ABD'de FETÖ okulu açma girişimi engellenebilir - Son Dakika
Güncel

ABD'de FETÖ okulu açma girişimi engellenebilir

ABD\'de FETÖ okulu açma girişimi engellenebilir

ABD'nin Alabama eyaletinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yeni bir sözleşmeli okul açma girişimine izin verilmeyebilir.

04.02.2020 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin Alabama eyaletinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yeni bir sözleşmeli okul açma girişimine izin verilmeyebilir.

Alabama'nın yerel "AL.com" internet sitesinde yer alan habere göre, Alabama Ulusal Sözleşmeli Okullar Komisyonu'nda yapılan oylamada, FETÖ'nün "Woodland Hazırlık Okulları"nın, Aralık 2019'da iskan izni belgelerini temin etme süresinin uzatılmasına yönelik başvurusu reddedildi.

Başvurularında "hile ve yanlış yönlendirme" yapıldığı gerekçesiyle Ağustos 2019'da davaya konu olan "Woodland Hazırlık Okulları"nın süre uzatma talebi yapmasından bu yana ilk kez toplanan Komisyon'daki oylamada çıkan ret sonucuyla fesih prosedürlerinin başlamasının yolu açılmış oldu.

Eyalette oylamayla başlayan süreç, "Woodland Hazırlık Okulları"nın Alabama'da faaliyet gösterme hakkının elinden alınmasıyla sonuçlanabilir.

Komisyonun avukatı Lane Knight, sözleşmede istenen belgeler belirlenen sürede temin edilmediği için Komisyonun sözleşmeli okulun faaliyet gösterme hakkını iptal edebileceğini söyledi.

Knight, Komisyonun "Woodland Hazırlık Okulları"na yanıt için en az 30 gün süre tanıyacağını, sonrasında Komisyonun konuyu oturumda ele alacağını belirtti. Komisyonun, bu oturumu izleyen iki ay içinde konuyla ilgili son kararını vermesi bekleniyor.

Alabama eyaleti Eğitim Departmanı (AEA) Başkanı Sherry Tucker, bütün sözleşmeli okullara değil sadece kötü olanlarına karşı olduklarını belirterek, "Woodland Hazırlık Okulları kötü olacaktı. Bunu yerel liderlerimiz gördü, yerel seçilmiş yetkililerimiz gördü, (Okulun) başvurularını değerlendiren ulusal uzmanlar bunu gördü." dedi.

"Woodland Hazırlık Okulları" Avukatı Nash Campbell, okulun yönetim kurulunun, komisyonun Aralık 2019 başında iskan izni belgelerini temin etme süresini 10 Ocak'tan mayıs ayına uzatmasını talep ettiğini belirtti.

AEA, Ağustos 2019'da FETÖ'nün ABD'deki "Unity Okul Hizmetleri" adlı sözleşmeli okullar yöneticisi Soner Tarım'a okul başvurularında "hile ve yanlış yönlendirme yaptığı" gerekçesiyle dava açmıştı. Davada Tarım'ın, 260 öğrenci kapasiteli "Woodland Hazırlık Okulları" başvurusunda yaptığı hile ve yolsuzluk girişimlerine işaret edilmişti. Dava dosyasında Tarım'ın, Alabama'daki okul başvurusunda, okulla bağlantılı başka bir FETÖ vakfıyla ilişkisini gizlemeye yönelik "hileli davranışlarda bulunduğu" belirtilmişti. Bununla beraber, Alabama Ulusal Sözleşmeli Okullar Yetkilileri Odasından Tarım'ın başvurusunu yaptığı okulun beklenilen hiçbir kritere uymadığı ve bu sebeple başvurunun reddedildiği açıklanmıştı.

Washington Post gazetesinde 2019 Mayıs'ta yayımlanan "Alabama'nın ilçesindeki sözleşmeli okul tartışması hakkındaki hikaye" başlığıyla yayımlanan makalede, ülkedeki sözleşmeli okulların varlığının halihazırda sorgulandığı vurgulanarak, Woodland Hazırlık Okulunun kurulmasının, onaylanmasının tartışmalara yol açtığına dikkat çekilmişti. Okulun kurulacağı kasabanın belediye başkanının okulun konumunu tasvip etmediğinin belirtildiği makalede, sözleşmeli okulların başvurularını değerlendiren kuruluşun da okulun eğitim ve bazı standartları karşılamadığını belirttiği aktarılmıştı. Ayrıca makalede okulun kurucusu Soner Tarım'ın da FETÖ ile bağlantıları nedeniyle tartışmalı bir kişilik olduğuna işaret edilmişti.

FETÖ'nün ABD'deki okul ağı

ABD'nin Pennsylvania eyaletinde 1999 yılından bu yana ikamet eden FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, ülke genelinde 140 civarında sözleşmeli okulu ve bu okullar vasıtasıyla devletten yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık geliri yöneten kişi olarak biliniyor. Söz konusu okullarda her yıl yaklaşık 60 bin civarında öğrencinin eğitim aldığı belirtiliyor.

FETÖ'nün ABD'deki sözleşmeli okulları ile ilgili çok sayıda finansal usulsüzlük soruşturması açılmış, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), örgütün bazı okullarına baskın düzenleyerek aramalar yapmıştı.

ABD yönetimi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine yönelik Türkiye'nin sunduğu hukuki delillerle ilgili henüz kayda değer bir adım atmamakla da eleştiriliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de FETÖ okulu açma girişimi engellenebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Canik Belediyesi, üniversiteyi kazanan öğrencilere burs desteği verecek
    17:03 Canik Belediyesi, üniversiteyi kazanan öğrencilere burs desteği verecek

    Samsun'da Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, üniversiteyi ilk kez kazanan öğrencilere burs desteği vereceklerini açıkladı. Sandıkçı, öğrencilerin belediyeye başvurması gerektiğini belirtirken, Canik Belediyesi'nin eğitime yönelik projelerle öğrencilerin eğitim hayatına katkıda bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, burs başvuru tarihleri ve detaylı bilgilere Canik Belediyesi sosyal medya hesaplarından ulaşılabileceği ifade edildi.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor
    17:03 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, 27 ülkeden 108 sporcunun katılımıyla Antalya'da başlıyor. Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, organizasyonun Türkiye'de 7'nci, Antalya'da ise ilk kez düzenlendiğini belirtti. Vestel'in sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyonun Türk cimnastiğine büyük güç katacağı ifade edildi. Organizasyonun son günü 31 Mart'ta yapılacak.

  • Turgut Altınok, Antalya'daki 600 konut iddialarını yalanladı
    17:03 Turgut Altınok, Antalya'daki 600 konut iddialarını yalanladı

    Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok, Antalya'da 600 konutunun bulunmadığını belgeyle kanıtladı.

  • Van'da Çocuk Akademisi Hizmete Açıldı
    17:03 Van'da Çocuk Akademisi Hizmete Açıldı

    Van'ın İpekyolu Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Çocuk Akademisi' hizmete açıldı. Akademide çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılacak ve hayallerini gerçekleştirme imkanı sağlanacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ne eser ve hizmet diyeceğiz
    17:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ne eser ve hizmet diyeceğiz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin tercihini Cumhur İttifakı'ndan yana yapacağına inandığını ve yatırım ve kalkınma hamlelerini kesintiye uğratmadan sürdüreceklerini belirtti.

  • Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi
    17:01 Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi

    Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, merkezin hayırlı olmasını diledi ve sağlık alanında yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Törene, Cumhur İttifakı'nın Yüreğir Belediye Başkan adayı Halil Nacar da katıldı.

  • Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı
    17:00 Tokat'ın Pazar ilçesinde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı

    Tokat'ın Pazar ilçesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım töreninde çiftçilere 4 bin 500 kilogram nohut tohumu dağıtıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Kapar, törende konuşarak, tarımın geliştirilmesinde katkı sunan kurumlara ve tarım ailesine teşekkür etti. Dağıtıma Kaymakam Mehmet Miraç Demir, İlçe Tarım Kredi Müdürü Canan Kaymaz, Ziraat Odası Başkanı Murat Akın ve çiftçiler katıldı.

  • Ahlatcı Çorum FK, Ankara Keçiörengücü maçına en iyi oyunlarını ortaya koymak için çıkacak
    17:00 Ahlatcı Çorum FK, Ankara Keçiörengücü maçına en iyi oyunlarını ortaya koymak için çıkacak

    Ahlatcı Çorum FK'nin teknik direktörü Serkan Özbalta, Ankara Keçiörengücü maçında en iyi oyunlarını sergilemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Özbalta, takımının play-off hattında merkezi bir konuma geldiğini ancak henüz bir şeyin garantilenmediğini vurguladı. Mücadeleci ve inatçı bir şekilde oynayacaklarını ifade eden Özbalta, taraftarların desteğiyle istedikleri sonucu almayı hedeflediklerini söyledi.

  • Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı
    17:00 Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı

    Bugünkü gazetelerde yer alan 'Kamuoyuna duyurulur' başlıklı ilanda, çocuklar için üretilen Jasmine bebeğin güvensiz olduğu tespit edilerek piyasaya arzının yasaklandığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimde, ürünün fitalatla ilgili mevzuatta belirtilen temel gerekleri sağlamadığı ortaya çıktı. Firma, ürünü satın alan müşterilerin iletişim bilgileri vasıtasıyla iade etmelerini istedi.

  • Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm sözcüğüne hakaret ediyorlar
    16:59 Mustafa Bozbey: Kentsel dönüşüm sözcüğüne hakaret ediyorlar

    CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa'da kentsel dönüşümün yapılmadığını belirterek, kentsel dönüşümün planlar dahilinde yapılması gerektiğini söyledi.


Advertisement