ABD'de Türk Öğrencinin Öldürülmesi - Son Dakika
Güncel

ABD'de Türk Öğrencinin Öldürülmesi

Almanya'nın Hamburg kentinde, 17 yaşındaki Diren Dede'nin cenaze namazı kılındı Dede'nin cenazesinin Bodrum'da toprağa verileceği öğrenildi Baba Celal Dede: ''Allah'tan ve adaletten tek isteğim, öldüren kişinin hak ettiği cezaya çarptırılmasıdır''

04.05.2014 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de öldürülen 17 yaşındaki Türk öğrenci Diren Dede için Almanya'nın Hamburg kentinde cenaze namazı kılındı.

Yeni Beyazıt Camisi'ndeki cenaze töreninde Dede'nin babası Celal Dede ve annesi Gülçin Dede ile kardeşleri Başak ve Esra Dede ve yakınları taziyeleri kabul etti. Diren Dede'nin çocukluk arkadaşları cenazeyi tekbirlerle musalla taşına koymasının ardından Hamburg Merkez Cami İmamı Ercan Yüksekkaya cenaze namazını kıldırdı.

Cenaze namazının ardından Diren Dede'nin annesi ve babası ile yakınlarının tabuta sarılarak ağladıkları görüldü. Yüksekkaya, namazın ardından yaptığı konuşmada,  İslam dinin ilk emrinin "oku" olduğunu, Diren Dede'nin ABD'ye eğitim almak için gittiğini belirterek,  "Diren yavrumuz ilim şehidi oldu. Eğitim şehidi oldu" dedi.

Dede ailesinin yakını Ercan Uzunpınar da Diren Dede'nin 10 aylığına eğitim için ABD'ye gittiğini anlattı.

Diren Dede'nin, komşularını rahatsız etmemek için telefon görüşmesini garajda yapmak isterken burada canice dört el ateş edilerek öldürüldüğünü belirten Uzunpınar, ABD'de basına yansıtılan fotoğraftaki kişinin de Diren Dede olmadığını söyledi.

Türkiye'nin Hamburg Başkonsolosluğunun Türkiye'den gelen talimatla olayla ilgilenmek için 2 avukat tuttuğunu, Hamburg Savcılığının da soruşturmaya başladığını belirten Uzunpınar, ABD'de olayla ilgili davanın görüleceğini kaydetti.

Uzunpınar,  aileye taziye mesajı gönderen Hamburg Eyaleti Başbakanı Olaf Scholz ve ABD  Hamburg Konsolosluğu ile cenaze törenine katılan Türkiye'nin Hamburg Başkonsolosluğu yetkililerine teşekkür etti.

Baba Celal Dede,  olayın ardından ABD'ye gittiğini belirterek, orada yaşayan Müslümanların kendisine çok yardımcı olduklarını söyledi. Oğlunun cenazesinin Hamburg'a getirilmesi konusunda herkesin yardımcı olduğunu anlatan Dede, ABD'de oğlu için bir tören düzenlendiğini, oradaki insanların da acılarını paylaştığını kaydetti.

ABD'deki silah yasalarının değişmesini isteyen Dede, "Öldürmenin böyle kolay olmaması lazım. İnsan hayvana kıyamıyor ki insana nasıl kıysın" şeklinde konuştu.

ABD'de basına yansıyan  ve Diren Dede'ye ait olduğu iddia edilen fotoğrafla ilgili olarak da baba Celal Dede, "Bizim internette gördüğümüz bir garajın içinde bir resim var. Bizim çocuğumuzun onun olmadığını tahmin ediyoruz. Benzemiyor çünkü. Montaj mıdır nedir bilemiyoruz. Sonra mahkeme olacak. Mayıs ortasında onlar karar verilecek inşallah. Hak ettiği cezayı Allah ve kanun verecek inşallah" diye konuştu.

"Allah ve adaletten tek isteğim, öldüren kişinin hak ettiği cezaya çarptırılmasıdır" diyen Dede, bu kişiye ağır bir ceza verilmesi gerektiğini belirtti. Dede, ABD'deki silah yasalarına tepki göstererek, Avrupa'da yaşadıklarını ve burada kimsenin evinde silah olmadığını hatırlattı.

Çocuklarını ABD'ye gönderecek aileleri uyardı

ABD'ye çocuklarını gönderecek olan aileleri de uyaran Dede, "Ailelerin kiminle ve hangi organizasyonla göndereceklerini iyi düşünmesi lazım.  Gönderdikleri eyalette hangi yasaların olduğu ve çocukları hangi tehlikeler beklediği konusunda bilgi alsınlar. Maalesef biz yüzde yüz bilgilendirilmedik" dedi.

Oğlunun ABD'ye gittiğinde, oranın tehlikeli olabileceğini bildiğini ifade eden Dede, ancak oğlunun, gittiği yerin iyi olduğunu aktardıktan sonra rahatladığını, oğlunun kaldığı yerde çok mutlu olduğunu belirtti.

Cenaze törenine katılan ve acıları paylaşan herkese teşekkür eden Dede, "Hepimiz aynı hisleri paylaşıyoruz. Hepimizin çocuğu var" ifadesini kullandı.

Öte yandan Diren Dede'nin cenazesinin bu akşam uçakla İzmir'ei, oradan da defnedilmek üzere Bodrum'a götürüleceği öğrenildi.

Almanya'dan eğitim için 10 aylığına ABD'ye giden Diren Dede,  bir hafta önce ABD'nin Montana eyaletinin Missoula kentinde bir garajda tüfekle öldürülmüştü. Markus Kaarma adlı ev sahibinin, 11. sınıfa giden Dede'yi hırsız sanarak vurduğu iddia edilmişti. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD'de Türk Öğrencinin Öldürülmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement