ABD Büyükelçisi: Hakan Fidan'la Çalışmak Bir Ayrıcalık - Son Dakika
Güncel

ABD Büyükelçisi: Hakan Fidan'la Çalışmak Bir Ayrıcalık

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone: Hakan Fidan, hükümetine bağlı çalışan biri. Onunla çalışmak bir ayrıcalık. İstihbaratla uyumlu çalışıyoruz.

24.10.2013 11:30  Güncelleme: 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Washington Post gazetesi geçtiğimiz haftalarda, Türkiye'nin geçen yılın başlarında İsrail'in istihbarat örgütüyle çalışan 10 İranlı'nın kimliğini Tahran'a ilettiğini ileri sürdü. David Ignatius imzasıyla yayınlanan haberde, Türkiye'de Mossad ajanlarıyla buluşan 10 İranlı'nın kimlikleri Türk istihbaratı tarafından tespit edildi ve bu kişilerin kimlikleri, Tahran'a iletildi. Netanyahu hükümetinin, Türkiye'den Mavi Marmara baskınına ilişkin olarak özür konusunda ayak diremesinin altında da bu durumun yatıyor." denildi ve haberde MİT Müsteşarı Hakan Fidan "bağımsız politikalar izlemekle" eleştirildi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ: İŞBİRLİĞİMİZ SÜRECEK

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, son günlerde MİT müsteşarı Hakan Fidan'a yönelik çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Ricciardone, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a mesleki ve kişisel açıdan büyük saygı duyduğunu belirterek, Türkiye ile ABD arasında güvenlik ve istihbarat konusundaki yakın işbirliğinin süreceğini söyledi.

Ricciardone, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında ABD basınında çıkan iddialara ilişkin görüşü sorulan Ricciardone, demokrasilerde her türlü bakış açısına yer olduğunu, kayda geçen resmi açıklamaların önem taşıdığını belirtti.

"ONUNLA ÇALIŞMAK BİR AYRICALIK"

Büyükelçi Ricciardone, "Kendisine mesleki ve kişisel açıdan büyük saygı duyuyorum. En fazla sorumluluk ve hassasiyet gerektiren görevlerden birini yürüten, kendini işine adamış, sadık ve yetkin bir üst düzey yetkili. Onunla çalışmak bir ayrıcalık ve ne zaman bir araya gelsek ondan çok şey öğreniyorum" diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasında güvenlik alanında yakın bir işbirliği olduğuna dikkati çeken Ricciardone, "Hükümetimizin görüşü, iki ülke arasında bölgenin hassas sorunları ile güvenlik meselelerinin çözümü, savunma ve istihbarat konularında yakın bir işbirliği bulunduğu yönünde. Bu işbirliğimiz devam edecek" ifadesini kullandı.

"ENDİŞELERİMİZ VAR"

Türkiye'nin Çinli bir şirketten füze alımı ihtimaline ilişkin yorumu sorulan Ricciardone, konunun kendilerini endişelendirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye ile ABD'deki en az 3 yasal düzenlemeye göre yaptırım altında bulunan Çinli bir firma arasında varılması muhtemel anlaşma konusunda büyük endişe duyduğumuz sır değil. Bu ticari bir karar ve Türkiye, savunma alımları ile ilgili kendi bağımsız kararını verme hakkına sahip ancak bizim müttefiklerin füze ve hava savunmasına ilişkin endişelerimiz var."

ABD'li ve Türk uzmanların konuyla ilgili görüşmelere başladıklarını belirten Ricciardone, konunun iki müttefik ve dost ülke arasında resmi kanallardan ele alınacağını söyledi. Ricciardone, "Türkiye, verileri tamamen ve düşünerek ele aldıktan sonra kendi kararını verecek. Sanırım şu anda, konunun statejik savunma boyutuna odaklanıyoruz" dedi.

KILIÇDAROĞLU İLE SÜRPRİZ GÖRÜŞME

Ricciardone, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla görüşmesini ise "Muhalefet lideriyle görümem kadar doğal bir şey olamaz." sözüyle değerlendirdi.

İSRAİL: ABD SIZDIRDI

Fidan'la ilgili Washington Post'ta çıkan haberin İsrail tarafından sızdırıldığı iddia edilmiş, ancak İsrail bu iddiaları yalanlayarak, "Biz yapmadık, ABD yaptı." demişti.

ABD Büyükelçisi: Hakan Fidan\'la Çalışmak Bir Ayrıcalık
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel ABD Büyükelçisi: Hakan Fidan'la Çalışmak Bir Ayrıcalık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement