdeki eksikliklere yer verildiğini ifade eden Marteil, "2013 raporundaki standart pratiğe baktığımızda dengeli ve olgulara dayalı ilerlemenin ve eksikliğin altını çiziliyor. Bu madalyonun iki yüzü. Bu geleceğe dönük bir yol haritası oluyor. Bu Avrupa Birliği siyasi reformlar bakımından ilerlemeye ikna olmuş durumda. Hükümetin gösterdiği cevapta karşılıklı olduğunu gösteriyor" dedi.

Avrupa standartları ile uyumlaşma sırasında Türkiye'deki yargının Avrupa Birliği'nin desteğine güvenebileceğini ifade eden Marteil, Türk yargı sisteminin iyileşmesi için İstinaf Mahkemeleri'nin kurulmasının, arabuluculuk ve bilirkişi sisteminin geliştirilmesinin çok iye olacağını kaydetti.

-ADİL YARGILANMA YARGIYA GÜVEN DUYULMAMASININ EN ÖNEMLİ NEDENİ-

Boillat ise Adalet Bakanı ile çok farklı platformlarda AB ile Türkiye arasındaki ilişkiyi görüşme fırsatlarını olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin Avrupa Konseyine ilk katılan ülkeler arasında yer aldığını anımsattı. Yapılan çalışmalar ile Türkiye'nin adliye yönetiminin gelişmeye açık olduğunu ifade eden Boillat, "Adil ve verimli yargılama süreçleri insanların yargıya olan güveni artırması için önemlidir. Yargılama süreçlerinin makul süre içinde tamamlanması adil yargılanma koşulları arasındadır. Proje yargı sistemindeki aksaklıkların en önemlisini eline almıştır. Bu yargıya güven duyulmamasının en önemli nedenlerindendir. Adil yargılanma konusunda Türkiye'den dosyaların bazıları AİHM'de 6. madde ihlali şeklinde aksettirilmekte. Projenin amacı yargılama süreçlerinde kalıcı azalmasını sağlanması ve hızlı yargılama yapılmasını sağlamaktır" dedi. Avrupa Konseyi'nin yardımı ile proje pilot adliyelerde organizasyonel ve fiziksel şekilde değişikliklerle vücut bulduğunu ifade eden Boillat, Erken evrede elde edilen delillerin, atılan adımların, hakim ve savcıların davalarındaki verimliliğini daha artırdığını gösterdiğini kaydetti. Hakim ve savcıların verimli çalışıyor olmasının yargılama süresinin kısalmasını ve dosya yükünü azaltacağını belirten Boillat, "Pilot adliyelerde elde edilen sonuçlar cesaretlendirici niteliktedir. Türkiye'deki ortaklarımız projeye sahip çıkmıştır şimdi Avrupa Konseyi'nin elde ettiği bilgi birikimini Türk hükümetine devretme zamanıdır. Bu çözümlerin çok kapsamlı olarak uygulanması gerekmekte, 26 pilot adliyeden ülke çapına yayılmasıdır. Uzun vadede çabaların sarf edilmesi ile proje, Türkiye çapında başarı olarak uygulanabilecektir. Türkiye'deki tüm adliyelerinde bu uygulamaları benimseyeceğini bekliyorum. Proje, birlikte çalıştığımız takdirde güzel ülkeniz Türkiye'nin ne kadar genişleyeceğini, iyileştireceğini göstermiştir" değerlendirmesinde bulundu.

-ANA EKSEN YARGININ HIZLI VE TARAFSIZ OLMASI-

Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak da projenin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in önem verdiği konulardan olduğunu ancak özel programı nedeniyle toplantıya katılamadığını belirtti. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesinin, herkesin adalete erişiminin ve yargıya olan güvenin sağlanması için gerekli önlemlerin alınmasının devletin en önemli görevleri arasında olduğunu vurgulayan Kaynak, adaletin hızlı, bağımsız, tarafsız ve şeffaf olması gerekliliğinin birçok tavsiye kararında yer aldığını kaydetti. Yargılamanın hızlı şekilde neticelendirilmesi, bağımsız, tarafsız ve şeffaf olmasının, bugüne kadar yapılan reformların ana eksenini oluşturduğunu ifade eden Kaynak, "Bu çalışmaların en önemlilerinden biri yargının iş yükünü azaltacak, yargılamaların uzamasını engelleyecek, daha etkin sonuçlar alınmasını sağlayacak bir mahkeme yönetim sisteminin kurulmasıdır" dedi. Kaynak, Adalet Bakanlığı olarak daha önce Avrupa Konseyi ile işbirliği içinde bazı adliyelerin pilot olarak seçildiği bir proje başlattıklarını anımsatarak, bu projedeki olumlu çıktıların ülke genelindeki diğer adliyelere de uygulanmasını sağlamak amacıyla mahkeme yönetim sisteminin güçlendirilmesi projesinin imzalandığını kaydetti. Proje kapsamında yürütülen çalışmalara dikkat çeken Kaynak, "Mahkeme yönetim sisteminin güçlendirilmesi projesiyle ilk projede ortaya çıkan, genel kabul görmüş ve memnuniyetle karşılanan iyi uygulama örnekleri standartlaştırıldı" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ab Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşarı Marteıl: AB İlerlemeye İkna Olmuş Durumda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı
    20:26 Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı

    Banu Parlak, borçlu olduğu bir dosyayla ilgili gittiği Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı. Adliyeyi birbirine kattan Parlak, savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Banu Parlak'ın köpeği, komşusunun köpeğini parçalayarak öldürmüştü.

  • Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu
    20:25 Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen iftarda koruyucu ailelerle bir araya geldi. Programda konuşan Vali Köşger, Adana'nın koruyucu aile sıralamasında 4. olduğunu belirterek, çocuklara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de programa katıldı.

  • Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu
    20:23 Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

    Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Hatay'da düzenlenen iftar programında depremzedelerle bir araya geldi. Yılmaz, çocuklara patlamış mısır ve pamuk şeker dağıttı. Konuşmasında, depremzedelere desteklerinin devam edeceğini belirten Yılmaz, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunu vurguladı.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement