ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki - Son Dakika
Güncel

ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Yüksel, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren ABD Başkanı Joe Biden'a tepki gösterdi.

26.04.2022 11:42  Güncelleme: 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Yüksel, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren ABD Başkanı Joe Biden'a tepki gösterdi.

Üniversitenin Tarih Bölümü Öğretim Üyesi de olan Doç. Dr. Mevlüt Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 Nisan 1915'te Osmanlı Devleti'nin birtakım uygulamalar yapmak zorunda kalmasının "soykırım" şeklinde tanımlanamayacağını belirterek, bu tarihten önce yaşananların dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Türk ve Ermeni ilişkilerinde önemli dönüm noktalarının olduğuna dikkati çeken Yüksel, şunları belirtti:

"Tanzimat Dönemi'nde Osmanlı'nın sağladığı hoşgörü ve demokratik ortamdan faydalanarak açılan misyoner okullarının Osmanlı'yı bölmeye, parçalamaya yönelik faaliyetleri gerçekleştirme noktasında etkili siyaset yaptığını görüyoruz. Osmanlı zayıflamaya başlayınca azınlıkların devlet içinde ayrı bir siyasi organ oluşturmak gayesiyle birtakım dış güçlerin bunları desteklerini görüyoruz, özellikle Rusya, İngiltere, Fransa gibi devletler. Bu devletler, Ermeniler üzerinde ciddi tesir etti ve Tanzimat ile Meşrutiyet sistemlerinin getirdiği demokratik ortamdan faydalanarak çeşitli siyasi dernekler kurdular. Taşnak ve Hınçak dernekleri Osmanlı'daki demokratik ortamdan yararlanıp terör faaliyetleri yaparak özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde birçok kanlı isyana kalkışmıştır."

"On binlerce Müslüman, Ermeni çetelerince katledilmiştir"

Söz konusu dönemdeki olaylara işaret eden Yüksel, "On binlerce Müslüman, Ermeni çetelerince katledilmiştir. Osmanlı bunlara 'Nasihat heyetleri' oluşturmak suretiyle engel olmaya çalışmış ve isyanların gerçekleşeceği bölgelerdeki Ermeni halkını teskin edebilecek, sözü geçen Ermeni liderlerini ikna ederek isyanlardan vazgeçirmeye çalışmıştı, isyanların önüne geçemeyince de askeri tedbirler alıp isyanları bastırmaya çalıştı. Osmanlı'nın jandarma birlikleri bile Ermeni çetelerince şehit edildi." ifadesini kullandı.

Söz konusu dönemde Ermeni çetelerin yaptıklarına işaret eden Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Osmanlı, Ermeni çetelerin yaptıklarına karşı birtakım tedbirlere başvurmak zorunda kaldı. Şiddetlenen Ermeni mezalimlerini sonlandırmak amacıyla isyanları tertip eden Ermeni çeteleri içinde sözde 'aydın' olarak tanımlanabilecek, İstanbul ve çevresinde bu işleri organize ve finanse eden, Anadolu'da kanlı eylemleri gerçekleştiren çeteciler Osmanlı tarafından tutuklandı. Osmanlı 24 Nisan 1915 sonrasında çetelere destek veren 235 Ermeni'yi tutuklayarak Ankara, Çankırı ve Kastamonu'daki hapishanelere yargılanmak üzere göndermiştir."

Yüksel, bu Ermeni çetelerinden bazılarının 1918 Mütarekesi döneminde serbest bırakıldığını anlatarak, Osmanlı Devleti'nin o dönemde başka herhangi bir uygulama yapmadığını söyledi.

"Soykırım iddiaları temelsiz, yalan iddialardır"

Sözde "soykırım" iddiası ile Türkiye'yi suçlamanın anlamının olmadığını vurgulayan Yüksel, şunları kaydetti:

"Bu kayıtlar Osmanlı'nın arşivlerinde var ve bunlara ulaşmak çok kolay. Osmanlı ek tedbir olarak çıkardığı sevk ve iskan kanunuyla 650-700 bin Ermeni'yi medeni şekilde Suriye ve Halep bölgesine yerleştirdi. Yani iddia edildiği gibi ortada bir soykırım yok. Soykırımın dışında medeni olarak yapılan bir uygulama var. Soykırım iddiaları temelsiz, yalan iddialardır. Bu yalanlar Ermeni diasporasının varlık sebebi, geçim kaynağı olmuştur. Bunu varlık sebepleri olarak görüp suni gündem yaratarak varlıklarını bu şekilde devam ettirmeye çalışıyorlar. Amerika, Fransa ve Avrupa'daki birçok ülkedeki Ermeni diasporaları bu işi varlık sebebi haline getirdikleri için sözde soykırım iddialarını her yıl dünyanın gündemine oturtmaya çalışıyor."

"Sözde soykırıma kanıt olabilecek en ufak bir ibare yok"

Yüksel, Ermenilerin tarih arşivlerini araştırmaktan kaçındığını dile getirerek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan her zaman arşivlerin açık olduğunu söyledi fakat Ermeniler böyle bir platforma yanaşmıyor çünkü ellerinde böyle arşivleri yok. 24 Nisan 1915, tarihi altyapısı ve temeli olmayan, tarihi gerçekler üzerine dayanmayan Türkiye ve Türkleri itham eden, sözde soykırımla suçlayan hadiselerin bütünüdür. Türkleri suçlayan sözde soykırıma kanıt olabilecek en ufak bir ibarenin olmadığını biliyorlar. Bu işi o kadar sektörleştirmişler ki meselenin çözümünü istemiyorlar çünkü onların varlık sebebi bu." açıklamasında bulundu.

Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmesine tepki gösteren Yüksel, "Biden'in açıklamaları önceki başkanların açıklamalarına benzer. Sadece Amerika'daki Ermeni diasporasının gönlünü almak için böyle bir açıklama yaptıklarını değerlendirebiliriz çünkü hepsi aynı metin. Bunların Türkiye için herhangi bir yaptırımı söz konusu değil. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya'nın Ukrayna'ya uyguladığı insanlık dramının soykırım olamayacağını, bunun için yeterli kanıtın olmadığını söylemişti. Bundan 100 yıl önceki hadiseler için yargıç pozisyonunda olan Macron, rahatlıkla soykırım tabirini kullanabiliyor. Bu Avrupa'nın iki yüzlü politikasını ve Ermeni yaklaşımı tamamen siyasi kanıt olarak karşımıza çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Biden\'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesine tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırçuval Otel Davası: 21 Kişiye Mezar Olan Otel İle İlgili İddianame Kabul Edildi
    12:52 Kırçuval Otel Davası: 21 Kişiye Mezar Olan Otel İle İlgili İddianame Kabul Edildi

    Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya'da 21 kişiye mezar olan Kırçuval Otel ile ilgili savcılığın hazırladığı iddianame mahkemece kabul edildi. 11 sanığın 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan yargılanmasına başlanacak.

  • Türkiye Kick Boks Federasyonu siyah kuşak dan sınavları Elazığ'da yapılacak
    12:52 Türkiye Kick Boks Federasyonu siyah kuşak dan sınavları Elazığ'da yapılacak

    Türkiye Kick Boks Federasyonu, siyah kuşak 1. 2. 3. 4. ve 5. dan sınavlarını Elazığ'da düzenleyecek. 20 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan sınavlara yerel ve ulusal düzeyde birçok sporcu ve antrenörün katılımı bekleniyor. Elazığ GSİM Çok Amaçlı Spor Salonu, organizasyona ev sahipliği yapacak.

  • Kocasinan'a yeni cazibe merkezi
    12:52 Kocasinan'a yeni cazibe merkezi

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yapılan yol çalışması, Kent Park Projesi ve çevre düzenlemesiyle Mithatpaşa'nın yeni cazibe merkezi olacağını belirtti.

  • Adıyaman'da otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı
    12:50 Adıyaman'da otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı

    Adıyaman merkezinde, sürücüsü ve plakası belirlenemeyen bir otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı. Kazada otomobil sürücüsü olay yerinden kaçarken, yaralı bisiklet sürücüsü hastaneye kaldırıldı. Soruşturma devam ediyor.

  • Kadıköy'de Bir Kişi 8 Yerinden Bıçaklandı
    12:50 Kadıköy'de Bir Kişi 8 Yerinden Bıçaklandı

    Kadıköy'de kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğrayan bir şahıs, 8 yerinden bıçaklandı. Ağır yaralanan şahıs, olay yerine yakın olan bir taksici tarafından hastaneye kaldırıldı. Saldırı anı ise güvenlik kamerasına yansıdı.

  • Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, tebrik ziyaretlerine devam ediyor
    12:50 Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, tebrik ziyaretlerine devam ediyor

    Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, yeni dönem için kendisine tebrik ziyareti yapan kurum yetkililerini ve vatandaşları makamında ağırlamaya devam ediyor. Ünlü, ziyaretler kapsamında Sahil Güvenlik Güney Ege Komutanı SG Yarbay Akın Coşkunlar, Deniz Ticaret Odası Marmaris Şube Başkanı Halil Bağlı, DTO Marmaris Meclis Başkanı Esat Onur Tugay ve Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin ile yöneticilerini ağırladı.

  • Samsun'da silahla havaya ateş eden 3 kişi gözaltına alındı
    12:49 Samsun'da silahla havaya ateş eden 3 kişi gözaltına alındı

    Samsun'un Vezirköprü ilçesinde düzenlenen nişan töreninde silahla havaya ateş eden M.G., B.K. ve R.A. isimli 3 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı. İfadeleri alınan ve tabancalarına el konulan şüpheliler, idari para cezası verildikten sonra serbest bırakıldı.

  • Torbalı Öğretmenler Korosu Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü İçin Konser Verdi
    12:49 Torbalı Öğretmenler Korosu Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü İçin Konser Verdi

    Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğretmenlerin oluşturduğu 'Torbalı Öğretmenler Korosu', Türk Polis Teşkilatının 179. kuruluş yıl dönümü nedeniyle konser verdi. Torbalı Belediye Kültür Merkezi'ndeki konserde koro şefi Ayşe Demir Çavga, orkestra şefleri Hüseyin Dereli ve Seçkin Al yönetiminde sahne alan solistler ve koristler, sevilen türküleri seslendirdi. Kaymakam Ercan Öter, Belediye Başkanı Övünç Demir, İlçe Emniyet Müdürü Muhittin Murat Yener ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun da konsere katıldı.

  • CHP'de Burcu Köksal'ın yerine Murat Emir Grup Başkanvekili seçildi
    12:49 CHP'de Burcu Köksal'ın yerine Murat Emir Grup Başkanvekili seçildi

    CHP'de Burcu Köksal'ın Afyon Belediye Başkanı seçilmesiyle boşalan Grup Başkanvekilliğine Ankara Milletvekili Murat Emir seçildi. Ankara Milletvekili Murat Emir, yapılan seçimde 66 milletvekilinin oyunu alarak grup başkanvekili oldu.

  • Unilever, Magnum bademli dondurmalarını geri çağırdı
    12:48 Unilever, Magnum bademli dondurmalarını geri çağırdı

    Unilever, İngiltere ve İrlanda'da satılan Magnum bademli dondurmalarını plastik ve metal varlığı nedeniyle geri çağırdı. Ürünlerin yemek için güvensiz olduğu belirtilirken, perakende mağazalarda satış noktası bildirimleri yapılacak ve müşterilere ürünün neden geri çağrıldığı ve ne yapmaları gerektiği anlatılacak.


Advertisement