ABD Büyükelçisi Ricciardone, Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Güncel

ABD Büyükelçisi Ricciardone, Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı

ABD Büyükelçisi Ricciardone, Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı

Büyükelçi Ricciardone: "(Çözüm süreci) Türkiye bu konuda bir çözüme ulaşacak. Çünkü taraflar etkili bir iletişim içinde" "Bir ABD gazetesinde yayımlanan eleştirel bir haberin, Türkiye'nin ...

24.10.2013 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ülkesinin Türkiye'de yürütülen çözüm sürecine destek verdiğini belirterek, "Türkiye bu konuda bir çözüme ulaşacak. Çünkü taraflar etkili bir iletişim içinde" dedi.

Ricciardone, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çözüm sürecine ilişkin görüşü sorulan Ricciardone, süreci ilgiyle izlediklerini ve desteklediklerini belirterek, Türk hükümetinin ve ilgili muhalefet partilerinin konuyu ele alış biçimin cesaretlendirici olduğunu söyledi. Türkiye'nin konuya bir demokrasi meselesi gibi baktığını ve tüm vatandaşların haklarının güçlendirilmesini amaçladığını ifade eden Büyükelçi, sürecin ilerleyeceğini ve halkın beklentilerinin ne ölçüde karşılanacağının önem taşıdığını vurguladı.

Konunun Türkiye'nin siyasi meselesi olduğunu ve ABD'nin daha ziyade ahlaki destek sunduğunu belirten Büyükelçi, ilgili tarafların talep etmesi halinde sürece dahil olabileceklerini ancak şu ana kadar böyle bir talep gelmediğini söyledi. Ricciardone, "Türkiye bu konuda bir çözüme ulaşacak. Çünkü taraflar etkili bir iletişim içinde. Bizim dahil olmamıza ihtiyaç duyduğunuzu düşünmüyorum. Eğer Türk hükümeti bir noktada bizim ya da başka bir dost ülkenin sürece bir şekilde dahil olmasını isterse tabii ki bu isteği dikkate alırız. Ancak şu anda o yönde bir talep yok" dedi.

Büyükelçi Ricciardone, terörle mücadele konusunda, ülkesinin Türkiye'ye müttefiki olarak büyük önem verdiğinin de altını çizdi.

Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin soru üzerine Ricciardone, "Bu konudaki pozisyonumuz değişmedi. Her demokraside vatandaşların adalet sistemine güven duyması gerekir. Bu davalarda da yaptığımız çağrı şeffaflık ve zamanlılık konusundaydı. Adalet şeffaf ve zamanlı olmalıdır. Önemli olan, bu davaların sonuçları hakkında Türk halkının ne düşündüğü, adaletin yerini bulduğuna inanıp inanmadığı" ifadesini kullandı.

"Kılıçdaroğlu Washington'a giderse mutlu oluruz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile dün yaptığı görüşmenin ve Kılıçdaroğlu'nun yakın gelecekte ABD'yi ziyaret etmeyi planlayıp planlamadığının sorulması üzerine Ricciardone, demokratik bir ülkede bir büyükelçinin bir muhalefet lideriyle bir araya gelmesinin son derece doğal olduğunu söyledi.

Ricciardone, "Eğer CHP Genel Başkanı önümüzdeki ay Washington'a gitmeye karar verirse çok mutlu oluruz ve kendisini saygıyla karşılarız. Eminim kendisine Kongre de yürütme organı da büyük ilgi gösterecektir. Kendisi saygı duyulan ve seçilmiş bir yetkili" dedi.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin açıklamaları hatırlatılarak, ODTÜ'deki yol güzergahı tartışmaları konusundaki değerlendirmesi sorulan Ricciardone, ifade özgürlüğünün önemine değinerek, şunları kaydetti:

"O dönemde de şimdi de geçmişte de gelecekte de ABD her zaman kişilerin ifade özgürlüğünü ve grupların barışçıl şekilde toplanma özgürlüğünü destekledi ve destekleyecek. 4 Temmuz'da da buna değinmiştim ve bu konulara ilişkin olarak Cumhuriyetinizin kurucusu ile eski ABD başkanlarının sözlerinden alıntı yapmıştım. Bu son derece önemli bir konu ve tutumuzu sürdüreceğiz."

"ABD- İran diyaloğunda Türkiye rol üstlenebilir"

Büyükelçiye, ABD ile İran arasında başlayan yeni diyalog sürecinde Türkiye'nin bir rol üstlenip üstlenemeyeceği de soruldu. Türkiye'nin P5+1 görüşmelerine ev sahipliği yaparak zaten bir rol oynadığını ifade eden Ricciardone, şöyle konuştu:

"Bunun ötesinde de Türkiye'nin önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. Türkiye'nin ekonomik etkisi, askeri gücü ve kültürel özellikleriyle her bölgesel konuda rol oynayacağına inanıyorum. İran'ın, nükleer yayılmanın önlenmesine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirme zamanı geldiğinde, Türkiye gücünü İranlıları ikna etme yönünde kullanabilir. Bunun büyük yardımı olacaktır."

Türkiye- İsrail ilişkileri

Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi sürecinde ABD'nin nasıl bir rol oynayabileceğinin sorulması üzerine Büyükelçi,  şunları söyledi:

"Bu sorunu çözecek olanlar Türkiye ve İsrail'dir. İki ülkenin de yakın bir müttefiki ve dostu olarak biz meselenin çözülmesini istiyoruz. İki güçlü demokrasi ve bölgesel istikrarın kaynağı ülkeler olarak, umarız normal ilişkilere sahip olursunuz. Bununla kastettiğim, düzenli olarak büyükelçileriniz ve kabine üyeleriniz aracılığıyla iletişimde olmanız. Bu, her konuda anlaşmanız gerektiği anlamına gelmiyor, etkili bir iletişiminiz olması anlamına geliyor."

Ricciardone, ABD'nin konuyla ilgili olarak yeni bir girişimde bulunma ihtimalinin sorulması üzerine, ülkesinin hiçbir tarafı bir adım atma konusunda zorlayamayacağını ancak iki tarafı da cesaretlendirebileceğini ve destekleyebileceğini ifade etti.

"Türkiye ile samimi istişarelerde bulunuyoruz"

Suriye'deki radikal gruplara ilişkin soruyu yanıtlayan Ricciardone, Londra'da düzenlenen Suriye Halkının Dostları çekirdek grup toplantısında kabul edilen bildiriye işaret ederek, ABD, Türkiye ve diğer 9 ülkenin Suriye muhalefetini desteklediğini ve desteğin kime verileceği konusunda belirgin bir ayrım gözettiklerini vurguladı

Ricciardone, Suriye Ulusal Koalisyonu'na desteklerini ifade ettiklerini, Suriye içindeki insani duruma ilişkin desteği artırma kararı aldıklarını ve Nusra Cephesi gibi aşırı gruplar konusundaki endişelerini dile getirdiklerini de söyledi. Büyükelçi, Türkiye'nin konuya ilişkin tutumunun ABD'yi fazlasıyla tatmin ettiğinin de altını çizdi.

Kürt gruplar da dahil olmak üzere Suriye muhalefetinden pek çok grupla irtibat halinde olduklarını belirten Ricciardone, "Türkiye ile Kürt unsurlar da dahil olmak üzere Suriye muhalefetiyle ilgili birlikte ve ayrı olarak aldığımız duyumlar konusunda samimi istişarelerde bulunuyoruz" diye konuştu.

Sınır güvenliğinin önemine de değinen Büyükelçi, bu konunun Türkiye için zorlu bir iş olduğunu vurgulayarak, sınırların korunmasının ulusal güvenlik önceliği olduğunu ifade etti.

Türkiye-ABD ilişkileri

Türkiye-ABD ilişkilerini de değerlendiren Ricciardone, iki ülke arasındaki yüksek düzeyli temasların sürdüğünü, ABD'nin Türkiye'ye bir müttefik ve dost olarak değer verdiğini söyledi.

Son dönemde ABD basınında çıkan eleştirel haberlerin hatırlatılması üzerine Ricciardone, "Bir ABD gazetesinde yayımlanan eleştirel bir haberin, Türkiye'nin bağımsızlığını, istikrarını, gücünü ve onurunu etkileyeceğini düşünmek, burada ABD'yi eleştiren herhangi bir gazete haberinin, benim ülkemin refahını ve istikrarını zedeleyeceğini düşünmek kadar saçma" görüşünü paylaştı.

Büyükelçi, "Türkiye önem taşıyan bir ülke ve dünyada önemli bir oyuncu. Bu da bazılarının yaptıklarınızı onaylayacağı, bazılarınınsa onaylamayacağı anlamına geliyor. Buna alışmalısınız" diye konuştu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Büyükelçisi Ricciardone, Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement