Abbas'ın Taraf Olmadığı Bir Anlaşma Hamas'a Ödül Olur' - Son Dakika
Güncel

Abbas'ın Taraf Olmadığı Bir Anlaşma Hamas'a Ödül Olur'

KUDÜS (AA) – ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Filistin yönetiminin İsrail ile Hamas arasındaki muhtemel anlaşmaya taraf olması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu.

30.08.2018 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KUDÜS (AA) – ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Filistin yönetiminin İsrail ile Hamas arasındaki muhtemel anlaşmaya taraf olması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu.

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Friedman, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetiminin taraf olmadığı İsrail ile Hamas arasındaki muhtemel bir anlaşmanın Hamas'a "büyük bir ödül" olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Habere göre Friedman, ABD Yahudi Kongresi üyeleriyle kapalı oturumda telefonla yaptığı konuşmada, Gazze de dahil olmak üzere tüm Filistinlilerle yapılmadığı sürece barış anlaşmasının sağlanmayacağını söylediği belirtildi.

Friedman, Filistin yönetimini "es geçerek" Gazze konusunda Hamas ile bir anlaşmaya kalkışmanın Hamas için "büyük bir ödül" olacağını vurgulayarak, "İdeal bir hükümet (Filistin Hükümeti) olmalı. Filistin yönetimini es geçerek Gazze ile ilgili bir anlaşmaya kalkışmak Hamas için büyük bir ödül olur." dedi.

ABD ile Filistin yönetimi arasında anlaşmazlıkların olduğunun altını çizen Friedman, ancak ABD'nin Hamas ile Filistin yönetimi arasında bir tercihe zorlanması durumunda Filistin yönetimini Hamas'a tercih edeceğine dikkati çekti.

Öte yandan ABD Başkanı Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Greenblatt ise yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Friedman'ın açıklamalarını teyit ettiğini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Israel HaYom gazetesine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan Greenblatt'ın açıklamalarında, Filistin yönetiminin Gazze'ye ilişkin çözüm arayışında yer alması gerektiği, aksi takdirde boşluğu "başkalarının" dolduracağı vurgusu yapıldı.

Gazetenin haberine göre, Filistin yönetiminin Gazze'ye dönmesine karşı olduklarını ifade eden bazı İsrailli yetkililere tepki gösterdiği belirtilen Greenblatt'ın, aynı zamanda Mısır arabuluculuğunda sürdürülen İsrail-Hamas görüşmelerini sekteye uğratmaya çalışan Filistin yönetimine de eleştiriler yönelttiği kaydedildi.

Greenblatt'ın ABD yönetiminin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Gazze'de İsrail ile Hamas arasında ateşkesin sağlanması ve Filistin yönetiminin Gazze'de kontrolü ele alması hususunda ortaya koyduğu çabaları desteklediği belirtildi.

- Muhtemel Hamas-İsrail anlaşması

İsminin açıklanmasını istemeyen Hamaslı bir yetkili 7 Ağustos'ta AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslami direniş hareketi Hamas ile İsrail arasında üçüncü tarafların aracılığıyla yürütülen müzakerelerin bu ay sonunda kamuoyuna açıklanarak uygulamaya konulacağını belirtmişti.

Tarafların iki hafta boyunca "birbirini test edeceğini" bildiren Hamaslı yetkili, Mısır ve BM'nin anlaşma için aracılık ettiğini, Türkiye ve Katar'ın da yapıcı bir rol oynadığını ifade etmişti.

Buna göre, muhtemel anlaşmanın detayları şu şekilde:

Refah Kapısı açılacak, abluka hafifleyecek

İlk olarak İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan sınır kapısı Refah, kalıcı olarak açılacak. İsrail'den Gazze'ye ticari malların ithalat ve ihracatının yapıldığı Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndaki İsrail ablukası da hafifletilecek.

- Gazze için Mısır tarafına liman ve havalimanı inşa edilecek

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda Gazze'nin de kullanabileceği bir liman ve havalimanı inşa edilecek.

- 5 yıllık ateşkes sağlanacak

Taraflar arasında en az 5 yıllık ateşkes ilan edilmesi planlanan anlaşmada, Hamas'ın elinde olduğu iddia edilen 2 İsrailli asker ile 2 İsrailli sivili iade etmesi maddesi de yer alacak.

Ayrıca Filistinliler Gazze'den İsrail tarafına yanan balon ve uçurtma göndermeye son verecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Abbas'ın Taraf Olmadığı Bir Anlaşma Hamas'a Ödül Olur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara Valisi Vasip Şahin, öğretmen ve öğrencilerle buluştu
    13:23 Ankara Valisi Vasip Şahin, öğretmen ve öğrencilerle buluştu

    Ankara Valisi Vasip Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında öğretmen ve öğrencilerden oluşan bir heyetle bir araya geldi. Vali Şahin, ziyarette makam koltuğunu İlsu Özge Baran'a devretti ve çocukların bayramını kutladı.

  • Şanlıurfa Siverek'te Silah ve Mühimmat Operasyonu
    13:21 Şanlıurfa Siverek'te Silah ve Mühimmat Operasyonu

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde jandarma komutanlığınca yapılan operasyonda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi. Operasyon sonucunda 2 adet G-3 piyade tüfeği, 9 adet G-3 piyade tüfeği şarjörü, 1.040 adet G-3 piyade tüfeği fişeği, 2 adet tabanca, ruhsatsız av tüfekleri ve 1 adet gaz el bombası bulundu. Gözaltına alınan şahısların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı
    13:21 Bitlis Adilcevaz'da Şeker Pancarı Ekimi Başladı

    Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde havaların ısınmasıyla birlikte üreticiler şeker pancarı tohumlarını toprakla buluşturmaya başladı. Ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan ve her anı zahmetle geçen şeker pancarı üretimi, aylar süren emeklerin sonunda sökülmeye başlanıyor. Devletin verdiği desteklerle çiftçilerin yüzü gülerken, on binlerce dekar alanda ekim mesaisi sürüyor. Pancar üretimiyle hem aile bütçesine hem de ilçe ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyleyen Adem Zengin isimli çiftçi, 'Allah devletimize zeval vermesin. Bizlere sağladığı imkanları kullanarak on binlerce dönüm alanda pancar ekiyoruz' dedi.

  • İzmit'teki Market Yangınının Hasarı Dron ile Görüntülendi
    13:19 İzmit'teki Market Yangınının Hasarı Dron ile Görüntülendi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde çıkan yangında meydana gelen hasar, dron ile görüntülendi. Yangın sonucunda marketteki ürünler tamamen yanarken, çatı çöktü.

  • Corendon Alanyaspor, Konyaspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    13:18 Corendon Alanyaspor, Konyaspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Corendon Alanyaspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında Konyaspor ile oynayacağı maçın hazırlıklarını tamamladı. Cengiz Aydoğan Tesisleri'nde yapılan antrenman öncesi, idari menajer Gökhan Çelebi'nin doğum günü kutlaması yapıldı. Antrenman, ısınma ve top kapma çalışmalarıyla devam etti ve taktik çalışmalarıyla sona erdi.

  • Muğla'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni gezdi
    13:18 Muğla'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni gezdi

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde düzenlenen Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Köyceğiz Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri, Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti. Öğrenciler, antik kentteki yapılar hakkında bilgi alarak tarihi bir yolculuk gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Ufuk Çörtük, öğrencilere ve katılımcılara bilgi verdi.

  • Bandırma'da Uyuşturucu ve Ruhsatsız Silah Operasyonu
    13:16 Bandırma'da Uyuşturucu ve Ruhsatsız Silah Operasyonu

    Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kentin çeşitli bölgelerinde yapılan uygulamalarda uyuşturucu ve ruhsatsız silah bulunduran şüphelileri kıskıvrak yakaladı. Operasyonlarda toplamda 11,39 gram bonzai, 0,44 gram metamfetamin, 1,22 gram metamfetamin, ruhsatsız tabanca, 65 adet fişek ve payp ele geçirildi. Şüpheliler hakkında tahkikat başlatılırken, halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması için çalışmalara devam edileceği belirtildi.


Advertisement