ABD'de Tarım Dışı İstihdam Beklentinin Altında Kaldı - Son Dakika
Ekonomi

ABD'de Tarım Dışı İstihdam Beklentinin Altında Kaldı

ABD'de tarım dışı istihdam ağustosta 156 binle beklentinin altında kaldı, işsizlik oranı yüzde 4,3'ten yüzde 4,4'e yükseldi.

01.09.2017 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de tarım dışı istihdam ağustosta 156 binle beklentinin altında kaldı, işsizlik oranı yüzde 4,3'ten yüzde 4,4'e yükseldi. Enflasyon görünümü açısından önem taşıyan ortalama saatlik ücretler ise yüzde 0,1 artarak beklentiyi karşılamadı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın istihdam raporuna göre, tarım harici sektörler ağustosta 156 bin kişiye yeni iş imkanı sağladı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikası açısından önem taşıyan veriye ilişkin piyasa beklentisi 180 bin seviyesindeydi.

Öte yandan, haziran ayına ait tarım dışı istihdam 231 binden 210 bine ve temmuz rakamı 209 binden 189 bine revize edildi. Son 3 aylık ortalama istihdam artışı, önceki iki aya yapılan negatif revizyonlar ve ağustos verisi doğrultusunda 195 binden 185 bine geriledi.

İşsizlik yüzde 4,3'e geriledi, ücretler yüzde 0,3 arttı

Rapora göre, ABD'de işsizlik oranı ağustosta önceki aya kıyasla 0,1 puan artarak yüzde 4,4'e yükseldi. Beklenti işsizlik oranının yüzde 4,3 ile son 16 yılın en düşük seviyesini koruyacağı yönündeydi.

Fed'in enflasyon açısından dikkatle izlediği ortalama saatlik ücretler, ağustosta aylık yüzde 0,1 artarak yüzde 0,2 seviyeseindeki artış beklentisini karşılamazken, yıllık ücret artışı yüzde 2,5'te sabit kaldı.Söz konusu dönemde, iş gücüne katılım oranı yüzde 62,9'da sabit kalırken, haftalık ortalama çalışma saati 34,5'ten 34,4'e indi.

Analistler, beklentileri karşılamayan istihdam verilerinin, iş gücü piyasasının ağustosta bir parça ivme kaybettiğine işaret ettiğini belirtiyor. Bununla birlikte, ağustosun 2010 yılından bu yana ortalama istihdam artışının en zayıf olduğu ay olmasının bu durumu alışılmış hale getirdiğini vurgulanıyor.

Piyasalar verileri fiyatlıyor

Beklentilerin altında gelen istihdam verileri öncesinde 1,1919 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, verinin hemen ardından 1,1966'ya yükseldi. Öte yandan, 3,44 seviyesinden işlem gören dolar/TL verilerin açıklanmasını takiben 3,4175'e geriledi.

Altının ons fiyatı ise 1,319 dolardan 1,328 dolara yükselirken, 10 yıllık ABD devlet tahvili faizi kısa süreli dalgalanmanın ardından yüzde 2,13'e çıktı, Brent petrolün varil fiyatı ise sınırlı düşüşle 52,67 dolardan işlem görüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi ABD'de Tarım Dışı İstihdam Beklentinin Altında Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement