ABD Başkanlık Seçimleri Bilgi'de Konuşuldu:  - Son Dakika
Güncel

ABD Başkanlık Seçimleri Bilgi'de Konuşuldu:

Bilgi'de santralistanbul Kampüsü'nde düzenlenen etkinlikte, Amerikan başkanlık seçimleri süreci ile sonucunda yaşanacak değişim ve dönüşüm ele alındı.

02.12.2016 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

tanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün düzenlediği "Amerikan Başkanlık Seçimleri Mercek Altında: Seçim Süreci, Seçimler ve Sonuçları" başlıklı etkinlikte, başkan adaylarının kampanyaları ve Donald Trump'ın seçim galibiyeti ele alındı.

Etkinliğe İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Emeritus Profesörü Prof. Dr. A. İlter Turan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Erdoğan, Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Emeritus Profesörü Prof. Dr. Sabri Sayarı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Tuğtan katıldı. Moderasyonunu Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Tuğtan'ın yaptığı buluşmada konuşmacılar, mevcut durumu detaylıca değerlendirirken, geleceğe yönelik ön görülerini de paylaştı.

"Asıl Soru Bundan Sonra Ne Olacağı"

Prof. Dr. A. İlter Turan, başkanlık süreci ve Trump başkanlığında gerçekleşmesi öngörülen gelişmeleri anlatan konuşmasında, "Donald Trump'ın başkanlık yarışını kazanması, insan doğasının ne denli değişken olabileceğinin göstergelerinden biridir. Mevcut anketler ve gözlemler sonucunda Donald Trump'ın kendisinin de mutlak bir zafer beklemediğini açıkça ifade edebiliriz. Kesin bir yönetim planı olmayan ve karakter açısından uzlaşmaya pek yatkın görünmeyen Trump'ın, özellikle seçim zamanı yaptığı konuşmalar da belli bir siyasaya işaret etmiyor. Bu doğrultuda ABD dış politikasını hareketli günlerin beklediğini söyleyebiliriz" dedi.

"Davanıza İnanırsanız, Kazanırsınız"

Seçim sonuçlarını, seçmen detaylarını ve eyaletler arası oy dağılımını katılımcılara aktaran Doç. Dr. Emre Erdoğan, seçim öncesi anketlerde yüzde 80 oranındaki vatandaşın oy vereceğini belirtip, bu sonucun yüzde 58 dolaylarına gerilemesinin başkanlık yarışına büyük etkileri olduğunu belirtti. Özellikle büyük oranda oy alacağı düşünülen Hispanik ve Afrika kökenli vatandaşlar ile kadınları seçim yarışında yeteri kadar kazanamayan Hillary Clinton'ın, 'rasyonel' bir seçim propagandası izlemesinin sonuca etkisinin çok büyük olduğunu ifade eden Erdoğan, "Hillary Clinton iyi bir seçim planlaması yaptı, ancak duygulara oynamayı başaramadı. Ne zaman duygulara oynar, seçmende belli duyguları tetiklerseniz o zaman kazanırsınız. Clinton sahici olarak algılanmadı" dedi.

"Seçmen Globalleşmeye, Göçmenlere ve İslam'a Tepki Verdi"

Prof. Dr. Sabri Sayarı ise Trump'ın zaferinin iç ve dış politika açısından endişe verici bulunmakla beraber, vatandaşların yaklaşık yüzde 65'inin yeni başkanın çözüm bulmasını beklediği göçmen krizi, ekonomi planları ve İslam tehdidi gibi konularda Trump'ın güçlü söylemlere sahip olduğunu belirtti. "Clinton özellikle hedeflediği kitle olan iyi eğitimli, Hispanik ve siyahi vatandaşlar ile kadınlardan beklediği desteği göremedi. Yaptığı yanlış, herkese kucak açmayışı ve özellikle Trump seçmenine sert yorumlarda bulunmasıydı. Bu doğrultuda özellikle göçmen karşıtı, istihdam beklentisi ve anti-İslamik düşünceleri olan kesim, Trump'a oy verdi" dedi.

"ABD Büyük Güçlerden Biri Olmaya Gerileyecek"

Etkinliğin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Tuğtan ise Trump'ın Amerika tekrar 'büyük' olacak sözüne referansla, "Hillary Clinton, Donald Trump'a oy vermeyecek kesim sandık başına gitmediği için kaybetti. Bundan sonraki süreçte başkanlık görevini yerine getirecek olan Trump ise kendi partisinin içinde kalıcı bir düzen ve taraflar arasında kooperasyon kurmalı, ancak karakter yapısı buna pek uygun değil. Bu doğrultuda gelecek günlerde ABD'nin dünyanın bir numaralı gücü olmaktan ziyade, büyük güçlerden biri olmaya gerileyeceğini öngörüyoruz" açıklaması yaptı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel ABD Başkanlık Seçimleri Bilgi'de Konuşuldu:  - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement