ABD'de 2016 Başkanlık Seçimleri - Son Dakika
Güncel

ABD'de 2016 Başkanlık Seçimleri

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'nin aday adayları ikinci kez televizyon açık oturumunda kozlarını paylaşırken, özellikle emlak milyarderi Donald Trump ile diğer adaylar arasında sık sık atışmaların yaşanması dikkati çekti.

17.09.2015 08:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'nin aday adayları ikinci kez televizyon açık oturumunda kozlarını paylaşırken, özellikle emlak milyarderi Donald Trump ile diğer adaylar arasında sık sık atışmaların yaşanması dikkati çekti.

Cumhuriyetçi Parti'nin 15 aday adayı, CNN tarafından düzenlenen açık oturumda bir araya geldi.

İlk açık oturumda, son dönemlerdeki anketlerde daha düşük destek alan Senatör Lindsey Graham, eski New York Valisi George Pataki, eski Senatör Rick Santorum ve Louisiana Valisi Bobby Jindal görüşlerini paylaştı.

Amerikan halkının en fazla ilgisini çeken ise kamuoyu yoklamalarında en önde giden emlak milyarderi Trump'ın yanı sıra eski Florida Valisi Jeb Bush, Ohio Valisi John Kasich, Wisconsin Valisi Scott Walker, New Jersey Valisi Chris Christie, eski Arkansas Valisi Mike Huckabee, teknoloji şirketi yönetim kurulu başkanı Carly Fiorina, senatörler Marco Rubio, Ted Cruz ve Rand Paul, beyin ve sinir cerrahı Ben Carson olmak üzere, anketlerde en fazla puan toplayan 11  aday adayın bir araya geldiği ikinci açık oturum  oldu.

Açık oturum, diğer aday adaylarıyla Trump arasında atışmalarla başladı.

Aday adayları Trump'un ruh halini eleştirirken, eğlence dünyasında başarılı olmasına rağmen ülkeyi yönetebilecek ve önemli konuları ele alabilecek ciddi bir aday olmadığını söyledi. Bush, Trump'un üslubuyla ilgili olarak, "Dünya genelindeki liderlere hakaret ederek başkanlık yapamazsınız" dedi.

Trump ise adayların karakterine yönelik tüm eleştirilerini reddetti.

Aday adaylarından Walker, Trump'un iş adamı olarak faaliyetlerini eleştirirken Trump, seçmenin Walker'ı değil kendisini tercih ettiğini söyledi. İkilinin birbirlerinin sözlerini keserek konuşmalarına müdahale ettikleri görüldü. Bu sırada araya giren Kasich, karşılıklı atışmalar yerine ülkeyi ilgilendiren ana konulara dönülmesini istedi.

Ancak, açık oturumda Trump'ın yaptığı açıklamalar üzerinden ikili atışmalar sık sık yaşanmaya devam etti.

-Bush ve Trump sık sık karşı karşıya geldi-

Eski Florida Valisi Bush, Trump'ın eyalette kumarhane açmayı istediğini ama kendisinin kabul etmediğini iddia ederken, Trump ise böyle bir girişimde bulunmadığını savundu.

Seçim kampanyası bağışları konusunda da Trump, kimseden para kabul etmediğine vurgu yaparken, Bush, Trump'ın geçmişte Demokrat Parti Başkan aday adaylarından Hillary Clinton ile diğer bazı Demokratlara para desteği verdiğini hatırlattı. Bu noktada, ikili arasında atışmalar oldu.

Açık oturum göçmenlikle ilgili bölümünde, programı sunucusu Jack Tapper, Trump'ın daha önce Bush'un Meksika doğumlu eşinden etkilendiğini söylediğini hatırlatması üzerine Bush, Trump'dan, seyirciler arasında yer alan eşinden özür dilemesini istedi ama Trump özür dileyeceği bir şey olmadığı söyledi.

İkili arasındaki diğer bir tartışma ise Irak savaşı konusunda oldu. Trump, Irak'ın 2003 yılında işgalini desteklemediğini dile getirirken, Bush'a "Senin kardeşin ve onun yönetimi yüzenden Barack Obama geldi ofise" dedi.

Bunun üzerine sinirlendiği gözlenen Bush, "Açıkçası, kardeşim sayesinde güvendesin, güvendeyiz" ifadesini kullanırken, Trump, "Sen kendini güvenli hissediyor musun? Ben hissetmiyorum" karşılığını verdi.

Walker ise araya girerek, "Bizim güvende hissedemememizin nedeni Bush değil, Obama" diye konuştu.

-"Çocukça atışmaları bırakın"-

Trump ile partinin tek kadın aday adayı Fiorina arasında da zaman zaman gerilimler oldu.

Trump'ın daha önce kendisinin dış görünüşünü eleştirdiğinin hatırlatılması üzerine Fiorina, "Trump'ın ne dediğini ülkedeki tüm kadınlar duydu" dedi. Trump ise "Kendisi güzel bir kadın ve güzel bir yüzü var" ifadesini kullandı.

Açık oturumun bir bölümünde Trump ve Fiorina arasında iş dünyasındaki başarıları ve yaptıkları noktasında karşılıklı atışma yaşanırken, buna sinirlenen Christie, "İkiniz de başarılısınız, tebrikler ama kim başarılı değil biliyor musunuz? Obama ve Clinton sürüyen orta sınıf. Seyirciler arasında işsiz kalan 55 yaşındaki inşaat çalışanı sizin kariyerinizle pek ilgilenmiyor. O nedenle aranızdaki bu çocukça atışmayı bırakın ve bu konuları konuşalım" yorumunu yaptı.

-Dış politikada daha fazla müdahil olma sözü verdiler-

Obama yönetiminin özellikle İran, Rusya ve Suriye konusundaki dış politika yaklaşımını eleştiren Cumhuriyetçi aday adayları, ABD'nin daha etkili liderlik yürütmesi gerektiğini söyledi.

Ran Paul dışında, diğer tüm adaylar, ABD'nin Suriye ve Irak'a daha fazla müdahil olmasını savunurken, bazılarının sahada Amerikan askeri bulunması fikrini ortaya koydu. Paul ise "Obama, (kimyasal silah kullanımı ortaya çıktığında) Esed'i bombalasaydı DAEŞ şimdi Şam'da olurdu, akıllıca düşünmek lazım" dedi.

Obama'nın Suriye konusunda cesur davranamadığını savunan Trump'ın, "Suriye karmakarışık. Biz DAEŞ ile savaşıyoruz. DAEŞ Suriye (yönetimi) ile savaşmak istiyor. Biz neden DAEŞ ile Suriye'de savaşıyoruz? Bırakalım birbirleriyle savaşsınlar ve (sonunda) elde kalanı alalım" yorumu dikkati çekti.

Bunun yanında Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD Başkanı Barack Obama'ya hiç saygısı olmadığını ama kendisinin Putin ile iyi şekilde çalışabileceğini kaydetti.

Ted Cruz, Clinton için oy verenlerin Ayetullah'a oy vermiş olunacağını iddia etti.

-Demokratların ilk canlı tartışma programı ekimde-

Kasım 2016'da yapılacak seçimde Demokrat Parti'nin başkan aday adayları canlı yayında açık oturuma ilk kez ekim ayında çıkacak.

Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, eski Maryland Valisi Martin O'Malley, eski Rhode Island Valisi Lincoln Chafee, Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Virginia eyaleti eski senatörlerinden Jim Webb, 13 Ekim'de Nevada eyaletinde CNN ekranlarında görüşlerini açıklayacak.

Şu anda 5 aday adayının yer aldığı Demokrat Parti'deki yarışa ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da katılabileceği belirtiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de 2016 Başkanlık Seçimleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı
    00:23 Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı

    Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemide bulunan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, Gazze'ye taşınmak üzere tırlara yüklenecek.

  • ABD, Filistin'in BM tam üyeliği talebini veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM tam üyeliği talebini veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti.

  • Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı
    00:19 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralandı

    Manisa'nın Selendi ilçesinde meydana gelen trafik kazasında okul servisi ile kapalı kasa kamyonet çarpıştı. Kazada 9 öğrenci hafif şekilde yaralanırken Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, öğrencileri hastanede ziyaret etti. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    23:58 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. AFAD ve diğer kurumlar çalışmalara devam ediyor. Can kaybı yaşanmazken, bazı binalarda hasar oluştu. Vatandaşlar açık alanlarda bekliyor. İçme suyu konusunda uyarı yapıldı.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.


Advertisement