GAZİANTEP - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut, okul açılışına katıldı (2) - Son Dakika
Güncel

GAZİANTEP - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut, okul açılışına katıldı (2)

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye'nin mülteciler konusunda büyük çaba gösterdiğini belirterek, "Avrupa Birliği destek programları çerçevesinde ancak yardımcı olabiliriz, lakin bu başarı sizindir.

21.09.2021 18:16  Güncelleme: 19:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye'nin mülteciler konusunda büyük çaba gösterdiğini belirterek, "Avrupa Birliği destek programları çerçevesinde ancak yardımcı olabiliriz, lakin bu başarı sizindir." dedi.

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Milli Eğitim Bakanlığı ile AB işbirliğinde "Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim" projesi kapsamında Şahinbey ilçesinde yapımı tamamlanan Abdulkadir Ateş İlkokulu'nun açılışı dolayısıyla düzenlenen törene katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Yılın başında kentteki yetkililerle eğitim ihtiyaçları konusunda görüştüklerini hatırlatan Landrut, "Bu ilimizin mülteci ev sahipliği oldukça yoğun. Bunun nihayetinde bugün bu okulun açılışı için burada bulunuyoruz. Bunu bir kez daha belirteceğim ve her zaman altını çiziyorum. Türkiye gerçekten ev sahibi, topluluklar ve mülteciler konusunda gerek belediyeleri, gerek Türk halkı, gerekse hükümet düzeyinde büyük çabalar göstermekte. Şu an itibariyle 700 bin Suriyeli öğrenci, Türk eğitim sistemine entegre olmuş durumda. Bizler Avrupa Birliği destek programları çerçevesinde ancak yardımcı olabiliriz, lakin bu başarı sizindir. Biz ancak sizleri bu başarınızda destekleyebiliriz." diye konuştu.

Gelecekteki başarının anahtarının eğitim olduğunu ifade eden Landrut, şunları söyledi:

"Eğitim kapsamında projelerimizi sürdürüyoruz ve 1.4 milyarlık bir bütçe ile Türkiye çapında 200 okul işletim giderleri ve öğretmenlerin eğitilmesi gibi konularda sizleri desteklemeye çalışıyoruz. Bu gün ayrıca yüz yüze okul yılının başlangıcını kutlamak için de buradayız. Çok hoşuma gidiyor, öğrencileri velileri görüyorum. Bu tesisleri en iyi şekilde sizlere tesis ettik. Mümkün olan en iyi alt yapıyı sizlere devrediyoruz. Bundan sonra öğrenimi gerçekleştirmek sizlerin işi olacaktır."

Landrut, öncelikle Türkiye hükümetine ve özellikle Milli Eğitim Bakanlığına işbirliğinden dolayı teşekkür ederek, öğrenci ve öğretmenlere başarılar diledi.

Gaziantep Valisi Davut Gül, dönem başından itibaren her hafta bir okul açmaya karar verdiklerini hatırlatarak, 2021 yılı içerisinde toplamda 41 okulun tamamlandığını, ayrıca 54 okulun inşaatı devam ettiğini ve önemli bir kısmının yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti.

Gaziantep'in genç bir şehir olduğunu, hem içerden hem dışardan göç aldığını ifade eden Gül, Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle okul ihtiyacını tamamlamaya yönelik çalışmaları sürdüreceklerini ekledi.

Suriyeli çocukların okullaşma oranı yükseldi

Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut Gür, Türkiye'deki yaşayan geçici koruma altındaki Suriyelilerin 1,2 milyonu eğitim çağında olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Okul öncesi çağ nüfusu 127 bindir. İlkokul çağında 442 bin, ortaokul çağında 348 bin, ortaöğretimde de 278 bin geçici koruma altında olan öğrencimiz bulunmaktadır. Sahadaki ihtiyaç halihazırda sağlanan desteklerin çok ötesindedir. Dolayısı ile Avrupa Birliği mali imkan içerisinde halihazırda büyük bir pay alan eğitim sektörü yatırımlarının önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesi temennimizdir. Devletimizin ve tabi Bakanlığımızın son dönemdeki olağanüstü çabası ile Suriyeli çocukların okullaşma oranı yüzde 64 seviyelerine kadar yükseltilmiştir."

Halk oyunları gösterinin sergilendiği programa, AK Parti Milletvekili Derya Bakbak, Alman Kalkınma Bankası (KfW) Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Direktörü Klaus Müller, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, öğrenciler ve veliler katıldı.

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, daha sonra Hollanda merkezli bir uluslararası insani yardım kuruluşu olan SPARK tarafından burs verilen ve Gaziantep ve çevresindeki 5 ilde öğrenimini tamamlayan 280 üniversite öğrencisinin mezuniyet törenine katıldı.

GAZİANTEP - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut, okul açılışına katıldı (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel GAZİANTEP - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut, okul açılışına katıldı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement