ABD'den tehdit gibi S-400 sözleri: Türkiye füzeleri test ederek çok şeyi feda etti - Son Dakika
Ekonomi

ABD'den tehdit gibi S-400 sözleri: Türkiye füzeleri test ederek çok şeyi feda etti

ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'lerin ilk denemelerini gerçekleştirmesiyle ilgili sert açıklamalar yaptı. "Türkiye'nin S-400'leri NATO topraklarında test etmesi hepimiz için son derece sıkıntılı bir durum" diyen Hutchison, Türkiye'nin S-400'lere sahip olmak için çok şey feda ettiğini söyledi.

21.10.2020 23:24  Güncelleme: 23:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DW Türkçe'nin Türkiye'nin ABD ve NATO ilişkileri ile S-400 savunma sistemini denemesiyle ilgili sorularını yanıtlayan Hutchison, "Bu gelişmeler hiç iyi değil" ifadesini kullandı. Hutchison, ABD ve hatta tüm NATO'nun Türkiye'nin S-400'leri satın alacağını duyurduğu 2017'den itibaren bunu önlemek için "çok yoğun çaba harcadığını" anlattı.

"ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPTIK"

Büyükelçi Hutchison, "Biz, tüm NATO ittifakımızla birlikte Türkiye'yi, hasım olarak kabul ettiğimiz Rusya'dan füze savunma sistemi almaktan vazgeçirmek için elimizden gelen her şeyi yaptık. Rusya'dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO ittifakımızın içine sokmak… Bu bir kırmızı çizgi. Bunda şüphe yok" diye konuştu.

S-400'ler nedeniyle Türkiye'nin F-35 programından çıkartıldığını hatırlatan ABD'nin NATO Büyükelçisi Hutchison, Ankara'nın karşı karşıya kalabileceği sonuçların bununla sınırlı kalmayabileceğine de üstü kapalı ifadelerle işaret etti.

"ANKARA, ÇOK ŞEYİ FEDA ETTİ"

"Ankara'da bir Rus füze savunma sistemine sahip olabilmek için çok şeyi feda ettiler" diyen Amerikan Büyükelçisi Hutchison, "Biz, onları ittifakımıza bağlı kalmaları konusunda ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz. Egemenlik meselelerini Rus füze savunma sistemine el uzatmadan çözümlemeye çalışmaya ikna edemediğimiz için çok mutsuzuz" dedi.

Türkiye'ye pek çok farklı savunma sistemi teklif edildiğini açıklayan Hutchison sözlerini şöyle tamamladı: Norveç sistemi, sonra SAM'ler, ki bunlar İtalyan ve Fransız yapımı, Amerikan Patriot'lar… Çok seçenekleri vardı. Ama onlar NATO ittifakımız içinde Rus sistemi olan S-400'leri denediler. Bu hepimiz için son derece sıkıntılı bir durum.

"ÇOK KAYGILIYIZ"

ABD Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison'a iki NATO müttefiki Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan gerilim de soruldu. "NATO'nun arabuluculuk çabalarına rağmen Doğu Akdeniz'de gerilim sürüyor. ABD'nin pozisyonu nedir? NATO iki müttefik arasında tansiyonun düşürülmesi için ne yapabilir? " sorusuna ABD büyükelçisi şu yanıtı verdi:

"Bu ihtilaf nedeniyle çok kaygılıyız. NATO, bir çatışmanın önlenmesinde rol oynadı… İki taraf arasındaki bu sorunların da, askeri bir ihtilaf ile çözümlenmemesi, bizler için büyük önem taşıyor. NATO, herhangi bir askeri çatışma ya da hata olmaması için atılması gereken adımları sundu. Bunları yaptık. Ama meselenin özünün çözümlenmesi gerekiyor. Yani Türkiye ile, Yunanistan ya da Kıbrıs arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesi gerekiyor. Bu da ancak tarafların mutabık kaldığı bir arabulucu ile yapılabilir. Bu da Almanya. Biz her iki tarafı çatışmadan kaçınmak ve sorunları çözüme kavuşturmak için Almanya ile görüşmelere teşvik ediyoruz."

ABD\'den tehdit gibi S-400 sözleri: Türkiye füzeleri test ederek çok şeyi feda etti

Son Dakika Ekonomi ABD'den tehdit gibi S-400 sözleri: Türkiye füzeleri test ederek çok şeyi feda etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (34)

  • Bayramcı Bilo: Ne yaptın ulan sümsük patriot vermediniz nato ülkesine sonra s400 diye ağlarsınız.... 55 4 Yanıtla
  • esdörtlük: bizde yunandaki es 300 lerden son derece kaygiliyiz :) pardon ya onlar nato üyesi degilmi haaa yunana geldimi baska bize geldimi baska hadi lannn 34 0 Yanıtla
  • esdörtlük: patriotlari vermezken düsünecektiniz 33 0 Yanıtla
  • ADANALI: Akıllı olursanız neden kaygılanasınız.Türk ün Türk ten başka dostu yok.Göstermelik sevginiz dostluğunuz sizin olsun...Bizden uzak durun yeter... 24 1 Yanıtla
  • Atalay Arslan: ABD katili avrupa haclisi tabiki iyi birsavunma sisitemimizin olmasini istemez cünkü her kafalariattiginda egede akdenizde köpekleri yunanistanla her anlasmazlik yasadigimizda ankaráyi istanbulu vurmakla tehdit edemeyecekler artik.Uyanin ey Türk milleti,s400 sadece bir füze degil,ülkemizeyönelen bagimsizligimiza saldiranlarin kabusudur.Artik bizi savasla tehdit edemiyorlar dolarla tehdit ediyorlar,sunu bilin,Türk milleti artik bir sevr yasamaktansa ölmeyi terciheder.Topunuz gelin 22 2 Yanıtla
  • turgut: japonyayada aynısını yaptılar,neredeyse savası kaybedıyorlardı,yıne aynı seymı olsun ıstıyor bu abd 22 1 Yanıtla
  • BARON: kendilerin en ala silahları üretirken, tır tır tetröriste silah akışı yaparken sıkıntı yok.. Türkiye gibi dört bir yanı düşmanla dolu bir ülkenin kendine savunma sistemi alması kadar doğal ne var.. 21 1 Yanıtla
  • gfg: bunlar havlıyorsa türkiye doğru yolda demek 18 1 Yanıtla
  • Candan: Bizden kaygılanın zaten. Tarihimiz yeter! 17 1 Yanıtla
  • Harika_Kafa: Hem Patriot vermiyo, hem S400 lere laf ediyolar 16 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor
    11:28 İş Sanat, Cumhuriyetin 100. Yılı Sergisini Son Kez Ziyaretçileriyle Buluşturuyor

    İş Sanat, Cumhuriyetin 100'üncü Yılı vesilesiyle İstanbul Eminönü'ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi'nde ve Ankara Ulus'taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nde açtığı 'Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları' sergisi Mart ayında son kez ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi, açıldığı günden bugüne kadar 510 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu
    11:24 Bolu'da Patates Ekimi Başladı, Üreticiler Sezondan Umutlu

    Bolu, 'Patates diyarı' olarak bilinen şehirlerden biri olup, üreticiler patates ekimine başladı. Geçtiğimiz yıllarda patates yerine dane mısıra yönelen çiftçiler, bu yıl tekrar patates ekmeye karar verdi. Üreticiler, yeni sezondan umutlu olsa da tohum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle satış fiyatlarını belirleyemiyor.

  • Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı
    11:14 Türk bilim insanları geçmişin izinde Antarktika'nın geleceğini araştırdı

    Bu yıl 8'incisi düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Türk bilim insanları dünyanın geleceğini Antarktika kıtasının geçmişinde araştırdı.

  • Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor
    11:14 Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çekiyor

    Sakarya, yılın ilk iki ayında 943 milyon 556 bin dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin otomotiv ihracatında öncü illerden biri oldu. Sakarya, otomotiv sektörünün yanı sıra demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, fındık ve mamulleri, çelik gibi sektörlerle de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Sakarya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara ve Gaziantep'in ardından Türkiye'nin en çok ihracat yapan 7. ili olarak sıralanıyor. Sakarya, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 9,2 artırarak 118 ülke ve 9 serbest bölgeye ürün gönderdi. Özellikle otomotiv alanında yüzde 86,8'lik bir paya sahip olan Sakarya, iki ayda 819 milyon 720 bin dolarlık taşıt ihracatı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyüme kaydetti. Sakarya'nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Polonya ve Almanya oldu.

  • Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı
    11:13 Türk Çelik Sektörünün İhracatı Yüzde 15,8 Arttı

    Türk çelik sektörünün yılın ilk iki ayında yaptığı ihracat, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 2 milyar 503 milyon 142 bin dolara yükseldi. İstanbul, 1 milyar 199 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Romanya, İtalya ve Almanya en fazla ihracat yapılan ülkeler oldu.


Advertisement