ABD'de Yaşayan Rus Kadına Casusluk Suçlaması - Son Dakika
Dünya
BBC

ABD'de Yaşayan Rus Kadına Casusluk Suçlaması

Maria Butina , Rusya adına siyasi gruplara sızmakla suçlanıyor.

17.07.2018 02:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD hükümeti, 29 yaşındaki Rusya vatandaşı Maria Butina'yı, siyasi gruplara sızarak Rus hükümeti adına casusluk faaliyeti yürütmekle suçladı.

Amerikan medyasındaki haberlere göre Butina, Cumhuriyetçi Parti'yle yakın ilişkiler kurdu ve bireysel silahlanma hakkı için kampanyalar yürüttü.

Rus kadına yönelik suçlamaların, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarının incelendiği Mueller soruşturmasıyla ilgisi yok.

Butina'nın Kremlin'deki üst düzey yetkililere doğrudan istihbarat sağladığı iddia ediliyor.

Butina'nın avukatı Robert Driscoll ise Pazartesi günkü yazılı açıklamasında müvekkilinin 'ajan olmadığını', yalnızca 'eğitimini iş dünyasında kariyer oluşturmak için kullanmak isteyen bir uluslararası ilişkiler öğrencisi' olduğunu söyledi.

Suçlamaların 'abartılı' olduğunu ifade eden avukat, Butina'nın 'herhangi bir siyasi kararı veya hukuku veya ABD'yi etkilemek istediğine dair bir gösterge olmadığını' belirtti.

Driscoll, Butina'nın hakkındaki iddialarla ilgili 'bazı hükümet kurumlarıyla aylardır işbirliği içinde olduğunu' söyledi.

Adalet Bakanlığı, Washington'da yaşayan Butina'nın Pazar günü gözaltına alındığını Çarşamba günü ilk duruşmasının görüleceğini duyurdu.

Butina'nın gözaltı haberi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinden birkaç saat sonra geldi.

Trump, Putin'le ortak basın toplantısında Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarına karşılık Kremlin'i savundu.

Trump, Rusya'nın oylamaya müdahale ettiğine inanmak için bir gerekçe olmadığını söyledi.

Adalet Bakanlığı ayrıca 12 Rus vatandaşı istihbarat yetkilisini, Mart 2016'dan itibaren Demokrat Parti Başkan adayı Hillary Clinton'a karşı siber saldırı başlatmakla suçlamıştı. Suçlamada neler var?

ABD istihbaratı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) özel yetkili ajanı Kevin Helson, gözaltına alınan Butina'nın görevinin 'Amerikan siyasetinde nüfuz sahibi ABD'lilerle kişisel ilişkilerini, Rusya Federasyonu çıkarları için istismar etmek olduğunu' ifade etti.

Savcılar, Butina'nın ülkedeki faaliyetlerinin kayıt dışı olduğunu belirtti.

Adalet Bakanlığı, Rus kadının ülkedeki bağlantılarını 'bireysel silahlanma hakkına destek kampanyalarında kullandığını' söyledi, herhangi bir grup veya siyasetçi ismi paylaşılmadı.

Butina'ya yönelik suçlamada, Rus hükümeti temsilcileri için 'arka kapı diplomasisi' yürütülmesini sağlamaya çalıştığı, 'Rusya Federasyonu'nu ilgilendiren konularda ABD'li yetkililerin görüşlerini etkilemek için etkinlikler düzenlediği', Twitter'ın mesajlaşma uygulamasıyla faaliyetleri hakkında Rus hükümetinden bir yetkiliyi bilgilendirdiği belirtiliyor.

Twitter'daki mesajlardan birinde Rus yetkili Butina'ya, "Siyasi yıldızın göklere çıktı. Bunu erkenden düşürmek yerine zirveye taşıman önemli" diyor.

Butina'nın iletişimde olduğu yetkilinin ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde olduğu ifade edildi.

Maria Butina kimdir?

Aslen Sibiryalı olan Butina, Amerikan Üniversitesi'ne öğrenci vizesiyle kaydoldu. Hakkındaki suçlamada Butina'nın öğrenciyken de Rus hükümeti için gizli faaliyetler yürüttüğü belirtiliyor.

Butina, Amerika'ya gitmeden önce 'Right to Bear Arms' (Silah bulundurma hakkı) adlı bir grup kurdu. Amerikan medyası Butina'nın daha önce ABD'nin en büyük silah lobisi Ulusal Silah Birliği (NRA) ile bağlantıları olduğunu aktarmıştı.

Butina daha önce Rus hükümetiyle bağlantılı olduğu iddialarını yalanladı.

The Washington Post gazetesi, Butina'nın Rus bankacı ve eski senatör Aleksandır Torşin'in yardımcısı olduğunu yazmıştı. Torşin de ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesindeki isimlerden.

Daha önce Trump'ın bir seçim kampanyası etkinliğine katılan Butina'nın Trump'a Rusya'yla ilişkilerle ilgili görüşünü sorduğu bildirildi.

Washington Post'a göre Trump da Butina'ya, "Putin'le iyi anlaşıyoruz" yanıtını verdi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya ABD'de Yaşayan Rus Kadına Casusluk Suçlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

BBC

Advertisement