ABD'den Savaş Sinyali: Kuzey Kore Yok Olacak - Son Dakika
Dünya

ABD'den Savaş Sinyali: Kuzey Kore Yok Olacak

ABD'nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley, Kuzey Kore'nin nükleer programına devam etmesi halinde yok olacağını söyledi.

18.09.2017 09:12  Güncelleme: 09:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Washington'ın Kuzey Kore sorununu Pantegon'a devretmeye hazır olduğunu belirten BM temsilcisi Haley, Başkan Trump'ın boş bir tehdit savurmadığını söyledi. BM'de her şeyi tükettiklerini vurgulayan temsilci Haley, "Kuzey Kore sorununu memnuniyetle General Mattis'e bırakabilirim çünkü onun birçok askeri seçeneği var. Biz sorumluluk sahibi olarak bütün diplomatik yolları denemek istedik, eğer bu işe yaramazsa General Mattis icabına bakacak" dedi.

"KUZEY KORE YOK OLACAK"

ABD yönetimi, füze denemelerine devam eden Kuzey Kore'ye bugüne kadarki en sert tepkilerden birini verdi. CNN televizyonuna bağlanan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Pyongyang yönetiminin diplomatik çözüme kulak asmadığı takdirde Kuzey Kore'nin yok olacağını söyledi.

Programda Haley'e Başkan Donald Trump'ın 'Kuzey Kore'nin ABD'nin gazap ve öfkesiyle karşı karşıya kalacağı' tehdidine rağmen Pyongyang'ın Goam adasını vurmakla tehdit ettiği, hidrojen bombası denediği ve fırlattığı iki füzenin Japonya'nın üzerinden geçtiği hatırlatıldı; "Trump boş tehditte mi bulundu? sorusu yöneltildi. BM temsilcisinin verdiği yanıt şöyle oldu:

"Boş bir tehdit değildi. Kuzey Kore sorumsuzca davranırken biz sorumlu davrandık ve bütün diplomatik yolları denedik. Güvenlik Konseyi'nde yapabileceğimiz hemen hemen her şeyi tüketmiş durumdayız.

Kuzey Kore sorununu memnuniyetle General Mattis'e bırakabilirim çünkü onun birçok askeri seçeneği var. Biz sorumluluk sahibi olarak bütün diplomatik yolları denemek istedik, eğer bu işe yaramazsa General Mattis icabına bakacak."

Askeri seçeneklerin masada olduğunu vurgulayan Haley, "Kuzey Kore, pervasızca nükleer programına devam ederse ABD kendisini ve müttefiklerini savunmak zorunda kalacak ve Kuzey Kore yok olacak. Hepimiz bunun farkındayız ancak hiçbirimiz savaş istemiyoruz" dedi.

"ROKET ADAM'I KONUŞTUK"

Güney Kore lideri Moon Jae-in ile telefonda konuşan Başkan Trump, Kuzey Kore üstündeki baskıyı artırma kararı aldıklarını duyurdu. Trump ayrıca attığı Twitter mesajında 'Roket Adam' adını taktığı Kim Jong-un hakkında konuştuklarını söyledi.

ÇİN VE RUSYA'DAN KUZEY KORE SINIRINDA TATBİKAT

Reuters haber ajansı, Pyongyang yönetiminin en önemli müttefiki Çin ve Rusya'nın Kuzey Kore yakınlarında deniz tatbikatına başladığını bildiriyor. Kuzey Kore-Rusya sınırındaki Peter the Great Körfezi'nde gerçekleşen tatbikat, iki ülkenin bu yıl denizlerdeki ikinci gövde gösterisi. İlk tatbikat Temmuz ayında Baltık Denizi'nde yapılmıştı.

KUVEYT BÜYÜKELÇİYİ KOVUYOR

Ortadoğu'nun küçük ülkesi Kuveyt ise, Kuzey Kore büyükelçisinden ülkeyi terk etmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine büyükelçi önümüzdeki hafta Kuveyt'ten ayrılacak.

3 BİN 700 KİLOMETRE GİTTİ

Kuzey Kore, geçen hafta bugüne kadarki en uzun menzilli füzesini fırlatıp dünyayı alt üst etmişti. 3 bin 700 kilometre mesafeye ulaşıp Pasifik Okyanusu'na düşen Hwasong-12 füzesi, Japonya'nın üstünden geçmiş ve ülkede yaşayanlar çalan sirenlerle sığınaklara koşmuştu.

Başta ABD olmak üzere tüm dünyadan yoğun tepki alan Kim Jong-un, füze denemelerine devam edeceğini ilan etmişti. Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırımlarına rağmen nükleer füze programını tamamlayacağını duyuran Kuzey Kore lideri, Eylül ayı başında hidrojen bombası test etmiş ve deneme bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açmıştı. Kim Jong-un, bu yıl şimdiden 19 füze denemesi gerçekleştirmiş durumda.

Amerikan Associtaed Press (AP) haber ajansına bilgi veren uzmanlara göre, son testler Kuzey Kore'nin ABD'yi vurmaya yaklaştığını gösteriyor. Kim Jong-un, ilk kıtalararası balistik füze denemesini Temmuz ayında yapmıştı.

ABD-ÇİN-KUZEY KORE ÜÇGENİ

Başkan Donald Trump, göreve geldikten sonra birçok kez nükleer savaşın eşiğine geldiği Kuzey Kore'yi Çin üzerinden durdurmak istedi ancak halihazırdaki tabloda bu hamlesinde başarısız olduğu görülüyor. Pyongyang yönetimi, Pekin'den gelen baskılara aldırış etmeden silah geliştirmeyi sürdürüyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un döneminde, babası ve dedesinin ülkeyi yönettiği yıllara nazaran füze denemeleri büyük artış göstermiş durumda. Bu yıl içinde fırlatılan füzelerin sayısı 10'dan fazla, ateşlenen yeni füzelerin menzilleri de giderek artıyor. Ülke, yaz mevsiminde ilk kıtalararası balistik füzesini denedi. Söz konusu füze, ABD'nin Pasifik Okyanusu üstündeki toprağı Guam Adası'nı vurma kapasitesine sahip.

Pyongyang yönetimi, 11 yıldır nükleer silah programı nedeniyle BM yaptırımlarıyla yüz yüze.

ABD\'den Savaş Sinyali: Kuzey Kore Yok Olacak

Son Dakika Dünya ABD'den Savaş Sinyali: Kuzey Kore Yok Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı
    20:49 Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesinde iki ayrı düzensiz göçmen olayında 12'si çocuk 34 düzensiz göçmen yakalanırken, 13'ü çocuk toplam 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Lastik botun su alarak batma tehlikesi yaşaması üzerine Sahil Güvenlik ekipleri müdahale etti ve 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, başka bir lastik bot da durdurularak içindeki 34 düzensiz göçmen yakalandı.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti
    20:19 İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti

    Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 10 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirterek, hayatını kaybeden kadınların 6 bininin arkalarında 19 bin yetim çocuk bıraktığı ifade edildi. Raporda, Gazze'de kadınların yerlerinden edildiği, dul kaldığı ve açlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

  • Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama
    18:34 Sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle İsviçre'de yasaklanan Beypazarı'ndan ilk açıklama

    İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'den gelen Beypazarı markasına ait maden suyunda yüksek miktarda bor bulunduğunu açıkladı. İsviçre hükümeti ise Beypazarı marka maden suyunun tüketilmemesi gerektiğini duyurdu ve ürünü yasakladı. Beypazarı Soda ise bu iddiaları reddederek ürünlerinin sağlık standartlarına uygun olduğunu belirtti.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    18:16 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı 'Deniz Kalkanı' devam ediyor
    17:33 NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı 'Deniz Kalkanı' devam ediyor

    NATO'nun Karadeniz'deki en büyük tatbikatı olan 'Deniz Kalkanı', 13 ülkeden onlarca savaş gemisi ve binlerce askerin katılımıyla 8 Nisan'dan bu yana devam ediyor. Tatbikat, Karadeniz'deki güncel risk ve güvenlik tehditleri göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor ve denizde arama-kurtarma faaliyetleri, yasa dışı faaliyetlerle mücadele ve deniz trafiğinin kontrolü gibi hedefleri içeriyor. Romanya, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, İtalya, İngiltere, Moldova, Hollanda, Polonya, Portekiz, Türkiye ve ABD'nin katıldığı tatbikat, 21 Nisan'da sona erecek.


Advertisement